Zużyte amortyzatory? Niecierpliwy jestem

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam,

Na wstępie chcę zaznaczyć, że przeczytałem 16 tematów dotyczących amortyzatorów, które znalazłem w wyszukiwarce.

Ale mimo wałkowania tego tematu tak wiele razy, na forum nie znalazłem odpowiedzi.
Więc pytam tych, którzy mają jeszcze siłę i anielską cierpliwość:

Mam Omegę A kombi 2.0 z 1991 roku, która ma obecnie zamontowane na tyle amortyzatory popowane.
Jadąc moją omegą z Nowego Dworu Maz. gdzie ją zakupiłem 8.10.2006 przezywałem coś cudownego, nie było żadnych skrzypień, żadnych stuków, telepania, walenia, bujania.
Normalnie miodzio.

Ale teraz jest zupełnie inaczej.
Wnętrze skrzypi, czuć każdą nierówność, wjezdzająć nawet w malutką dziurę czuć jak koło wbija się w nią. A w dodatku telepie ta p........ roleta.

I tu jest pytanie:
Czy przyczyną są tylko zużyte amortyzatory (w 2 tygodnie zuzyły się nadzwyczaj znacznie)?

W mojej Omedze zależy mi na 3 rzeczach:
1. Ma być miękko.
2. Ma być cicho.
3. Ma być gładko.

Rozwazam zakup amorków olejowych KAYABA, bez mozliwosci pompowania powietrzem.

[ wiadomość edytowana przez: alicia dnia 2006-11-07 20:39:53 ]

no wszyscy aż się palą do pomocy.

Niezle co nie ?

Sami wolontariusze.

Wszyscy czekali lata świetlne na Twoje pytanie, więc zaczekaj chociaż jeden rok świetlny na odpowiedź, bo 14 minut czekałeś i można tylko Ci odpowiedzieć, że jesteś w gorącej wodzie kąpany...

Cytat:
2006-11-07 20:17:16, chasiek pisze:
no wszyscy aż się palą do pomocy.

Myślisz, że tu siedzą na etacie i tylko czekają na twój post??
Bez przesady...

A co do amorków
Mógł ci faktycznie jeden walnąć. Ale też mógł się wypiąć przewód od powietrza. Kompresor pracuje?
Mogła pęknąć sprężyna. Mogłeś nie domknąć klapy bagaznika.
Lepiej będzie pojechać do mechanika i konkretna diagnoza.

widzisz tym smutnym akcentem juz wszystko wiesz
szybko to sie muchy .......

Dajcie spokój chłopakowi przecież ostrzegł w tytule wątku:
Cytat:
Zużyte amortyzatory? Niecierpliwy jestem

Niecierpliwy jestem

Już niepopędzam

Sprężyny są OK, klapę zawsze zamykam.

Po prostu jest tak jakby nie było żadnej amortyzacji, koła wpadają we wszystkie dziury.
Jutro o 8:00 rano mam być w sklepie po odbiór amortyzatorów (zamówili kilku roznych firm: Sachs, Kayaba, NK, jakies brazylijskie czy cos Cambo) i mam sobie wybrać które chcę.

KAYABA kosztują po 180zł za sztukę. Nie są wyprodukowane w europie, ale w Japonii.

Co brać??

Cytat:
2006-11-07 21:07:47, Diro pisze:
Dajcie spokój chłopakowi przecież ostrzegł w tytule wątku: Niecierpliwy jestem

a ja mam grype i pijam herbatke z prądem
tez jestem jakis niecirpliwy.....

Nie zalezy mi na zadnych osiągach sportowych czy trzymaniu się w zakrętach, bo nie po to kupiłem Omegę.

Chcę miękko, cicho i komfortowo podrózowac.

Kupiłem samochód niedawno, przedtem miałem SAABa 9000CD, potem Golfa 2, następnie Fiata 125p (mówcie co chcecie).

Amortyzatory nie były wymieniane od sprowadzenia wozu do Polski w 2004r(jak się dziś dowiedziałem cudem od poprzedniego właściciela). Tak więc chyba powinienem juz zmienić

Tylko czy te Kayaby sobie poradzą w moim kombiaku?

Kayaba sa OK
w ostateczności sahs

Cytat:
2006-11-07 21:17:01, chasiek pisze:
Nie zalezy mi na zadnych osiągach sportowych czy trzymaniu się w zakrętach, bo nie po to kupiłem Omegę. Chcę miękko, cicho i komfortowo podrózowac. Kupiłem samochód niedawno, przedtem miałem SAABa 9000CD, potem Golfa 2, następnie Fiata 125p (mówcie co chcecie). Amortyzatory nie były wymieniane od sprowadzenia wozu do Polski w 2004r(jak się dziś dowiedziałem cudem od poprzedniego właściciela). Tak więc chyba powinienem juz zmienić Tylko czy te Kayaby sobie poradzą w moim kombiaku?

prawde mówiąc musisz upewnic sie czy te amorki są aby napewno do wymany , ja mam najechane ponad 250 ty i sa dobre , o dziwo ,
jak juz bym zmieniał to na kayabe

Cytat:
2006-11-07 21:17:01, chasiek pisze:
Chcę miękko, cicho i komfortowo podrózowac.

przeprowadź się do Niemiec
dla mnie sachs lub kayaba brzmi bdb, zerknij na allegro - jeden gość niedawno miał do A bdb ceny - wyprzedaż czy cuś.
edit: tak, ceny od 80zeta za nówkę/szt tył kombi ale włoszczyzna.

[ wiadomość edytowana przez: 7gsi dnia 2006-11-07 22:35:37 ]