Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
Grzech Miłośnik FSO Polonezy dwa i pół. :) Nieporęt | 2008-09-13 14:46:02 1. Bank automatycznie zamienia waluty - dowiedz się najpierw tylko czy Twój obsluguje takie transakcje i czy możesz przelewać kasę za granicę.
2. Numery kont zagranicznych są takie same, ale przed numerem trzeba umieścić literki kraju, w którym ów bank się znajduje. |
szymoniec Miłośnik FSO SUPB01 | 2008-09-13 15:31:49 Jak masz kartę kredytową, to wygodniej byłoby paypalem - www.paypal.pl. Cło doliczają przy rzeczach wartych więcej niż 20$, chyba że sprzedający pośle to jako gift. (tak było jak kupowałem blachy z USA, jak jest w HK to nie wiem)
[ wiadomość edytowana przez: szymoniec dnia 2008-09-13 15:32:25 ] |
kaovietz Miłośnik FSO PF 125p 2.0 KOMBI Bristol UK | 2008-09-13 23:43:19 Z cłem są cuda. Tak jak pisze Szymon, trzeba przykazać sprzedającemu wysyłkę jako gift. Powinno pomóc - nie może być zdeklarowanej wartości towaru na zamówieniu.
Ogólnie nie polecam takich zakupów, rozejrzyj się czy gdzieś w Europie nie znajdziesz podobnego towaru. Trochę wyższa cena, ale brak niespodzianek. |
Grzech Miłośnik FSO Polonezy dwa i pół. :) Nieporęt | 2008-09-14 00:45:08 Nazwa i adres banku wcale nie są konieczne - wszystko jest zawarte w literkach kraju i 26-cyfrowym numerku konta. A moja wiedza jak zwykle wynika z doświadczenia.
[ wiadomość edytowana przez: Koot dnia 2008-09-14 00:47:53 ] |
thaniel Miłośnik FSO Fiat Siena/Opel Astra Warszawa - Natolin | 2008-09-14 01:44:45 Tyle że inaczej ma się rzecz przy przelewach międzynarodowych:
cyt Przy przelewach międzynarodowych konieczne jest podanie kodu SWIFT banku w którym mamy rachunek. Dzięki SWIFT można w prosty sposób zidentyfikować instytucje finansowe. Kody SWIFT często wymagane są przy przelewach bankowych występujących u bukmacherów Internetowych. Często wypłacając pieniądze od bukmachera na własne konto bankowe należy także podać kod SWIFT naszego banku ( jeden dla danego banku dla całej Polski). Bank Śląski: INGBPLPW BPH: BPHKPLPK Inteligo: BPKOPLPW Kredyt Bank: KRDBPLPW Lukas Bank: LUBWPLPR mBank: BREXPLPWMBK Millenium Bank: BIGBPLPW Nordea Bank: NDEAPLP2 PBK: BPHKPLPK Pekao SA: PKOPPLPW PKO BP: BPKOPLPW VW Bank: VOWAPLP1 WBK: WBKPPLPP pozdr |
Grzech Miłośnik FSO Polonezy dwa i pół. :) Nieporęt | 2008-09-14 03:24:23 A to nie są literki czasem? |
Rys1977 Miłośnik FSO Warszawa | 2008-09-14 09:24:04 jak widac Twoja wiedza Kocie kuleje, SWIFT RULEZ |
bolger Fiat 131 Mirafiori S ... Warszawa | 2008-09-14 09:26:05 Cło musisz zawsze brać pod uwagę, w szczególności z krajów "egzotycznych".Cło i Vat to około 25 % wartości (towar + koszt przesyłki). Sprzedający niespecjalnie chcą oznaczać to, co wysyłają jako gift. Wszystko może się zdarzyć.
Przelew zagraniczny kosztuje zarówno ciebie, jak i zazwyczaj odbiorcę. Jeżeli bank docelowy obciąży odbiorcę, odbiorca może ci powiedzieć, że nie dostał całej kwoty i że musisz dopłacić - w ten sposób płacisz dwa razy czasem. W mbank możesz wybrać, czy chcesz pokryć też koszty odbiorcy. Jeżeli chcesz, żeby nadający ubezpieczył przesyłkę, to de facto deklarujesz jej wartość z punktu widzenia celnych. To tyle doświadczeń praktyka. |
Grzech Miłośnik FSO Polonezy dwa i pół. :) Nieporęt | 2008-09-18 12:40:30 Mam pytanie mniej więcej w temacie - jakie są koszta sprowadzenia auta z USA? |
fiat_maniac 4x125p+126p Kraków | 2008-09-19 15:06:57 |
DoliN Miłośnik FSO zdrapek JGA / KAT | 2008-09-19 15:35:10 Miałem kilka minut temu w ręku numer CHIP'a na październik - tam jest co nieco na temat sprowadzania różnych mniejszych rzeczy z USA - nie wiem na ile to wiadomości sprawdzone, ale będąc w kiosku można rzucić okiem... |
bieniowaty fso | 2008-09-20 18:50:22
Mogę to dla Ciebie zrobić za marne 500 000 zl a na serio, to Koot, zadawaj pytania inaczej, bo nie wiadomo o co Ty pytasz, czy o statek, podatki, łapówki czy dolę pośrednika... |
Grzech Miłośnik FSO Polonezy dwa i pół. :) Nieporęt | 2008-09-20 19:00:19 O wszystko naraz i już wiem, że przesyłka to 700-1000 dolarów, podatek vat 22% i cło 65%. Nawet przy tym wszystkim to biorąc pod uwagę ceny aut w USA można sprowadzić całkiem sesnsowną brykę. |
bieniowaty fso | 2008-09-20 21:14:07 Przeglądając kiedyś nowojorską prasę faktycznie natknąłem się na z cenę rzędu 700-1200 dolarów za auto, ale realny koszt wysłania auta z USA do Polski to kwota rzędu od 2000 dolarów wzwyż.
To co Ty znalazłeś, to prawdopodobnie transport kontenerowy, bez opłat portowych w tym rozładunkowych, w miarę lekkiego auta, z USA do jednego z miast zachodnioeuropejskich. Poza tym firmy które ogłaszają się z tak niskimi cenami, to zazwyczaj jakieś firmy krzaki, albo nowopowstałe, którym przynajmniej ja bym auta nie powierzył. Ponadto, w przypadku transportu kontenerowego istnieje duże prawdopodobieństwo że auto do kontenera załadują Ci wózkiem widłowym, co zazwyczaj skutkuje większymi bądź mniejszymi zniszczeniami. Winny? Szukaj wiatru w polu, a potem sądź się z nimi latami... z cłą zwolnione są auta z opinią wstępną konserwatora zabytków . [ wiadomość edytowana przez: bieniowaty dnia 2008-09-20 21:15:06 ] |