UWAGA - fotoradary w Krakowie

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
No i zaczęło sie naprawdę, z tymi długo juz zapowiadanymi fotoradarami. Białe skrzynki na dwumetrowych słupkach mozna juz zauwazyc np. koło ronda POLSAD , jadąc do Geanta od strony 29-listopada, zaraz za swiatłami przepuszczajacymi autobusy z przystanku.Jest tego ponoć duzo więcej w naszym miescie, ale ja dziś namierzyłem tylko ten.
Tak więc panowie - jesli ktos lubi zdjecia...ale jak na mój gust u tego fotografa są zbyt drogie

W Gdyni nie ma fotoradarow. W Gdańsku jest jeden przed światlami i znakiem "50". Chociaz ostatnio w Trójmieście był na testach lotny fotoradar - to jest jeszcze groźniejsza broń. Następnym razem bede musiał uważać jeżdżąc po moim ukochanym mieście.

Ostatnio jak byłem w Gdansku (jakieś dwa tygodnie temu) to na swiatłach stały po dwa radiowozy i kasowali wszystkich za przejeżdżanie na żóltym i czerwony.Raz cudem wychamowalem w ostatniej chwili.To było na drodze w kierunku centrum Gdanska i w strone Kartuz.
Często tam macie takie akcje???

Wiesz, ja w Gdańsku rzadko bywam (chociaz przecza temu moje dwie wizyty wczoraj i dzisiaj). Ale jedyny raz jak dalem sie zlapac niebieskim to bylo to wlasnie w Gdansku. W Gdyni, z racji tego, ze jest troche mniejsza, mam raczej obcykane miejsca gdzie moga stac. pamietam, ze przed dwoma czy trzema laty byly gigantyczne akcje w 3mieście mające na celu wyłapywanie kradzionych aut. Zatrzymywali głownie VW czy Audi. ale Policja lubi generalnie newralgiczne punkty, zeby sobie przed swietami kabze nabic.

Mnie tak skasowali (na 100PLN) za zólte światło przed świętami wielkanocnymi...to chyba o to chodzi...maja małe pensyjki

Mojego ojca tez tak kiedys za zolte skasowali. A za to moja mama jechala kiedys Lada i to byla pogoda taka jak dzisiaj w Trojmiescie, czyli sloneczko, ze nic nie widac i caly czas trzeba uzywac spryskiwaczy, bo leci syf spod kol na szybe. No i bidulka jechala zalatwiac sprawy z pogrzebem swojego ojca i jej sie plyn skonczyl i nie zuwazyla pod slonce, ze bylo juz czerwone i ja zhaltowali. Nawet sie nie dalo ugadac. Troche spuscili z tonu, ale kredytowe wystawili.

Nie no, za czerwone to juz teraz nie odpuszczja chyba nikomu. W Krakowie często widze jak śmigaja za jakimś delikwentem na sygnale. Własnie za czerwone.Teraz jak juz maja te kamery to pewnie będzie jeszcze wiecej mandatów .Trzeba sie pilnowac...

Poczytajcie sobie na forum Espero o radarach,szczegolnie krakusy i warszawiacy
Radary

[ wiadomość edytowana przez: Andrzej_Zamosc dnia 2002-12-23 01:13:08 ]

Hehe,u mnie nie ma takich wynalazków,rzadko też widze panów policjantów którzy stoją w miescie i łapią ludzi np za żółte swiatło.Mi się często zdarza że tak przejadę,ale tylko wtedy tak robię gdy wiem że nie wyhamuję,albo hamując zatrzymam się na środku skrzyżowania.Wiem że mogą mi powiedzieć ze nie dostosowałem prędkosci do warunków drogowych,ale przecież nie będziemy się uczyć na pamięć częstotliwości zmiany swiateł w całym naszym mieście.Widząc zielone każdy jedzie,ale co ma na to poradzić gdy jadąc przepisowe 60 km/h, 5-10 metrów przed sygnalizatorem ujrzy że swiatło sie zmienia?Przecież nie bedzie gwałtownie hamował i stwarzał zagrożenie ruchu.Żółte światło które się zapala po zielonym jest po to by opuścic skrzyzowanie,natomiast te co z czerwonym sie swieci,ostrzega i powiadamia że zaraz bedzie zielone i żeby się przygotować do jazdy,zabrania jednak wjazdu za sygnalizator,bo pojazdy z innej strony mogą własnie opuszczac skrzyzowanie.
Ja w takiej sytuacji mandatu bym nie przyjął,tylko się odwołał do sądu.
Tu znów ktoś powie że u nas w Polsce i tak nie wygramy z Nimi,ale to już inna sprawa
Grzesiek

