(126-650) jak podlaczyc cisnienie oleju w maluszku??

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
wiec jak wyzej mam pytanie ,bo na zlomie znalazlem w STARZE wskaznik cisnienia oleju i czujnik( w sumie niewidzialem ale chyba jest) ale to juz moja sp[rawa tylko jak to podlaczyc do maluchowskiego silniczka?? dzikei z gory i pozdro

w sumie to gdybam, ale w poldkach byl wskaznik i czujnik, wsadz czujnik z poldka, kabelki i po sprawie, nie lepiej wskaznik temperatury ? od cisnienia masz kontrolke po co sie dolowac ze male

dzikei a czujnik ten od poldka to gdzi epodlaczyc????????????

ze zwyklego straego poldka )----------stoi taki naz lomieodpsiz

czujnik cisnienia do polda jest drogi i lubi sie psuc, tak wiec kupujac uzywke nie masz pewnosci czy jest sprawny

pozatym wskaznik polonezowski jest niedokladny, nie wiem czy wskaznik stara bedzie chcial pracowac z czujnikiem poloneza

a i aby ten wskaznik stara wskazywal jak nalezy musi byc umieszczony na desce rozdzielczej odchylonej od poziomu o 55stopni,

jak chcesz wiecej wskaznikow to zamontuj sobie zegarek

Czemu pod takim katem >??? a czujnik wkrecasz w miejsce tegoi co juz masz wkrecony, tak mi sie wydaje.w poldach chyba pyly jeszcze z temperaturka, ale nie jestem pewien.

Cytat:
2004-08-17 17:00:44, chrzaniu pisze:
wiec jak wyzej mam pytanie ,bo na zlomie znalazlem w STARZE wskaznik cisnienia oleju i czujnik( w sumie niewidzialem ale chyba jest) ale to juz moja sp[rawa tylko jak to podlaczyc do maluchowskiego silniczka?? dzikei z gory i pozdro

Takie cos jesli podlaczyc to zamiast czujnika kontrolki cisnienia albo razem z nim na jakims trojniku (moze od czegos da sie dopasowac).

Nie wiem jakie wskazania bylyby gdyby podlaczyc czujnik pod otwory technologiczne w bloku (np ten ktorego sie uzywa do chlodnicy oleju lub tego troche dalej - blizej aparatu zaplonowego). Niech ktos sie wypowie.

Jest kilka opcji. Jedna z nich jest taka, że wkręcasz czujnik ciśnienia w miejsce fabrycznego maluszkowego czujnika ale to pod warunkiem, że pasują gwinty. Druga opcja jest taka, że przygotowyjesz sonie trójniczek przygotowany z kawałka aluminium czyb mosiądzu w który wkręcasz czujnik ciśnienia (wskaźnik i kontrolka) i podłączasz wszystko przewodem gómowym do bloku. Można też budując chłodnicę oleju i instalując filtr, czujnik zainstalować właśnie tam.

Ja to robiłem u Gajowego w furce i śmiga aż miło. Otwór na standartowy czujnik rozwierciłem i nagwintowałem (jak dobrze pamiętam M14 1.25) Jakby było potrzebne to sprawdze. Czujnik wkręciłem od poldera (na złomie zapłaciłem 5 zl, nowy prawie 60 zł) wskaźnik założylem od Łady. Czujnik ciśnienia minimalnego (kontrolka) wkręciłem w miejsce zaślepki w obudowie pompy oleju.Ciśnienie idzie prosto z panewki wałka rozrządu. Mogę przesłać komuś zdjęcia żeby je wrzucił na serwer. Fajna sprawa taki wskaźniczek.U Gajowego jest i ciśnienie i temperatura oleju.

zoltar@gra.pl przeslij fotki to wrzuce mam serwer bez limitu miejsca

Cytat:
oleju.Ciśnienie idzie prosto z panewki wałka rozrządu. Mogę przesłać komuś zdjęcia żeby je wrzucił na serwer. Fajna sprawa taki wskaźniczek.U Gajowego jest i ciśnienie i temperatura oleju.

