Drgania w corolli 1.4 z 1998r przy prędkości od 80-100km/h

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam po raz pierwszy

Od jakiegoś czasu w mojej corollce występują drgania odczuwalne na pedałach, kole kierownicy oraz w calej kabinie. Wibracje mają miejsce w momencie gdy pedał przyspieszenia jest wciśnięty przy prędkościach od 80-100 km/h niezależnie od aktualnie właczonego biegu.

Drgania pojawiły sie po raz pierwszy w momencie gdy ciągnąłem przyczepę z ładunkiem ok 500 kg, wówczas występowały przy prędkosci ok 70 km/h ale były one znacznie bardziej odczuwalne niż po zdjeciu przyczepki. Wystarczyło jednak zdjąć noge z pedału przyspieszenia i drgania ustępowały.

Do dnia dzisiejszego byłem 3 razy z tą dolegliwościa w ASO w Łodzi przy ul. Bruzdowej, o ktorej mam jak najlepsze zdanie.

Za pierwszym razem powiedziano mi, ze to wina opon.
Ponieważ oponki miałem od nowości postanowiłem kupić nowe. Niestety, nic to nie dalo.

Pojechałem drugi raz, tym razem padło na wyważenie kół i krzywe felgi. Kółka były dobrze wyważone a felgi proste.

Pojechałem trzeci raz , wszystko sprawdzili i poiedzieli że musza przełożyć kółka z innej fury do mojej aby się wyjaśniło co w trawie piszczy. Na razie czekam na telefon kiedy będzie odpowiedni samochód w warsztacie na przekładkę kół.

Szczerze wątpię w powodzenie tego zabiegu i podejrzewam, że coś musiało sie zepsuć z mechanizmu a nie jest to wina kół, felg i wyważenia.

Co robić??????????

HELP!!!!!!!!!!!!!!!!

WUJEK

na necie pojawiam sie od 10-18

Przegóby wewntrzne, zewnętrzne, ewentualnie sprzęgło i co najgorsze cóś ze skrzynią ale to śliski temat i cieżko będzie zdjagnozować tak na forum!!!

Pozdrawiam!

Stawiam na przegóby półosi skoro padło pod obciążeniem. A to by była przykra sprawa

A w momencie gdy wyrzucisz na luz wibracje zanikają? Jezeli tak, to 100% układ napędowy czyli to co juz pisali Ci, przegub, półos itd.

Ja bym sprawdził mocowanie silnika czy przypadkiem nie pękła jedna z poduszek gumowych i przy odpowiednich obrotach nastepuje efekt nakładania sie drgań o tej samej aplitudzie co wzmacnia je. Pewnie jakbyś przyspieszył to by zmalały lub zanikły. To napewno nie wina felg czy opon.

Witam

Mam ta samą przypadłość z drganiami. Z biegiem czasu ta dolegliwość zaczęła się powiększać, teraz autem dosłownie TRZĘSIE. Jak odpuszczę gaz to ustępuje. Do tego samochód coraz trudniej zapala, nierówno pracuje na wolnych obrotach.
Byłem w kilku warsztatach i nie potrafią stwierdzić co mu dolega.
usunęli lewe powietrze sprawdzili czy nie przeskoczył pasek rozrządu, kompresja na trzech cylindrach po 13, na jednym 12.
kable, świece, filtry oleje rozrząd powymieniane na nowe. Poduszki pod silnikiem wymienione. Auto dość często ciągnęło przyczepę.
Toyota CarinaII 2,0 benzyna 3SFE z gazem przejechane 280tys, na gazie ok 60tys.
Auto do tej pory sprawowało się bez zarzutu.
Jeśli ktoś miał takie dolegliwości i udało mu się z tym uporać to niech napisze co było tego przyczyną.
A co Ty Wujek z tym fantem zrobiłeś?
Wrzuciłem ostatnio w niego dość sporo kasy zrobiłem całe przednie zawieszenie i układ hamulcowy bo myślałem że jeszcze trochę pojeździ, a z tym trzęsieniem to się nie da.
Jeśli ktoś ma jakiś pomysł to śmiało.
Te objawy występują i na gazie i na benzynie.
Na gazie nawet lepiej pracuje silnik.

POMOCY!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Witam

Mam ta samą przypadłość z drganiami. Z biegiem czasu ta dolegliwość zaczęła się powiększać, teraz autem dosłownie TRZĘSIE. Jak odpuszczę gaz to ustępuje. Do tego samochód coraz trudniej zapala, nierówno pracuje na wolnych obrotach.
Byłem w kilku warsztatach i nie potrafią stwierdzić co mu dolega.
usunęli lewe powietrze sprawdzili czy nie przeskoczył pasek rozrządu, kompresja na trzech cylindrach po 13, na jednym 12.
kable, świece, filtry oleje rozrząd powymieniane na nowe. Poduszki pod silnikiem wymienione. Auto dość często ciągnęło przyczepę.
Toyota CarinaII 2,0 benzyna 3SFE z gazem przejechane 280tys, na gazie ok 60tys.
Auto do tej pory sprawowało się bez zarzutu.
Jeśli ktoś miał takie dolegliwości i udało mu się z tym uporać to niech napisze co było tego przyczyną.
A co Ty Wujek z tym fantem zrobiłeś?
Wrzuciłem ostatnio w niego dość sporo kasy zrobiłem całe przednie zawieszenie i układ hamulcowy bo myślałem że jeszcze trochę pojeździ, a z tym trzęsieniem to się nie da.
Jeśli ktoś ma jakiś pomysł to śmiało.
Te objawy występują i na gazie i na benzynie.
Na gazie nawet lepiej pracuje silnik.

POMOCY!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Kumpel miał podobnie. 60km/h, czwórka, gaz i telepie budą.
Skończyło się wymianą przegubów wewnętrznych.
(używki, nie wnikaliśmy który to, poszły obydwie kompletne półosie do wymiany)
Pozdro.

do ciągnięcia przyczep to jest landcruiser ,a tak poważnie to stawiam na przeguby wewn.