"Zwariowany" wskaźńik poziomu paliwa

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam

od pewnoego czasu mój wskaźnik paliwa zaczął "wariować".
Pokazuje niewłaściwy poziom paliwa w baku, czasami potrafi pokazać po zatankowaniu i przejechaniu ok. 100 km pólbaku paliwa. Co jest oczywista nieprawdą.
Czy ktoś wie czy da się coś z tym zrobić bez wizyty w ASO?

Pozdrawiam
migmig

hmm jeśli tak to chyba winą jest pływak-a tu nie wiem czy nie trzeba by zbiornika rozbierać by się do niego dostać

Pływak jest chyba montowany razem z popmpą wtryskową wiec wystarczyło by go wyjąć i zobaczyć so sie z nim dzieje.

kozystajac z okazji zeby nie zakladac nowego watku sie podlacze:ja mam taki problem ze wskaznikiem paliwa ze po wylaczeniu zaplonu wskazowka nie opada do '0'. jak zatankuje to wskaznik sie podnosi do poziomu i jak jezdze to opada zgodnie z ubywaniem benzyny. po wylaczeniu zaplonu wskazowka zostaje w miejscu. elektryk powiedzial ze moze byc jakis zwoj cewki /od zerowania?/ przerwany i bez rozbierania baku sie nie obejdzie. moze sie mylil?
niby drobnostka a mnie denerwuje...

Pod tylna kanapa jest wlaz do zbiornika paliwa.Mozna wyjac w ten sposob caly plywak z czujnikiem i popatrzec czy slizgacz ktory chodzi po uzwojeniu nie jest za luzny.Nie trzeba wyjmowac zbiornika na zewnatrz.

Rados-tak ma byc,nasze wzkazniki pozostaja po wylaczeniu na swoich miejscach.Musisz swojego mechanika uswiadomic ze japonczyki tak maja.

mi wskaźnik poziomu paliwa pokazuje zawsze aktualny stan, także po wyłączeniu silnika. czyli to normalne

Dzieki za pomoc
spróbuję i daw Wam znać czy podziałało

Pozdrawiam

migmig

Cytat:
2004-01-30 15:33:10, carinus pisze:
Rados-tak ma byc,nasze wzkazniki pozostaja po wylaczeniu na swoich miejscach.Musisz swojego mechanika uswiadomic ze japonczyki tak maja.

odswiezam stary watek. u mnie wstaje i opada wskazowka wraz z zaplonem,tylko pytanie: pokazuje mi rozny stan paliwa, czy zeby sie dostac do plywaka to tylko klapka pod kanapa? czy moze bak zdejmowac,bo nie wiem jak jest w ep80 a nie mam czasu zajrzec

Cytat:
2004-01-30 14:55:40, rados pisze:
kozystajac z okazji zeby nie zakladac nowego watku sie podlacze:ja mam taki problem ze wskaznikiem paliwa ze po wylaczeniu zaplonu wskazowka nie opada do '0'. jak zatankuje to wskaznik sie podnosi do poziomu i jak jezdze to opada zgodnie z ubywaniem benzyny. po wylaczeniu zaplonu wskazowka zostaje w miejscu. elektryk powiedzial ze moze byc jakis zwoj cewki /od zerowania?/ przerwany i bez rozbierania baku sie nie obejdzie. moze sie mylil? niby drobnostka a mnie denerwuje...

A nie pomyslales ze tak ma byc???A elektrykowi powiedz ze to ten zwoj w mozgu.