Jaki basreflex do skrzyni

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
witam jestem na etapie robienia sobie skrzyni na glosniki
2x alpine swl 1542 30cm
moje pytanie dotyczy bas reflexow czy jest jakas roznica na ktorej scianie beda zamontowane??
lepiej na scianie glosnikow czy moze na prostopadlej scianie nad glosnikami
skrzynka wyglada tak

glosniki maja buc na scianie prostopadlej

różnica jest i do duża, ważna jest też średnica otworów i ich głębokość.. Z czego zrobiłeś skrzynie? Powinna być wytłumiona z otworami na ściane z głośnikami, 2 reflexy jakeiś 8 cm średnicy a głębokość dobrać na słuch..

srednicy raczej nie powinno sie z góry zakładac Skrzyni bassreflex na ogół nie powinno sie wygłuszac... jezeli juz to bardzo słabo... co do wymiarow portów BR to zalezy jak skrzynia jest wykonana... czy posiad 2 osobne komory czy jedna, i jaki efekt chcesz uzyskac i na jaka czestotliwosc stroic Otwory najlepiej jakby były na tej samej ściande co głosniki

Cytat:
2006-11-24 15:52:37, wloszek2 pisze:
glosniki maja buc na scianie prostopadlej

hmm widze ze skrzynka to klasyczny 6-cio scian... wiec prostopadle do??

z BR to nie tak łatwo nie tnij od razu wielkich dziur na rury bo potem nie uda ci sie osiągnac zadnego brzmienia wartego posłuchania

Cytat:
2006-11-27 10:00:43, arsen pisze:
hmm widze ze skrzynka to klasyczny 6-cio scian... wiec prostopadle do?? z BR to nie tak łatwo nie tnij od razu wielkich dziur na rury bo potem nie uda ci sie osiągnac zadnego brzmienia wartego posłuchania

hmmmmmmm a myslalem ze to trapez prostokatny
szczeze mowiac mam zamiar zrobic bas reflex owalny
wykonany z drewna cos jak zwykly bas reflex tylko wydrazony w drewnie

skrzynia zrobiona jest z mdfu 38mm i jest to jedna komora glosniki beda podlaczone rownolegle

prosze o pomoc bo stoje z tematem

WinISD powinno przyjsc z pomoca Otwór owalny bedzie bardzo ciezko wyliczyc