[OT] Zakup towaru za granica przez internet-jak to sie robi?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam!

Jak w temacie. Planuje zakup poprzez ebay.com. Towar ktory chce zanabyc to lampy do auta, ktore sprzedaje ktos z Hong Kongu. Przesylka jest poczta lotnicza. Teraz moje pytania:

1. Jezeli przelewam mu pieniadze z konta to czy dostanie on zlotowki, czy bank sam to przewalutuje? [na dolary]

2. Jezeli robie przelew z ING banku to numery kont zagranicznych sa takie same jak nasze?

3. Czy przesylka przychodzi do mnie, czy trafi jeszcze na clo, co spowoduje koniecznosc zaplacenia daniny?

Pozdrawiam

1. Bank automatycznie zamienia waluty - dowiedz się najpierw tylko czy Twój obsluguje takie transakcje i czy możesz przelewać kasę za granicę.
2. Numery kont zagranicznych są takie same, ale przed numerem trzeba umieścić literki kraju, w którym ów bank się znajduje.

Jak masz kartę kredytową, to wygodniej byłoby paypalem - www.paypal.pl. Cło doliczają przy rzeczach wartych więcej niż 20$, chyba że sprzedający pośle to jako gift. (tak było jak kupowałem blachy z USA, jak jest w HK to nie wiem)

[ wiadomość edytowana przez: szymoniec dnia 2008-09-13 15:32:25 ]

Z cłem są cuda. Tak jak pisze Szymon, trzeba przykazać sprzedającemu wysyłkę jako gift. Powinno pomóc - nie może być zdeklarowanej wartości towaru na zamówieniu.
Ogólnie nie polecam takich zakupów, rozejrzyj się czy gdzieś w Europie nie znajdziesz podobnego towaru. Trochę wyższa cena, ale brak niespodzianek.

Cytat:
2008-09-13 14:46:02, Koot pisze:
1. Bank automatycznie zamienia waluty - dowiedz się najpierw tylko czy Twój obsluguje takie transakcje i czy możesz przelewać kasę za granicę. 2. Numery kont zagranicznych są takie same, ale przed numerem trzeba umieścić literki kraju, w którym ów bank się znajduje.

Koot, jestem pod wrazeniem Twojej wiedzy bankowej, a tak na serio to potrzebny jest:

dane wlasciciela konta,
jego adres (niektore banki nie wymagaja),
numer konta w formacie IBAN,

oraz
nazwa i adres banku oraz numer/kod SWIFT/BIC
jezeli nie ma sie numeru SWIFT/BIC to Twoj bank majac nazwe i adres banku moze sobie go sam znalesc w ksiazeczce, ale to kosztuje,

Nazwa i adres banku wcale nie są konieczne - wszystko jest zawarte w literkach kraju i 26-cyfrowym numerku konta. A moja wiedza jak zwykle wynika z doświadczenia.

[ wiadomość edytowana przez: Koot dnia 2008-09-14 00:47:53 ]

Tyle że inaczej ma się rzecz przy przelewach międzynarodowych:

cyt

Przy przelewach międzynarodowych konieczne jest podanie kodu SWIFT banku w którym mamy rachunek. Dzięki SWIFT można w prosty sposób zidentyfikować instytucje finansowe.
Kody SWIFT często wymagane są przy przelewach bankowych występujących u bukmacherów Internetowych. Często wypłacając pieniądze od bukmachera na własne konto bankowe należy także podać kod SWIFT naszego banku ( jeden dla danego banku dla całej Polski).

Bank Śląski: INGBPLPW

BPH: BPHKPLPK

Inteligo: BPKOPLPW

Kredyt Bank: KRDBPLPW

Lukas Bank: LUBWPLPR

mBank: BREXPLPWMBK

Millenium Bank: BIGBPLPW

Nordea Bank: NDEAPLP2

PBK: BPHKPLPK

Pekao SA: PKOPPLPW

PKO BP: BPKOPLPW

VW Bank: VOWAPLP1

WBK: WBKPPLPP

pozdr

A to nie są literki czasem?

jak widac Twoja wiedza Kocie kuleje, SWIFT RULEZ

Cło musisz zawsze brać pod uwagę, w szczególności z krajów "egzotycznych".Cło i Vat to około 25 % wartości (towar + koszt przesyłki). Sprzedający niespecjalnie chcą oznaczać to, co wysyłają jako gift. Wszystko może się zdarzyć.

Przelew zagraniczny kosztuje zarówno ciebie, jak i zazwyczaj odbiorcę. Jeżeli bank docelowy obciąży odbiorcę, odbiorca może ci powiedzieć, że nie dostał całej kwoty i że musisz dopłacić - w ten sposób płacisz dwa razy czasem. W mbank możesz wybrać, czy chcesz pokryć też koszty odbiorcy.

Jeżeli chcesz, żeby nadający ubezpieczył przesyłkę, to de facto deklarujesz jej wartość z punktu widzenia celnych.

To tyle doświadczeń praktyka.

Mam pytanie mniej więcej w temacie - jakie są koszta sprowadzenia auta z USA?

już nie potrzeba karty kerdytowej do paypal-a

Miałem kilka minut temu w ręku numer CHIP'a na październik - tam jest co nieco na temat sprowadzania różnych mniejszych rzeczy z USA - nie wiem na ile to wiadomości sprawdzone, ale będąc w kiosku można rzucić okiem...

Cytat:
2008-09-18 12:40:30, Koot pisze:
Mam pytanie mniej więcej w temacie - jakie są koszta sprowadzenia auta z USA?

Mogę to dla Ciebie zrobić za marne 500 000 zl

a na serio, to Koot, zadawaj pytania inaczej, bo nie wiadomo o co Ty pytasz, czy o statek, podatki, łapówki czy dolę pośrednika...

O wszystko naraz i już wiem, że przesyłka to 700-1000 dolarów, podatek vat 22% i cło 65%. Nawet przy tym wszystkim to biorąc pod uwagę ceny aut w USA można sprowadzić całkiem sesnsowną brykę.

Przeglądając kiedyś nowojorską prasę faktycznie natknąłem się na z cenę rzędu 700-1200 dolarów za auto, ale realny koszt wysłania auta z USA do Polski to kwota rzędu od 2000 dolarów wzwyż.
To co Ty znalazłeś, to prawdopodobnie transport kontenerowy, bez opłat portowych w tym rozładunkowych, w miarę lekkiego auta, z USA do jednego z miast zachodnioeuropejskich.

Poza tym firmy które ogłaszają się z tak niskimi cenami, to zazwyczaj jakieś firmy krzaki, albo nowopowstałe, którym przynajmniej ja bym auta nie powierzył.

Ponadto, w przypadku transportu kontenerowego istnieje duże prawdopodobieństwo że auto do kontenera załadują Ci wózkiem widłowym, co zazwyczaj skutkuje większymi bądź mniejszymi zniszczeniami. Winny? Szukaj wiatru w polu, a potem sądź się z nimi latami...

z cłą zwolnione są auta z opinią wstępną konserwatora zabytków .

[ wiadomość edytowana przez: bieniowaty dnia 2008-09-20 21:15:06 ]