Co uważacie o zamiennikach???

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Mam dobrą radę, najpierw warto sprawdzić cenę orginału w ASO a potem ceny zamienników. Dla przykładu filtr oleju jest tańszy w ASO niż w zamienniku. O co mi chodzi. Pracowałem w BMW w Bydgoszczy. Niektóre części faktycznie są tańsze lub nie wiele droższe ale takie części jak łącznik stabilizatora przód na allegro kosztuje 35 pln w zamienniku a orginał 135. Różnica jest znaczna. Chodzi mi o to czy ktoś sprawdzał jakość części eksploatacyjnych w oryginale i w zamienniku. Mam dylemat bo do nie dawna sam wciskałem klientom orginały mówiąc, że zamienniki są BE! Ale nigdy nie montowałem zamienników i nie wiem jakiej są jakości.

Moje pytanie brzmi jakiej jakości są zamienniki w stosunku do orginałów. Proszę o wypowiedz ludzi którzy to sprawdzili.

odpowiedź jest jedna tanie zamieniki są gówno warte te droższe np z lemfordera są bardzo dobre ale kosztują też średnio dwa razy drożej co zwykły hłam

z tym jest jak ze wszystkim, jak to się mówi - chytry płac dwa razy. jak kupisz najtańsze gówno to nie dość że wydasz kasa na ten towar to jeszcze robocizna za montarz (w przypadku oczywiście czegoś co wymaga pracy mechanika) a nie minie tydzień lub dwa i bedziesz musiał kupić tą samą część ponownie i powstanie pytanie, czy znowu to samo (czyli dwukrotny wydatek) czy zainwestować w porzadny towar. Te najtańsze zamienniki to wyrzucone pieniadze. Jak już kupować to coś sprawdzonego, sprawdzoną marke produktów i nie mówie tu o oryginałac , bo tam niestety niejednokrotnie płaci się za samo logo a jakość jest taka sama jak dobrego zamiennika.

ja pracuje w sklepie z czesciami do bawarek, i elemety zawieszenia sprzedajemy firm febi, mogg, lemforder i nie ma zadnych narzekan, zadnych reklamacji. Czesto na elemencie jest fabryczny znaczek bmw- zamazany

Cytat:
ja pracuje w sklepie z czesciami do bawarek

Zwirowaty mam pytanko. Ile u ciebie w zamienniku kosztuje łącznik stabilizatora przód krótki E30 '90. Daj jakiś dobry rabat dla ziomka z forum to go wezmę. Macie może swoją stronę internetową. Może się dogadamy ja będę potrzebował parę części do zawieszenia. Ja obecnie pracuje w VOLVO mogę odwdzięczyć sie tym samym w razie potrzeby. Oczywiście usługa dostępna dla ludzi z forum

Cytat:
2006-09-01 07:54:51, zwirowaty pisze:
Czesto na elemencie jest fabryczny znaczek bmw- zamazany

potwierdzam z tym zamazywaniem niezły temat

wiesz pracuje ale niewiele odemnie zalezy. (0-32) 241-63-38 zadzwon pod ten numer (to hurtownia) od podanej ceny moge zrobic 25% rabatu, czyli ceny beda calkiem niezle + wysylka. Oferta tylko dla forum

Cytat:
Ja obecnie pracuje w VOLVO

Czyżby w niedawno otwartym Nordic Motors?

