Klimatyzacja 405 GL

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
witam!
ida do mnie skorzane fotele od Mi16 i dwa pytania mam do panstwa.
po primo, czy faktycznie duzy bol jest w lato na skorze?
i secundo, czy jak kupie na szrocie, albo namiary jakies jesli macie, klimatyzacje, to czy to duzy problem zalozyc ja we wlasnym zakresie?
P 405 GL po 93'
pozdrawiam!
Maciek

pierwsze dotkniecie skory jak auto stoi na sloncu jest nieprzyjemnea le poza tym jakos nie zauwazylem ubocznych skutkow jezdzenia na skorzanych fotelach bez klimy jak nie bedziesz zostawial autka na sloncu to bedzie jak w normalnych fotelach... co prawda juz dawno nie jezdzilem autem rodzicow... i moze zapomnialem jak to jest...

poza doznaniami wizualnymi (skora wyglada cudnie ) to zadnych zalet skory a wrecz przeciwnie - latem sa gorace ,jak jezdzisz w ubraniach to jeszcze ujdzie ,ale w koszulce na ramiaczkach i krotkich spodenkach jest masakra -przyklejasz sie do foteli i pocisz ,zima sa twarde i lodowate ,grzanie foteli pomaga ale zanim sie nagrzeja to i tak siadasz na lodowate fotele - a co do klimy nie ma sensu zakladac - koszt wysoki i roboty co niemiara, nie wystarczy w 405 kupic kompletnej klimy i jeszcze musi byc od modeli po liftingu ,bo ta z przed jest inna - to jeszcze jest do wymiany deska ,panel sterowania nawiewem, miska olejowa ,paski napedu itd ----podsumowujac ,masz GL wiec kup sobie wypasione fotele welurowe od SRi lub od Mi16 z podgrzewaniem i bedziesz mial cud ,miod i orzeszki...

fotele doszly, troche skatowane mimo zapewnien. szczegolnie kierowcy, trzeba bedzie do tapicera oddac. generalnie oparcia w dobrym stanie. o dziwo maja ogrzewanie co mnie milo zaskoczylo, jednak prosilbym o instrukcje jak to podlaczyc bo sobie tylko wtyczka zwisa. do czego tak poza tym jest ta gorna galka z boku? wypycha cos pod krzyzem? bo u mnie nie dziala. i jeszcze taka dodatkowa wajcha pod fotelem kierowcy, tez narazie zagadka bo go nie zamontowalem przed naprawa skory. jesli ktos moglby napisac jak sa montowane zaglowki w kanapie, bo mam tylko dziury w oparciu i prety wchodza w gabke tylko. jakies zdjecie czy cos, to sobie dorobie. i jesli mozna, zdjecie elementu ktory jest zawiasem dla podlokietnika w kanapie, bo tez nie dotarl w paczce. a wracajac do klimy, jesli bym znalazl egzemplaz po liftingu, to co jeszcze? rocznik? silnik? i czy bardzo trudno zalozyc taka pasujaca? pozdrawiam! i bede wdzieczny za pomoc w tworzeniu limuzyny z wersji GL

mocowania do zaglowkow z tylu nie dorobisz i do podlokietnika tylnego tez nie bo to specjalistyczne ustrojstwa i montowane do karoserii (powinno byc wszystko w komplecie z fotelami) to pokretlo na oparciu po lewej stronie jest od podparcia ledzwiowego a po prawej od szerokosci oparcia , ta dzwignia pod fotelem jest od regulacji wysokosci fotela- a fotele skorzane w 405 wszystkie mialy podgrzewanie -zeby je podlaczyc trzeba miec specjalna instalacje i wlaczniki a wyjscie do tej instalacji jest pod tunelem kolo nagrzewnicy (o ile w GL jest w ogole) klima jak po liftingu to juz rocznik niewazny ,ale jak opisalem wczesniej nie warto (pol auta do zmiany i i tak nie wiadomo czy zadziala poprawnie) lepiej szyberdach sobie zaloz -efekt bedzie murowany...a zeby zrobic limuzyne z GL to zacznik od tunelu srodkowego od SRi i od licznika z piecioma zegarami i obrotomierzem...

hym, czyli tunel z guzikami pewnie itd. liczniki mialem ale nawet predkosciomierz mi nie zadzialal, wiec odpuscilem narazie, moze jeszcze kiedys sprubuje. szyberdach tez chcialem, ale naprawde taki efekt super? znalazlem firme w warszawie ktora to robi www.webasto.pl, nie wiem jeszcze jakie ceny. jaki rodzaj warto? uchylny by wystarczyl? myslalem nad przyciemnieniem szyb, tylko nie wiem czy gra warta swieczki, niby pisza ze znaczny spadek temperatury w kabinie. mocowania do zakglowkow to tak przeczowalem ze do karoserii montowane. jesli ktos by sie pokusil o zrbienie fotki.. nie takie rzeczy sie robilo juz mysle tez czy kupis el. szyby uniwersalne z allegro, czy jakies szrotowe. dzieki za uwagi!
p.s. nawet nie macie pojecia jaka to frajda po 14 zalozyc wlasnorecznie centralny zamek i nie musiec sie klasc przez cale auto zeby otworzyc drzwi pasazerowi.

licznik musial byc walniety ,bo wszystko pasuje idealnie tylko trzeba jeszcze czujnik do obrotomierza zainstalowac przy skrzyni biegow- szyby sciemnic warto ,a szyberdach daje naprawde duzo -wystarczy najprostszy podnoszony ,ale musi byc firmowy zeby nie cieklo itd, oczywiscie najlepiej elektryczny odsuwany ale koszt z instalka kolo 2000pln , a elektryczne szyby tylko oryginalne ze szrotu badz allegro uzywane i da sie zalozyc bez problemu do GL , ja mam klimatyzacje i mysle zeby sobie szyber tez zalozyc, bo w pugu mojej pani nie ma klimy tylko szyberek i jest naprawde ok-- a tunel srodkowy od SRi najwiecej doda uroku wnetrzu a koszt okolo 150 pln, wiec warto

a tak w ogole to wejdz sobie na forum www.peugeot405club.pl i tam sa tylko uzytkownicy 405-ek ,popatrz sobie na fotki aut z takim tunelem i bez i najlepiej tam o wszystko pytaj -bo tutaj jest malo uzytkownikow 405 ...