Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
jankes_1984 BMW Friend BMW E30 316 I Bydgoszcz | 2006-08-31 16:09:40 Mam dobrą radę, najpierw warto sprawdzić cenę orginału w ASO a potem ceny zamienników. Dla przykładu filtr oleju jest tańszy w ASO niż w zamienniku. O co mi chodzi. Pracowałem w BMW w Bydgoszczy. Niektóre części faktycznie są tańsze lub nie wiele droższe ale takie części jak łącznik stabilizatora przód na allegro kosztuje 35 pln w zamienniku a orginał 135. Różnica jest znaczna. Chodzi mi o to czy ktoś sprawdzał jakość części eksploatacyjnych w oryginale i w zamienniku. Mam dylemat bo do nie dawna sam wciskałem klientom orginały mówiąc, że zamienniki są BE! Ale nigdy nie montowałem zamienników i nie wiem jakiej są jakości.
Moje pytanie brzmi jakiej jakości są zamienniki w stosunku do orginałów. Proszę o wypowiedz ludzi którzy to sprawdzili. |
hz10 BMW Member starachowice | 2006-08-31 17:56:06 odpowiedź jest jedna tanie zamieniki są gówno warte te droższe np z lemfordera są bardzo dobre ale kosztują też średnio dwa razy drożej co zwykły hłam |
daz BMW Master (Moderator) BMW E36 Coupe Lublin | 2006-08-31 23:17:23 z tym jest jak ze wszystkim, jak to się mówi - chytry płac dwa razy. jak kupisz najtańsze gówno to nie dość że wydasz kasa na ten towar to jeszcze robocizna za montarz (w przypadku oczywiście czegoś co wymaga pracy mechanika) a nie minie tydzień lub dwa i bedziesz musiał kupić tą samą część ponownie i powstanie pytanie, czy znowu to samo (czyli dwukrotny wydatek) czy zainwestować w porzadny towar. Te najtańsze zamienniki to wyrzucone pieniadze. Jak już kupować to coś sprawdzonego, sprawdzoną marke produktów i nie mówie tu o oryginałac , bo tam niestety niejednokrotnie płaci się za samo logo a jakość jest taka sama jak dobrego zamiennika. |
jankes_1984 BMW Friend BMW E30 316 I Bydgoszcz | 2006-09-01 11:13:33
Zwirowaty mam pytanko. Ile u ciebie w zamienniku kosztuje łącznik stabilizatora przód krótki E30 '90. Daj jakiś dobry rabat dla ziomka z forum to go wezmę. Macie może swoją stronę internetową. Może się dogadamy ja będę potrzebował parę części do zawieszenia. Ja obecnie pracuje w VOLVO mogę odwdzięczyć sie tym samym w razie potrzeby. Oczywiście usługa dostępna dla ludzi z forum |
hz10 BMW Member starachowice | 2006-09-01 16:57:16
|
lukasz_xyz BMW Member 530d Belchatow | 2006-09-05 15:42:25
Czyżby w niedawno otwartym Nordic Motors? |
SlawekLca BMW E30 Legnica | 2006-09-07 22:36:41 roznie jest z tymi zamiennikami oczywiscie moje doswiadczenie z kolegami co pracowali przy sprzedarzy zaminnikow i oryginalow jest błache ale niektore nawet najlepsze zamienniki czy uniwersalki neidadza ci tego co oryginal to zalerzy od czesci jaka musisz wymienic bo np zaminnik czy uniwersalka sondy labda to smieszna sprawa nieda ci tego co oryginal, oryginaly kupuje tylko nawjazniejsze podzespoly a zamienniki sotsuje te ze srodka w cenie jesli jest duza rozbierznosc |
grzesiekswiader (S) BMW Master (Moderator) Nissan Tiida - na zd ... iława | 2006-09-10 09:47:01
Witam ! Dokładnie tak jest , przecież części oryginalne robi "KTOŚ" a nie ASO BMW i często tylko ten okrągły znaczek jest tyle wart. Co do swoich doświadczeń(krótkich) mogę powiedzieć na swoim przykładzie. Kupiłem wydech (3 - ostatni do e34 525i) za 280 ziko gdy za oryginał chcieli (też w internecie) około 900 nowych polskich złociszy !! jestem zadowolony, wydech nowy z gwarancją. Co do części WAŻNYCH DLA BEZPIECZEŃSTWA, zawieszenie, ukł. kierowniczy, hamulce - skłaniałbym się jednak w kierunku bądź to oryginału bądź to rekomendowanego zamiennika. Wiem że to kosztuje więcej ale życie rodziny czy nawet swoje (gdy jedziemy sami) jest bezcenne a więc nieporównywalnie droższe niż części. A oprócz tego jest takie powiedzenie: "biedaka nie stac na tandetę". Dlatego szykując się wymiany części WAŻNYCH po prostu zbieram kaskę aby zrobić to DOBRZE i PEWNIE Pozdrawiam |
zyggy BMW Member E34 520i 24V Warszawa | 2006-09-12 09:35:42
W tzw. oryginalnym sprzęgle kompletnym do E34, kupowanym przez BMW, tarcza jest LUK a docisk VALEO, oczywiście z dodatkowym logo BMW. Można śmiało założyć, że produkty firm SACHS, LUK i VALEO są porównywalnej jakości. |
k1cyprys 125p 1972 Kraków | 2006-09-12 11:01:23 dokladnie |