Optymalne Obroty

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam jak wspomnialem w poprzednim poscie zas zadaje pytanie ....
Chodzi o to ze jakie sa optymalne obroty przy silniku 1.3 chodzi mi o oszczedna jazde i najwieksza moc ??

Max Moment obrotowy ten Silnik osiąga przy 2500Obr/min
natomiast masymalna moc przy 5000obr/min
Naj rozsądniej zmieniac Biegi tak do 3000-3500Obr..wedlugł mnie
Niech się wypowiedzą inni Bardziej doświadczenie ja chętnie Poczytam bo być moze moja wiedza na ten temat jest skromna...

dzieki ...... Matius poczekam jeszcze na inne opinie

Najwyższą sprawność silnik osiąga przy max. momencie obrotowym który (jak podają koledzy) dla tego silnika jest osiągany przy 2500 obr/min więc przy takich właśnie obrotach najoptymalniej było by jeździć i zmieniać biegi. Ponieważ dość trudno było by to zrobić, polecam jeździć z małą rezerwą czyli np. w zakresie od 2200-2300 do 2700-2800. Zmieniać biegi tez należy gdzieś przy górnej tej wartości, czyli około 2700-2800 obr/min. Po zmianie biegu na niższy obroty spadną przypuszczalnie gdzieś do dolnej wartości po czym powoli dalej się rozpędzamy, kolejny bieg itd. ... aż się skończą biegi .
Ogólnie chodzi o to aby możliwie najdłużej wykorzystywać najwyższy poziom momentu obrotowego.

Pozdrawiam.

A mój silnik ma maksymalny moment obrotowy przy 4000 obr./min. a przy tych obrotach to już jest dość głośny i mam wrażenie, że spala wtedy niemiłosiernie.
Rozumiem, że moment należy wykorzystywać przy rozpędzaniu, a przy jeździe jednostajnej raczej wykorzystywac wyższy bieg/niższe obroty, zgadza się?
Bo nie wyobrażam sobie cały czas jazdy 50km/h na drugim biegu :-/

Kerry , a nie pomyliło Ci się czasem z max. mocą ?? Przy jakiej wartości by wtedy osiągał max. moc, przy 6000 ??
Zbyt niskie obroty też nie są dobre dla silnika, zbyt duże obciążenie.
Najlepiej przy optymalnym momencie (najwyższa sprawność).

Pozdrawiam.

Cytat:
2006-11-30 15:14:54, OskaRGD pisze:
Kerry , a nie pomyliło Ci się czasem z max. mocą ?? Przy jakiej wartości by wtedy osiągał max. moc, przy 6000 ??

Niestety nie
Max. moment przy 4000, max. moc przy 5600.