Problemy z zimnym silnikiem

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam, jestem tu nowy wiec witam wszystkich.
Jestem szczesliwym posaidaczem Omegi 2.5V6 98r. kombi od paru miesiecy. Jak dotad spisuje sie wysmienicie.
Ostatnio wymienialem w niej przewody WN (bo szarpala przy nizszych obrotach) i co sie okazalo.
Po zlozeniu wszystkiego do kupy na zimnym silniku nie pali.
Kreci kreci czasem cos proboje zaskakiwac (jakby niektore tloki zaczynaly pracowac) ale niestety nic. Im zimniej tym wiecej razy trzeba krecic. Na delikatnie rozgrzanym silniku tego rpbolemu nie ma.
Podejrzewam ze moze nie podlaczylem jakiegos czujnika ale wszystko sprawdzalem i wyglada jakby bylo na swoim miejscu. Wyczytalem ze z tylu silnika znajduje sie czujnik temp silnika moze on jest odopowiedzalny za podawanie innych dawek paliwa itp przy odpalaniu ??? moze przypadkiem go naruszylem (bo jescze go nie sprawdzalem).
Przewody WN byly dluzsze niz orginalne (firma Janmor czy jakos tak).
Zczytalem kody bledow i wyszedl kod 19 czyli Czujnik położenia i prędkości obrotowej - błędny sygnał. Nie wiem czy ten blad wystepowal przed wymiana WN bo nie zczytywalem kodow.
Znajomy mechanik mowil zeby wszsytko sprawdzac po kolei czy podlaczone. Inny mowil ze moze akumulator jest za slaby ??(mozliwe to ? ) bo faktycznie najnowszy nie jest i ostatnio mi sie rozladowal.
Czy ktos ma jakis pomysl ?
Rozbierac i probowac wsadzic stare przewody ?
Nie mam pojecia bo troche zabawy przy tym jest.
Z gory przepraszam jezeli powstaly niechcacy jakies bledy przy pisaniu posta.
Pozdrawiam
Dawid

Cytat:
Zczytalem kody bledow i wyszedl kod 19 czyli Czujnik położenia i prędkości obrotowej

Powiem Ci, że jak jest uwalony ten czujnik to właśnie będą kłopoty z rozruchem. A przewody wysokiego to lepsze byłyby oryginalne długości.

Dzieki za odpowiedz.
A czy moglbys jeszcze napisac gdzie znajduje sie ten czujnik ?? i ile w przyblizeniu kosztuje na wszelki wypadek ??
Tzn radzisz zebym zaminil te przewody na orginalna dlugosc ? (ciekawe czy w zklepie beda chcieli zamienic

Cytat:
2006-11-07 20:45:00, djdavid pisze:
Dzieki za odpowiedz. A czy moglbys jeszcze napisac gdzie znajduje sie ten czujnik ?? i ile w przyblizeniu kosztuje na wszelki wypadek ??

Nie dam ci tablicy dzisiaj
Użyj wyszukiwarki.

Cytat:
Tzn radzisz zebym zaminil te przewody na orginalna dlugosc ? (ciekawe czy w zklepie beda chcieli zamienic

Łachy nie robią w końcu sprzedali niewłaściwe. No ale je używałeś...
Zajmij sie tym czujnikiem. Check się pali?

Witam, check sie zapala podczas pierwszych rozruchow gdy nie chce odpalic silnik. Gdy juz odpali wszystko jest ok. checka nie ma.
Ok zabieram sie za szukanie gdzie znajduje sie ten czujnik ) Moze jescze jakies rady ?

kod 19

Nie jestem NIEDOBRY

Ok. wielkie dzieki z rana wjezdzam na kanal i bede dlubac i patrzec.
Jeszcze raz dzieki !