Mułowate BMW 316i

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Samochód(BMW 316i) jest mułowaty brak mu przyspieszenia, przy zmianie biegu np. z 2 na 3 następuje szarpnięcie a silnik przy depnięciu po prostu wyje zamiast nabierać prędkości, prędkośc nabiera dopiero jak się rozpędzi. Rok temu był wymieniany pasek rozrządu. Ostatnio był wymieniany palec rozdzielacza który był lekko pęknięty i prawdopodobnie przebijał przez niego prąd. Po wymianie palca i sprawdzeniu czy pasek rozrządu jest dobrze założony samochód odzyskał moc, był zrywny ustąpiło szarpnięcie silnik stał się cichszy i odzyskał swój dźwięk. Po tygodniu znowu stał się mułowaty znowu szarpie i wyje.
Moze ktos miał podobny problem i wie co trzeba wymienić?

Może sprzęgło ci się ślizga. Napisz co to znaczy wyje. Jak masz na myśli, że obroty rosną, a auto nie przyspiesza to może to być to.

Poprostu nie ma takiego odgłosu jak miał przy przyspieszaniu jest głosny wyjący po wymianie palca przez tydzień było wszystko ok był zrywny dzwiek silnika jak kiedyś. Obroty rosną a on nie przyspiesza tak jak było wcześniej rożnica jest na tyle wyraźna że każdy kto nim jedzie mówi ze wcześniej tak nie było. Na 3 biegu po wymianie palca rozpedzałem sie do 90km/h bez problemu jeszcze pedał gazu nie był przy podłodze a teraz ciskam pedał do podłogi i nie ma takiej możliwości abym sie rozpędził

ja w tamtym tygodniu wymienilem pasek rozrzadu, napinacz i dwie rolki w e36 316. zaraz po wymianie dziwiek silnika byl taki troche wyjacy. a dzisiaj jak wyjechalem z domu samochod nagle zgasl (na drugim biegu przy niskich obrotach bo dopiero sie rozpedzalem) i do tej pory nie pali. pozagladalem pod maske i okazalo sie ze pasek jest dosyc luzny a rozrzad sie nie kreci. co moglo sie stac?

Wygląda na to,że Vicia ma rację wytarte lub zaolejone sprzędło ewentualnie padł docisk sprzęgła.

zdaje się że koledzy mają rację... miałem kiedyś takie objawy że sprzegło nie odbijało. Miałem wrażenie jakby linka sprzęgła gdzieś się nieźle zabrudziła.
Poszło auto na czyszczonko i pomogło. Sprzęgło odskakiwało jak złoto.

A co może być przyczyną że jak wcisne gaz to samochód najpierw jakby sie zalewał a dopiero później przyspiesza. Świece wymieniałem i teraz niewiem co to może być