Corolla kombi - problem z siłownikami

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam,
Mam kilka dylematów przed zakupem corolli kombi z 2002 roku.
------
1. Czy spotkaliście się z problemem, że od mrozu lub innych złych warunków atmosferycznych siłowniki gazowe od klapy bagażnika nie działają? Krótko mówiąc klapa bagażnika zamyka się.
Mam zamiar kupić auto, które ma taką właśnie usterkę. Zastanawiam się czy siłowniczki nie uszkodziły się np. przy nieudolnym zdejmowaniu klapy bagażnika po wypadku, lub czymś podobnym.
Proszę, podzielcie się waszymi doświadczeniami w tym temacie.
Jeszcze jedno - jeśli okaże się, że ta usterka to banał i miałbym (po zakupie tego samochodu) wymienić te siłowniki na nowe, to znacie jakiegoś dobrego sprzedawcę części, który mnie nie naciągnie? Oczywiście najlepiej jeśli byłby z Bydgoszczy.
-----
2. Podsufitka w przestrzeni bagażnika jest pofałdowana. Czy może to być spowodowane przewożeniem w bagażniku dużego przedmiotu, który "szurał" po sufice i spowodował jego pomarszczenie?

Za wszystkie porady z góry wielkie dzięki.
Pozdrawiam,
Michał

siłowniki można wymienić. tani mają z częściami do traktorów.

1) siłowniki to drobiazg, pod warunkiem że są w miarę typowe, a nie jak co Camry... swoją drogą, coś chyba nie tak, że siłowniki po 3 latach szlag trafił... Ojciec ma Prevkę z 2002, i klapa chodzi tam po 30-60 razy dziennie, a nic siłownikom nie jest...
w mojej Camry zdechły po 14 latach...

2) jak bardzo pofałdowana... możliwe że ktoś wiózł coś, co ją zdarło ( zamrażarka, lodówka, pralka?? ), ale szczerze mówiąc to wybierz się po auto z jakimś zaufanym mechanikiem, albo zawieź auto do ASO, niech sprawdzą...

pzdr

Cytat:
2006-04-24 16:19:26, marcinm pisze:
1) siłowniki to drobiazg, pod warunkiem że są w miarę typowe, a nie jak co Camry... swoją drogą, coś chyba nie tak, że siłowniki po 3 latach szlag trafił... Ojciec ma Prevkę z 2002, i klapa chodzi tam po 30-60 razy dziennie, a nic siłownikom nie jest... w mojej Camry zdechły po 14 latach...

Obecny właściceil samochodu twierdzi, że siłowniki przestały działać po zimowych mrozach. Nie wiem co o tym sądzić. Poza tym, co masz na myśli mówiąc "typowe"? Jak dla mnie to są fabrycznie montowane siłowniki.
Cytat:
2) jak bardzo pofałdowana... możliwe że ktoś wiózł coś, co ją zdarło ( zamrażarka, lodówka, pralka?? ),

Pofałdowanie jest na powierzchni ok. 20x10 cm. Może coś było nieostrożnie wkładane do bagażnika i przy tym zahaczone o sufit. Hmmm... może...
Cytat:
ale szczerze mówiąc to wybierz się po auto z jakimś zaufanym mechanikiem, albo zawieź auto do ASO, niech sprawdzą... pzdr

Oczywiście udamy się do stacji diagnostycznej i tam powiedzą mi więcej o stanie technicznym pojazdu.

Dzięki za pomoc.

bardzo dziwne w toyocie po 3 czy 4 latach,u mnie mają 14 i nawet w zimie niema problemu........wygląda mi to na przekręt,a podsufitka może ktoś nieudolnie założył po dzwonie?

Cytat:
2006-04-25 09:33:46, michuchu pisze:
Obecny właściceil samochodu twierdzi, że siłowniki przestały działać po zimowych mrozach. Nie wiem co o tym sądzić.

jakoś moje te mrozy przeżyły, i nic im nie jest, a mają 14 lat... wymieniłem 1, bo mi się od zeszłego roku nie otwierała klapa do końca...

Cytat:
2006-04-25 09:33:46, michuchu pisze:
Poza tym, co masz na myśli mówiąc "typowe"? Jak dla mnie to są fabrycznie montowane siłowniki.

no, właśnie ja też mam "fabrycznie montowane" i dostępne tylko w ASO. mocowanie jest takie, że nie do dostania w zamienniku. jak są typowe, to je kupisz w pierwszym lepszym motoryzacyjnym po 60zł/szt , a nietypowe dostaniesz okazyjnie za 700zł/szt w ASO. jak dla mnie to jest to różnica...

Cytat:
2006-04-25 10:31:36, marcinm pisze:
no, właśnie ja też mam "fabrycznie montowane" i dostępne tylko w ASO. mocowanie jest takie, że nie do dostania w zamienniku. jak są typowe, to je kupisz w pierwszym lepszym motoryzacyjnym po 60zł/szt , a nietypowe dostaniesz okazyjnie za 700zł/szt w ASO. jak dla mnie to jest to różnica...

Nie wiem, czy dobrze zrozumiałem....
Czyli, jeśli kupię ten wóz to będę skazany na zakup siłowników po 700 złociszy za sztukę?? i nie ma żadnych zamienników do tego modelu samochodu??

tego nie powiedziałem. może się jednak okazać że będziesz skazany na ASO, lub na dużo szukania, a potem gwintowniki, piłkę do metalu i ewentualnie spawarkę...

z Corollą nie wiem - zapytaj w najbliższym motoryzacyjnym, do Camry nie ma zamienników, do Corolli może być podobnie, lub całkiem inaczej

pzdr