Pawel, a gdzie take radary sa jeszcze i jak je poznac???
chodzi mi o trase od A4 do zakopianki i dalej w strone myslenic...znasz moze jakis pulapki???

Są to białe skrzynki na dwumetrowej wysokości słupkach z dwoma ekranami.(małymi). Najgorsze jest to ,że nie bardzo rzucają się w oczy, bo zlewają sie z otoczeniem. Ja namierzyłem dopiero trzy sztuki na trasie ,która codziennie jeżdżę do proacy. Jeśli pojedziesz na Zakopane od autostrady to uważaj na wjeździe do Krakowa(ul. Radzikowskiego, Armi Krajowej,Zakopiańskiej)Ale przecież na Zakopane lepiej jechać obwodnicą , którą ominiesz całe centrum
Jeśli namierze nastepne -dam znać

za to w W-wie jest już chyba z 6 szutk fotoradarów które panoiwe smutni ustawiają sobie gdzie chcą i kilka videoradarów w samochodach...
skandaaaaal

O ile sie nie myle cos takiego znajduje sie rowniez na alejach w krak, w strone wisly.
Gdzies na swiatlach na skrzyzowaniu ktoryms po lewej na slupie-ciezko zauwazyc-mnie pokazal kumpel!

co ja tu czytam foto radary??
hmmm czyli ze ta skrzyneczka zrobi mi fotke i zmiezy predkosc a potem dostane to wszystko poczta z rachunkiem do uregulowania

codziennie jade przez rondo polsadu i gdzie to jest? jak wyglada?

taki biały słupek wysokości ok 2m i skrzyna wielkości i kształtu pocztowej z małym czarnym okienku w prawym dolnym rogu
Pozdrawiam

SPRAWA WYGLĄDA DOKŁADNIE TAK, ŻE pOLICJA MA JEDNĄ KAMERĘ!!!
I RAZ WKŁADA JĄ DO JEDNEJ - A RAZ DO DRUGIEJ SKRZYNKI.
PROBLEM W TYM, ŻE NIGDY NIE WIADOMO W KTÓREJ JEST AKTUALNIE! PRAWDOPODOBIEŃSTWO JEST 1:17
POZDRAWIAM

podobno policja ma mieć 15 takich fotoradarów w najbliższym czasie a skrzynek ma być dużo wiecej a po wyglądzie zewnętrznym nie będzie sie dało odróżnić czy ustrojstwo jest czy go nie ma w środku

Stoja na słupkach na pasie zieleni . Jadac od strony Geanta , masz jeden przed rondem.I jadąc od strony 29 Listopada też przed rondem zaraz za światłami, które wpuszczaja autobusy z przystanku. Jest też na Opolskiej zaraz za Mc donaldsem(jadąc od strony IKEA.
Trzeba się po prostu w tych miejscach pilnować i raczej jechać prawym pasem
Wczoraj jechałem też wielicką i tam już stoi chyba z 5 słupków gotowych do zamontowania skrzynek z radarem
Pozdrawiam
pawel

witam znalazlem jesze dwa fotoradary na Armi krajowej na łuku tam gdzie jest ograniczenie do 50 km/h i jadac od strony motelu krak na armi krajowej miedzy swiatlami stoi jeszcze jeden uwazajcie.aha jeszcze pod tandeta tam gdzie sa dwa wiadukty i ograniczenie do 40 km/h

[ wiadomość edytowana przez: will dnia 2002-12-29 19:50:12 ]

Dzięki za Informacje!
Informacje są cenne szczególnie dla tych, którzy codziennie tamtędy przejeżdżają.W szczególnie pechowy dzień można chyba nazbierać tyle zdjęć,że z prawkiem trzeba by się pożegnać i nie wypłacić za zdjęcia