Problem z midland 1001z . pomocy !

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam. jestem tu nowy i mam taki problemik. Mam radyjko midland 1001z podłączone do zapalniczki i kiedy wyłączam silnik radyjko wyłącza się również. Niestety zawsze po pownym przekręceniu zapłonu radyjko włącza sie ale ustawia sie na kanale 9 a nie tak jak przed wyłączeniem na 19. Nie ma zapamietywania kanału 19, czy mogę cos zrobić z tym żeby sie ustawiało zawsze na 19 ??? z góry dzięki

Niestety,takie radio...po zgubieniu zasilenia spadnie na kanal 9.
Nic nie poradzisz,chyba ze dasz stale zasilenie...

Podłącz bezpośrednio pod akumlator albo wez zasilanie z kostki od radia i powinno być wszystko dobrze .

Tak, niestety musisz podłaczyć radio do jakiegoś źródła, które nie jest odłączane wraz z wyłączeniem stacyjki, żeby radio nie traciło "pamięci".
Bardziej rozbudowane radia mają wbudowany kondensator, który pozwala zachować ustawienia przez kilka - kilkanaście dni. Natomiast Unideny, te najtańsze, mają inaczej rozwiązane ustawianie kanałów, można jez mieniać nawet przy wyłączonym zasilaniu (pokrętło działa zawsze).

tak myślałem ale wolałem się upewnić :/ Dzieki wielkie chłopaki za pomoc . powodzonka i szerokości.