Słabe ogrzewanie w Bmw 525

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Mam problem tego typu,włączam dmuchawę na maxa i coś słabo leci ciepłe powietrze(a wentylator chodzi niby normalnie),ponoć przyczyną tego może być jakiś filtr,tylko,że nie wiadomo gdzie jest ten filtr.Miałem dostawianą klimę,czy jest możliwe,żeby tego filtru nie było,bo mechanik szukał i stwierdził,że go nie może znaleźć.
Bmw 525 rok89.
Pozdrawiam

Chodzi o filtr przeciwpyłkowy znajduje sie on za schowkiem nie wiem czy jest u Ciebie poszukaj na forum jest gdzieś wątek na ten temat.

Trudno stwierdzic, czy masz mikrofiltr. W E34 dostep do filtra jest trudny. Nalezy wymontowac schowek po stronie pasazera, oslone nad schowkiem, oslone z lewej strony nog pasazera (przy podlodze), oslone z tworzywa powyzej, kanal nawiewu na nogi, sterownik klimy i dopiero wtedy jest dostep do pokrywki filtra.

a czy ten mikrofiltr może być właśnie tego przyczyną?

Oczywiscie, ze tak. Jesli przy nawiewie ustawionym na max przewietrzanie jest slabe, pierwsza rzecza ktora nalezy sprawdzic jest filtr. W moim samochodzie wymieniam ten filtr co pol roku

Cytat:
2005-01-04 14:39:40, devil-80 pisze:
a czy ten mikrofiltr może być właśnie tego przyczyną?

a czy przypadkiem nie masz tak ze na pierwszych trzech biegach dmuchawy nie wieje wcale a na 4 biegu tylko lekko ???

Piszesz, że słabo wieje jak masz włączone ogrzewanie, ale czy jest tak samo jak masz ustawione zimne powietrze i klime?

Nie raczej pomiędzy 3 a 4 nie widać różnica,ale tak widać.Z tego co wyczytałem to chyba nie mam takiego filtru,więc co może być przyczyną tak słabego ogrzewania???

Ale powiedz dokladnie
- czy slabo grzeje a wieje dobrze?
- czy w ogole slabo wieje?

w sumie słychać jakby dobrze wiało,ale wieje słabo,a grzeje niby dobrze,tylko ten nadmuch słaby jak na 4 czy nawet 3 bieg(powinno wiać jak diabli

a ja tez mam pytanie dot nawiewu ale w e36 przed 1 biegiem dmuchawy jest biale pole na ktorym tez dziala dmuchawa czym rozni sie jej dzialanie na tym bialym polu a na 1 biegu bo zdaje mi sie ze wieje tak samo

mnie się zdaje ,że na białym polu nie działa dmuchawa,a na 1 już zaczyna dmuchać

u mnie dziala na bialym polu

no może chodzi,ale u mnie jest to niezauważalne

U mnie było podobnie słychac było, że dmuchawa chodzi a wiac nie chciało. Okazało sie, że był to jednak zabrudzony filterek. Jak go wymienic znajdziesz tutaj: www.wixfiltron.com.pl/filtron/katalog/instrukcje/1031k.pdf
Powodzenia.

[Dewil - może być jeszcze taka sytuacja ,która zdaza sie czesto w 5 ze potencjometry od sterowania nawiewami sa pozacierane i słabo Ci je otwieraja. Może tak byc, ze dmuchawa dmucha dobrze,ogrzewanie masz na max a cieplo leci słabo.Ponieważ potencjometr mimo ze jest na maksa faktycznie nie otworzył odpowiednio ciepła, a druga sprawa czy masz odpowiednia temperature i sprawny termostat.

Jeśli z kratek słabo dmucha to stawiał bym na filtr a nie na potencjometry. A od sprawdzenia w jakim stanie jest filtr jest chyba najprościej. Bo nie stety chyba droga eliminacji ewentualnych uszkodzen trzeba bedzie pójść.

Termostat jest sprawny na 99% bo był wymieniany niedawno w zeszłym tygodniu(o ile "mechanik"wymienił mi go).więc termostat odpada,więc pozostaje tylko filtr o ile go mam w tym modelu bo jest to rok 89

Hej.A jaka może być przyczyna jak nadmuch jest dobry na nogi i do środka dużo słabszy na szybę kierowcy i prawie zerowy na szybę pasażera?Czy filtr przeciwpyłkowy działa na wszystkie nawiewy?Może jakieś rady.

Już druga zima się zaczyna a u mnie to samo,nawiew jest mocny ale powietrze letnie,tak jak by była nagrzewnica zabita,lub zapowietrzona.Może jest coś o czym nie wiem ?Filtr odpada bo wieje mocno.