A takie rozwiazanie nie przeklamuje wskazan. Zaraz za pompa jest duze cisnienie, a na koncu po przejsciu przez panweki i wal sie zmnijesze.

Ja poprosze o zdjecia krzysiekz@klub.chip.pl

Czujnik od Polda nadaje się do bani..... Jest niedokładny. Dlatego zaprzestali wkładania tego ustrojstwa po '94 roku...
Więc chyba można sobie darować...

W moim poldzie wskazówka oscylowała zawsze koło 0 (chociaż ciśnienie było OK), więc zakładanie czegoś takiego w srajcie to raczej syzyfowa praca...

siema ale chodzi mi o to zeby zamontowac (czujnik+wskaznik temp. od poldka jako temp. oleju!!!!!!!!!!!!!) a toze STAREM to jest wskaznik i przewod jakis zbrojony a dalej nic niewidzialem!!!!!!!!!!!!! chodzi mi9 dokladnie jak podlaczyc czujnik cisnienia oleju ood STARA lub czujnik temp. wody od poldka do malca jako temp. oleju!!!!!!!!!!!!!!!!!! bo niektorzy pomieszali troszke sie

Czujnik temperatury ja montuję w misce olejowej.Wiercę dziurę ok 14 mm, na to przyspawuję nakrętkę z gwintem odpowiadającym gwintowi czujnika temperatury i wszystko gra.

Cytat:
2004-08-18 17:39:18, blokus pisze:
Cytat:
oleju.Ciśnienie idzie prosto z panewki wałka rozrządu. Mogę przesłać komuś zdjęcia żeby je wrzucił na serwer. Fajna sprawa taki wskaźniczek.U Gajowego jest i ciśnienie i temperatura oleju.

A takie rozwiazanie nie przeklamuje wskazan. Zaraz za pompa jest duze cisnienie, a na koncu po przejsciu przez panweki i wal sie zmnijesze.

Ja poprosze o zdjecia krzysiekz@klub.chip.pl

ale "przy pompie" masz tylko czujnik do kontrolki, a na końcu magistrali masz czujnik do wskaźnika i tam pokazuje Ci ciśnienie na wskaźniku. Jeszcze nie spotkałem się żeby mi sie ten czujnik (manometr) zepsuł.Kupuję używki,montuję używki i jest ok. Reklamacji jeszcze nie miałem.

Cytat:
2004-08-18 09:50:35, ZoLt4R pisze:
zoltar@gra.pl przeslij fotki to wrzuce mam serwer bez limitu miejsca

miałem gdzieś te zdjęcia ale nie moge ich znaleźć
zrobię nowe i Ci wyślę.
Dzięki

dzieki a czy niema problemu z tym wskaznikeim od poldka od temp., wody??? chodzi mi czy jak wyrwe sobie cala deske z poldka to czy tam z tym czujnikem bedzi ejakis problemos???pytam bo czesto psuje takie rzeczy?? hehe

Cytat:
ale "przy pompie" masz tylko czujnik do kontrolki, a na końcu magistrali masz czujnik do wskaźnika i tam pokazuje Ci ciśnienie na wskaźniku. Jeszcze nie spotkałem się żeby mi sie ten czujnik (manometr) zepsuł.Kupuję używki,montuję używki i jest ok. Reklamacji jeszcze nie miałem.

Ale pare postow wczesniej ktos pisal ze czyjniki do wskaznikow od poldka sa do bani ale skoro nikt nie reklamowal to widocznie jest ok.

Cytat:
2004-08-19 19:00:11, chrzaniu pisze:
dzieki a czy niema problemu z tym wskaznikeim od poldka od temp., wody??? chodzi mi czy jak wyrwe sobie cala deske z poldka to czy tam z tym czujnikem bedzi ejakis problemos???pytam bo czesto psuje takie rzeczy?? hehe

Przyznam się, że nie rozumiem o co Ci tu chodzi.