Antena President Iowa na magnes

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam wszystkich mam pytanko odnośnie Anteny President Iowa 1m, 4dbi.
Interesuje mnie czy jest to dobra antenka czy dobrze ściąga i jak sie będzie zachowywać na magnesie bo taką moge kupić od znajomego.

Na magnes antenki 1-metrowe --->polecam:
Hustler IC 100 ----> ok. 95pln (Allegro) ----->zasięg ok. 7-8km w terenie otwartym (mobil-mobil)
Willson Little Will ----> ok. 150-170pln ----> zas. ok. 8-10km
antenki ok. 1,50m
SIRIO ML-145 -----> 165pln-----> zas. ok. 12-15km
podobnie Alan-Midland ML-145 i President ML-145 ----> różnice tylko cenowe !!!
Polecam !!!
73 !!!

Dzięki za szybką odpowiedz,o mojej antence nic nie wspomniałeś więc myśle że jest chyba dobra taka.

Cytat:
2006-03-22 15:04:58, cezar1966 pisze:
Na magnes antenki 1-metrowe --->polecam: Hustler IC 100 ----> ok. 95pln (Allegro) ----->zasięg ok. 7-8km w terenie otwartym (mobil-mobil) Willson Little Will ----> ok. 150-170pln ----> zas. ok. 8-10km antenki ok. 1,50m SIRIO ML-145 -----> 165pln-----> zas. ok. 12-15km podobnie Alan-Midland ML-145 i President ML-145 ----> różnice tylko cenowe !!! Polecam !!! 73 !!!

Koledzy jak to jest z tymi zasięgami, widzę że dla Hustlera max to 8 km a ja z doświadczenia wiem ,że ponad 10km w trasie to norma.
Opisałem w jakimś poście mały teścik, który zrobiłem kilka dni temu z kolegą po zakupie przez niego Sirio 1500 w trasie oddalając się od siebie mieliśmy kontakt do 15 km a do 17km jeszcze go słyszałem.
Ktoś z kolegów dał linka do testu kilku anten z bazą oddaloną o 8 km i tam hustler wypadł w miarę dobrze ale mieli odczyt tylko 1+ S-RX. Kolega ma Herberta i u niego miałem 3-4 S-RX w odległości Lublin- Świdnik (min. 10 km) - czy ktoś to może jakoś wytłumaczyć bo czuję się jakbym się przechwalał a tu fakty mówią same za siebie.

Dywcio, osobiście polecam IOWA tylko trudno mi sie wypowiedziec co do magnesówki...a ile ten kolega za nią chce - nową bez magnesu można kupić za ok 150 zł. Jeśli chodzi o samą antenę to ma ona parę zalet ale i konkretną wadę, której przy magnesie nie doświadczysz Antena jest łatwa do ukradzenia (jedną mi już zwinęli a teraz mam drugą) - to wada. Łatwa dlatego, że jest przykręcana do grzybka i przez to można ją bez większych problemów odkręcić. Zalety: dobry zasięg (trudno napisać jaki bo to zależy od terenu - w łączności z bazowym cb udało mi się mieć kontakt na odcinku ok 25 km, ale na trasie nie licz na tyle, 10 to maks, w miastach spada), łatwo się stroi (pomimo moich trudności o których pisałem w innym poście) , można zmieniać kąt nachylenia, tzn nie musi piać pionowo i ostatnia z cech to dobra długość do osobówek - 1m. To tyle z moich spostrzeżeń. Pozdrawiam