Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
Kojack Fiat 125P Murowana Goślina | 2006-12-10 13:46:19 Do wymiany linka. Zegary są dobre. |
berek33 Miłośnik FSO Poldi 1.6 GLE+LPG Świdnica i Wrocław | 2006-12-10 15:05:31 do wymiany linka i pancerz , cała operacja jak masz kanał zajmuje 10 min , koszt nowej linki i pancerza to ok 15zł. |
LifeGuard Miłośnik FSO Fiat 125p Personal E ... Warszawa | 2006-12-10 15:44:39 proponuje kupić smar grafitowy i przesmarować linke, wyjąć ją z pancerza i przesmarować, uważać na ten smar bo piekielnie brudzi. u mnie po tej operacji przestała skakać wskazówka w całym zakresie prędkości |
MariuszO polonez 1.6 GSI Lublin | 2006-12-10 17:18:05 ja sie przyznam że wymieniałem linke gdy było tak jak u kolegi i pomogło ale tylko na pare dni potem to samo, kwadratowe gniazdo na końcówke linki jest rozbite i dlatego trzpień przeskakuje i powoduje stuki,najlepiej wymienić zegar |
fiolek FIAT 131 i Poldek ra ... Poznań | 2006-12-10 17:45:04
dobrze przesmarowac i powinno chodzić dość długo ojciec jak pukała linka przesmarował i już pół roku spokuj |
siek3 FSO 125p Mrozy k. Mińska Mazowieckiego | 2006-12-11 13:02:40 Ja też miałem podobnie strasznie terkotało to coś ponadto jeszcze wskazywał trochę wyższą prędkość. Rozebrałem i przesmarowałem licznik - pomogło na krótko a potem znów hałas no to się zdenerwowałem i stwierdziłem że olewam to.
Efekt był taki że przestał działać prędkościomierz bo urwała się ta część która jest przymocowana na stałe do wskazówki i w niej wiruje magnes napędzany linką. Podejrzewam więc że ten wałek który jest bezpośrednio napędzany linką się wyrobił. Zakończyło się wymianą licznika który zanabyłem na szrocie za śmieszne pieniądze i po kłopocie. Może wystarczy przesmarować prędkościomierz. A i jeszcze jedno mój był ten z nowego zestawu wskaźników |
berek33 Miłośnik FSO Poldi 1.6 GLE+LPG Świdnica i Wrocław | 2006-12-11 15:11:35 a u mnie linka nigdy nie stukała czy terkotała . poprostu wzkazówka skakała az wkoncu lika sie urwała w pancerzu , kupiłem nowy kompet ( linka z pancerzem) , wymieniłem i jest jajo , wskazówka sterczy idealnie i podaczas jazdy nie drgnie góra-dół..... wiec polecam wymiane kompetu i po klopocie |
-Marcin- Miłośnik FSO PN jeden koma cztery Warszawa | 2006-12-11 15:41:11 berek33, a linke wewnatrz pancerza smarowales czyms, czy nic nie robiles i podlaczyles tak jak kupiles (czyli na sucho)? |
berek33 Miłośnik FSO Poldi 1.6 GLE+LPG Świdnica i Wrocław | 2006-12-11 15:48:00 linke podłączyłem normalnie bez smarowania... pytałem sie kolesia w sklepie czy czyms to nasmarowac ale powiedział mi , ze tam juz jakaś maź jest i nie trzeba.. tak wiec poprostu podłączyłem i jest bajer.. |
berek33 Miłośnik FSO Poldi 1.6 GLE+LPG Świdnica i Wrocław | 2006-12-11 15:57:01 powiem ci tak , gdyby byla potrzeba to na bank fabryka bym tam dała kilo smaru , z tego co wiem to pancerz od swojej wewn, strony jets pokryty czymstam , no i twoj błąd , ni wyciaga sie nowej linki z pancerza ,
zasada nr1. jak zrobi fabryka tak ma juz byc a bedziesz miec gwarancje ze za tydzien tego nie bedziesz musiał wymienac , kup nowa linke z pancerzem , nie rozbieraj , nie kombinuj , załoz ją , dobrze dokręc przy skrzyni zeby syf tam nie leciał i bedzie lux w pupke |
profil-usunięty | 2006-12-11 17:35:56 Marcin, linkę można posmarować, ale czymś co nie spowoduje powstania filmu olejowo-smarnego - niewielka ilość smaru grafitowanego powinna znakomicie spełnić swoje zadanie, wszelkiego typu oleje przekładniowe zupełnie nie zdadzą egzaminu - testowałem na swoim PF126P. Powstanie takiego filmu wewnątrz pancerza powoduje "przyklejanie" linki w różnych częściach jej długości podczas obrotu i sprzężynowanie jej dające w efekcie falowanie wskazówki podczas pracy.
Wszelkie hałasy podczas jazdy wskazują bądź to na uszkodzenie mechanizmu prędkościomierza, bądź to na wyrobienie się gniazd lub końcówek linki - trzeba wszystkie elementy zweryfikować i zużyte po prostu wymienić. Prędkościomierz to nie grzechotka, nie powinien wcale hałasować. |