Zawieszony rozrusznik

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
moze macie sposob aby rozruszac zawieszony rozrusznik, bo dzisiaj rano odpalilem samochod normalnie i pojechalem do szkoly a potem jeszcze cos zalatwic na miescie a po jakims czasie jak go zostawilem na moment i kiedy wrocilem i chialem go odpalic nawet nie zakrecil tylko pyknal i tak jest do teraz i odpala tylko na popych. co sie moglo mu stac??

wykrecic, obczaic, wyczyscic szczotki

Witam

Kolego miałam to samo z rozrusznikiem w tamtym roku, albo masz szczotki zurzyte i sie zawieszają, albo taka czesc sie zepsuła, Może tez automat od rozrusznika padać, ja go wymieniłam i zapłaciłam za Boscha nowego ok 40 zł chyba.

Moja rada jedz do mechanika bo to duzo niekosztuje taka naprawa i wszystko bedzie ok.

Pozdrawiam

jezeli tyklo 'pyknal' to prawdopodobnie padl elektromagnes, potocznie zwany bendixem. najprostszy sposob zeby go 'odwiesic' to uderzyc w jego korpus mlotkiem , dziwne ale jesli to to, moze pomoc. natomiast do rozwiazania problemu -> tylko wymiana elektromagnesu.

mi sie zaczal wieszaczawsze wtedy gdy stalem albo pod gorke albo gdzies w dolku, zamiast duzo ku..w wystarczylo go wymontowac i przeczyscic, od tamtej pory pali z dotyku, a ja juz zbieralem kase na naprawe

rozebrac wyczyscic i nasmarowac olejem u mnie pomoglo

Cytat:
2006-05-20 20:23:50, fluke pisze:
jezeli tyklo 'pyknal' to prawdopodobnie padl elektromagnes, potocznie zwany bendixem. najprostszy sposob zeby go 'odwiesic' to uderzyc w jego korpus mlotkiem , dziwne ale jesli to to, moze pomoc. natomiast do rozwiazania problemu -> tylko wymiana elektromagnesu.

Niekoniecznie, miałem nowy elektro. i też pykał a wystarczyło przeczyścić tą część bendiksa w okolicach widełek. Wyczyścić, nasmarować (bez okolic widełek) i hula,

-----------------
W poszukiwaniu żywiciela ważną rolę u kleszczy odgrywa ruch, ciepło i inne czynniki chemiczne, np. zapach. Przypuszczalnie dlatego określone grupy ludzi są częściej kąsana przez kleszcze, niż inne. - Po prostu mają pociągający dla kleszczy zapach

Wpisz na forum:"Rozrusznik nie kręci na gorącym silniku. "
postów 70
Autor tematu:Stachu79
Myśle że tam znajdziesz odpowiedź, oczywiście jeśli już jej nie znalazłes bo od maja już trochę minęło

Przyczyna zwieszania sie rozrusznika mogą byc także zużyte tulejki rozrusznika co powoduje ze wirnik nie znajduje się w linii prostej - dlatego pukniecie młotkiem w rozrusznik rozwiazuje ten problem na ale i tez nie można wykluczyć przyczyn podanych przez innych kolegów

U mnie na przykład zużyte tulejki rozrusznika napewno nie były przyczyną. Rozbierałem rozrusznik i wszystko było ok. Przekiaźnik załatwił sprawę.

Z rozrusznik wlaczyłem już 2 razy, ale moja wiedza na ten temat kończy się na adresie elektromechanika.
Aha, mam jeszcze do niego numer telefonu

Cytat:
2006-07-12 13:00:50, ninja1200 pisze:
U mnie na przykład zużyte tulejki rozrusznika napewno nie były przyczyną. Rozbierałem rozrusznik i wszystko było ok. Przekiaźnik załatwił sprawę.

klik
ninja1200-potrafisz odpowiedzieć na moje pytania?
Wg mnie (i jak sądzę Punia) stacyjką załączasz przekaźnik, który dopiero załącza rozrusznik...

Cytat:
2006-05-20 20:23:50, fluke pisze:

Bendix to zębatka ze sprzęgiełkiem która powoduje zazębianie się wirnika rozrusznika z wieńcem koła zamachowego i nie ma w niej żadnego elektromagnesu natomiast elektromagnes występuje w tzw "automacie" czyli urządzeniu wprowadzającym bendix w wieniec koła zamachowego włączając jednocześnie główne zasilanie rozrusznika poprzez specjalne solidne styki znajdujące się wewnątrz automatu..
Tak ze bendix to jest co innego zupełnie a automat( elektromagnes) to co innego.

No więc jak widać na rysunku drugim element oznaczony nr 2 to automat( elektromagnes)..... a nr 4 to właśnie bendix

w temacie osłony termicznej:
1. Czy ktoś takową posiada i jak ona wygląda?
2. Czy ma osłaniać rozrusznik przed wydechem, czy inaczej?
3. Czy mocowana do śrub rozrusznika...?
4. Czy zimą nie nabiera się w nią śniegu?

sprawa stukania mlotkiem w korpus rozrusznika jest wyjsciem chwilowym i czesto zawodzi, proponuje wyjac rozrusznik co nie jest jakims wielkim wyczynem sprawdzic szczotki czy jeszcze sa i jak juz bedzie wyjety nie patrzac na to czy sa tulejki wyrobione czy nie wymienic je, kosztuje to grosze a daje pewnosc ze nie bedzie krzywo stal wirnik rozrusznika, z doswiadczenia wiem ze bardzo trudno jest stwierdzic "na oko" wyrobienie tulejek

Cytat:
2006-07-13 10:58:19, 28_Nick pisze:
sprawa stukania mlotkiem w korpus rozrusznika jest wyjsciem chwilowym i czesto zawodzi, proponuje wyjac rozrusznik co nie jest jakims wielkim wyczynem sprawdzic szczotki czy jeszcze sa i jak juz bedzie wyjety nie patrzac na to czy sa tulejki wyrobione czy nie wymienic je, kosztuje to grosze a daje pewnosc ze nie bedzie krzywo stal wirnik rozrusznika, z doswiadczenia wiem ze bardzo trudno jest stwierdzic "na oko" wyrobienie tulejek

Dobrze mówi Jak chcesz się pozbyć problemu to napraw a nie stukaj młotkiem po rozruszniku...bo go "załatwiosz do końca"
A co do do osłony termicznej to ma ona osłaniać rozrusznik przed ciepłem pochodzącym z układu wydechowego i nie sądzę zeby gromedził się tam snieg w zimie...a jezeli nawet to tylko i tak natychmiast się rozpusci.

[ wiadomość edytowana przez: Henryk dnia 2006-07-13 11:07:12 ]

[ wiadomość edytowana przez: Henryk dnia 2006-07-13 11:08:11 ]

i można połamać plastikową część elektromagnesu.

-----------------
W poszukiwaniu żywiciela ważną rolę u kleszczy odgrywa ruch, ciepło i inne czynniki chemiczne, np. zapach. Przypuszczalnie dlatego określone grupy ludzi są częściej kąsana przez kleszcze, niż inne. - Po prostu mają pociągający dla kleszczy zapach

Witam. Mam pytanmko co do rozrusznika jeszcze. W srodku jest sprzęgło bezwładnosciowe w plastikowej obudowie i którą osadza sie na ząbkach do obudowy rozrusznika i te ząbki mi sie połamały czy one mają duze znaczenie. I ewentualnie jaki koszt wymiany. Dzieki.