KOLORY w FSO

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Nie wiem czy powstało takie opracowanie, ale warto byłoby odnotować jakie kolory lakierów były stosowane w całej historii FSO, w jakich kolorach było najwięcej nadwozi konkretnych modeli, jakie były popularne, a jakie unikalne, no i jakie były sygnatury oryginalnych lakierów. Moj Wóz miał oryginalnie jasno szary lakier L-54 (1983) Napiszcie jakie oryginalne lakiery miały (mają) Wasze Wozy, może powstanie ciekawy spis >>Pozdrawiam

Cytat:
2005-01-26 19:40:36, StilotiS pisze:
Nie wiem czy powstało takie opracowanie

Było

Archiwum FSOAK jest nieprzebrane Faktycznie!! nie dotarłem , a poza Polonezami???

[ wiadomość edytowana przez: stilotis dnia 2005-01-26 20:13:43 ]

No jak już jest ten wątek to ja mam c-126 .Bardzo fajny lakierek niestety , autko jeździ dużo i po ''dziurach '' dlatego lakierek za pare lat trzeba by było odnowić...

Cytat:
2005-01-26 19:50:24, StilotiS pisze:
Archiwum FSOAK jest nieprzebrane Faktycznie!!

Dokładnie Ale przydałoby się uzupełnić tą listę o pozostałe kolory, dlatego też proszę o nadsyłanie lub wypisywanie kolorów w tym temacie - najlepiej jakby były to fabryczne nazewnictwa

mój lakierek to oryginał, niebieski (nazwa fabryczna NAUTICO) rok '81, w '80 najmodniejszym był żółty (Yelow Bahama), z tego co wiem obydwa przygotowane dla FSO przez Polifarb Cieszyn, do dziś można u nich zamowić oryginalne lakiery

Słuchajcie, a Warszawy, Syreny, Fiaty, nie ograniczajmy się do Polonee >>Napiszcie, co wiecie, o tych wczesnych lakierach stosowanych w FSO, Warszawy jak pamiętam były w bardzo wyszukanych "odcieniach", może znacie numeracje tych lakierów. Zapraszam i Pozdrawiam

Mój fiacior ( właściwie to rodziców) był tak samo zielony jak kolegi Psemcia - zieleniatka - miodzio....

Kto zna oznaczenie fabryczne bahama yellow?

Cytat:
2005-02-01 12:06:33, borygo pisze:
Kto zna oznaczenie fabryczne bahama yellow?

zajrzyj do sklepów firmowych lub partnerów Polifarbu Cieszyn, oni mają katalogi, a te kolory do dziś tam widnieją w ewidencji, pzdr

A swoja droga to ludzie sie dziwnie sie patrza np w ubezpieczalni jak mowie ze moj poldek ma kolor szmaragdowy metalic

pozdr

Z innej bądz tej samej beczki kolor L61 to innaczej....
No właśnie jaki to kolorek.

a czy były czarne poldki?? Bo już chyba ze 3 widziałem... ale pewnie to raczej własne produkcje?
Mi się marzy czarna perła Może na wakacje coś z tego wyjdzie

czy istniało coś takiego jak jakiś katalog/próbnik/folder/cokolwiek palety kolorów w które malowano Fiaty w latach 70tych??? czy ktoś coś takiego posiada?
na wiosnę przymierzam się do malowania swojego autka i za chol#$% nie mogę się zdecydować na jaki kolor przemalować autko. koncepcja zmienia mi się z dnia na dzień.

W sklepach z lakierami powinni mieć wykaz kolorów i ich oznaczenia kodowe. Np. mój jest L87, co producent lakieru nazwał: "indyjska kość słoniowa".

Czy ten Polonez Caro jest w kolorze "blekitna laguna" ???

-----------------
Poloneza? Owszem ale tylko wypić lub zatańczyć!

Błękit laguna to mój kolorek (zdjęcia w profilu)

Nie wiem, czy to coś wniesie do tematu, ale wkleję - spis lakierów renowacyjnych krajowej produkcji (książka z 1991 r., nie wiem, czy tabela też)

Cytat:
2005-12-27 13:34:11, BassenMS pisze:
Błękit laguna to mój kolorek (zdjęcia w profilu)

ładniutki

-----------------
Poloneza? Owszem ale tylko wypić lub zatańczyć!

Cytat:
2005-02-02 17:17:58, thaniel pisze:
A swoja droga to ludzie sie dziwnie sie patrza np w ubezpieczalni jak mowie ze moj poldek ma kolor szmaragdowy metalic pozdr

Piekny kolorek L-122. Ojciec mial taki na poldoroverku z '96. Teraz mam E-23, tez ciekawy. A czarna perla tez mi sie marzy, tylko kurde w czystosci bedzie go trudno utrzymac. Wogole w temacie powinno byc zastrzezenie, ze przy odpowiedzi dot. lakieru powinna byc obowiazkowo dolaczana fotka fury z tym kolorem. To by usystematyzowalo watek i bylby wtedy przydatny. Trescia nie wiem jak swojego okreslic.