Wał,dyfer? - huczenie od 50km/h

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Strasznie huczy kiedy dojdzie do 50km/h i powyzej.Nie wiem czy to dyfer czy wał sie "skrzywił"
Scooby napisał ,ze: "na łączeniu dyfra z wałem i skrzyni z wałem jest gumowy element z metalowymi tulejkami na 6 otworów"
no i ,ze trzeba go odpowiednio ustawic.Ale na warsztacie jak zdejmowali to chyba wiedzieli Wcześniej tez było lekko słychać ,ale nie TAK!.
Byłbym bardzo wdzięczny za kazdą pomoc.

właśnie uporałem się z identycznym problemem
co huczy, sprawdzić możesz dokładnie na podnośniku (koła w powietrzu), przy włączonym silniku wrzuć bieg tak aby prędkość na zegarach była ok. 50 km/h i będzie dokładnie słychać skąd huczy
jak stawiam u ciebie na dyfer - rozleciał się, u mnie też huczenie wzrastało wraz z upływem czasu
lekarstwo - wymiana dyfra
polecam w tym celu Mariosomegos
pozdrawiam
eM72

Cześć!

U mnie również niedawno pojawiło sie huczenie od 40 km/h w górę, w miarę upływu czasu narastało, na podnośniku przy okazji ustawiania zbieżności okazało sie że to tylne prawe łożysko, po wymianie jak ręka odjął, cisza i spokój, aż jestem zdziwony jak pieknie brzmi silnik gdy nic go nie zagłusza

pozdrawiam
Sagittario

[ wiadomość edytowana przez: Sagittario dnia 2006-09-20 23:36:17 ]

Jak napisali poprzednicy. Dyfer, łozysko w kole, łozysko na podporze.
Jak chcesz namiar na dobry i nie drogi warsztat w Wawie to napisz na priv. Za wymianę łożyska krzyknęli 100zł + łozysko 100-150zł.
Ale możesz jeszcze miec do wymiany tarczę kotwiczną, tak na zapas.

Dziekuje za info.Podejrzewałem,ze to dyfer,ale jednak musze wiechac na podnośnik i wtedy bede pewny.
Trzeba uderzyć do Mariusza po ten dyfer

Jeżeli sa to łożyska z tyłu to dźwięk powinien narastać lub maleć
w zależności od tego, w którą stronę jedziemy na łuku drogi.

Przeciążenia boczne są w stanie wyciszyć lub wzmocnić
hałas dochodzący z łożysk.

Ostatnio u siebie wymieniałem lewe tylne łożysko.
Dawało nieźle po uszach. Teraz odzywa się prawy tył.
Będę musiał niedługo zmienić.

Cytat:
Jeżeli sa to łożyska z tyłu to dźwięk powinien narastać lub maleć
w zależności od tego, w którą stronę jedziemy na łuku drogi.

zapomniałem dodać że tak właśnie było, przy delikatnych przechyłach na łuku w prawo cichło a w lewo nie

pozdr.
Sagittario

U mnie chodził jak samolot, tylna prawa strona - łożysko do wymiany, mechanior podniósł samochód i specjalną napędzarką rozpędził każde koło po kolei. Po wymianie super cisza.

Zapomniałem dodać iz to nie tylko huczy ,ale tez i wibruje i drgania czuc w samochodzie powyzej 50km/h.
Wiecie moze gdzie tanio wywazyc wał w Wawie?