roznie jest z tymi zamiennikami oczywiscie moje doswiadczenie z kolegami co pracowali przy sprzedarzy zaminnikow i oryginalow jest błache ale niektore nawet najlepsze zamienniki czy uniwersalki neidadza ci tego co oryginal to zalerzy od czesci jaka musisz wymienic bo np zaminnik czy uniwersalka sondy labda to smieszna sprawa nieda ci tego co oryginal, oryginaly kupuje tylko nawjazniejsze podzespoly a zamienniki sotsuje te ze srodka w cenie jesli jest duza rozbierznosc

jak dla mnie zamienniki sa ok jesli sa nieingerujace w bezposrednie bezpieczenstwo, wiec np lampy, wydech, visco (znaczne roznice w cenie) i jakies drobiazgi... natomiast kupilem niby dobre a tanie klocki i piszcza i sie pyla tak ze chyba zaraz kupie jakies normalne bo mnie cos ***.
co do zawiechy to np amory kupilem bilsteiny bo jak widze jakies francuzy z allegreo po 170zl sztuka to mnie ciarki przechodza...
lacznik wahacza krotki zamiennik za cos 35zl i jest poki co ok. pozatym kilka el plastikowych ukl chlodzenia ktore mi padly nie ma z zamiennikach i wizyta w salonie okazala sie niezbedna. naszczescie od kwietnia bmw uznalo e36 za "przestazaly model" i zeszlo z cen. jak dla mnie to dobra wiadomosc. mysle ze dla wszystkich uzytkownikow e36

A co myślicie o sprzegłach ?? Kolega chce wymienić i zastanawiam się co mu założyć. Może Shachs, LUK, albo polecicie coś ciekawego ?? W sumie zakładałem już różne i jakoś nie widziałem różnicy. A co wy wiecie w tym temacie ??

Cytat:
2006-09-01 07:54:51, zwirowaty pisze:
ja pracuje w sklepie z czesciami do bawarek, i elemety zawieszenia sprzedajemy firm febi, mogg, lemforder i nie ma zadnych narzekan, zadnych reklamacji. Czesto na elemencie jest fabryczny znaczek bmw- zamazany

Witam !
Dokładnie tak jest , przecież części oryginalne robi "KTOŚ" a nie ASO BMW i często tylko ten okrągły znaczek jest tyle wart.
Co do swoich doświadczeń(krótkich) mogę powiedzieć na swoim przykładzie. Kupiłem wydech (3 - ostatni do e34 525i) za 280 ziko gdy za oryginał chcieli (też w internecie) około 900 nowych polskich złociszy !! jestem zadowolony, wydech nowy z gwarancją. Co do części WAŻNYCH DLA BEZPIECZEŃSTWA, zawieszenie, ukł. kierowniczy, hamulce - skłaniałbym się jednak w kierunku bądź to oryginału bądź to rekomendowanego zamiennika. Wiem że to kosztuje więcej ale życie rodziny czy nawet swoje (gdy jedziemy sami) jest bezcenne a więc nieporównywalnie droższe niż części.
A oprócz tego jest takie powiedzenie: "biedaka nie stac na tandetę". Dlatego szykując się wymiany części WAŻNYCH po prostu zbieram kaskę aby zrobić to DOBRZE i PEWNIE
Pozdrawiam

Cytat:
2006-09-09 20:22:26, Buczer pisze:
A co myślicie o sprzegłach ?? Kolega chce wymienić i zastanawiam się co mu założyć. Może Shachs, LUK, albo polecicie coś ciekawego ?? W sumie zakładałem już różne i jakoś nie widziałem różnicy. A co wy wiecie w tym temacie ??

ojciec kupil zestaw sprzegla do passata komplet luk'a a tam bylo sloneczko sachsa... hahaha
mysle ze kazda z tych dwu firm jest ok. oby tylko nie jakis zestaw z biedronki...

Cytat:
2006-09-10 12:48:43, k1cyprys pisze:
ojciec kupil zestaw sprzegla do passata komplet luk'a a tam bylo sloneczko sachsa... hahaha mysle ze kazda z tych dwu firm jest ok. oby tylko nie jakis zestaw z biedronki...

W tzw. oryginalnym sprzęgle kompletnym do E34, kupowanym przez BMW, tarcza jest LUK a docisk VALEO, oczywiście z dodatkowym logo BMW. Można śmiało założyć, że produkty firm SACHS, LUK i VALEO są porównywalnej jakości.

dokladnie