Wyjazd na KJS Bircza - zukam auta do transportu

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Szukam kogoś z hakiem kto przetransportowałby moje cc na przyczepce do birczy.
Przyczepa jest 1 osiowa brakuje tylko auta do holowania.
info raczej dla pasjonatów kjsów.

ile km tam jest ?

320 w dwie strony

za miesiac bede mial juz b+e to bede mogl wtedy pomoc, myslalem ze moze gdzies blizej

Cytat:
2007-02-03 18:13:01, Marek pisze:
za miesiac bede mial juz b+e to bede mogl wtedy pomoc, myslalem ze moze gdzies blizej

Jak, gdzie, za ile, ile sie robi takie E do B ?

czuczu pisze o przyczepce 1 osiowej z tego co mi się wydaje kat B wystarczy ,chyba że się mylę

majac b+e mozna brac normalną lawete.

jezeli przyczepa ma DMC do 750kg to mozna ciagnac ja bez B+E
czyli Czuczu w Twoim potrzebna jest napewno kategoria E zeby to legalnie ciagnac, a jezeli chodzi o ilosc osi w przyczepie to wazna jest odleglos ich od siebie.
na przykładzie teraz:
moje T4 moze ciagnac przyczepe o dopuszczalnej DMC 1910kg
laweta wazy okolo 500kg, wiec mozna ciagac wiekszosc osobowek ktore maja mase calkowita nie wieksza niz 1510kg.

Niewiem ile wazy cc w dokumentach ale watpie ze sie zmiescisz w 750kg.

Jezeli chodzi o zrobienie B+E to trzeba 1000zł liczyc. Chyba ze ktos chce sie uczyc na GMC Żuk to jest troche taniej )

masa własna cc 900 710 KG

A ciekawe jak to jest etraz z holowaniem na motylku

facet od ktorego kiedy Rapcio pozyczal motylka mowil ze juz niemozna, a ja widzialem ostatnio w tvn turbo - karambol ze do wypadku przyjechal jeep pomoc drogowa wlasniez motylem i zawineli osobowke na niego

Znalazłem info ze toretycznie nie jest zabronione o ile ma sie podlaczoną elektrykę tak jak przy sztywnym holu.
Chyba przerobie cc spowrotem na szybki hol.
będzie taniej i łatwiej.

To jak macie przyczepkę jednoosiową do 750KG ładujecie cc 710KG zapinacie do T4 i w drogę bez kat E

A z czego ta przyczepka, zeby bylo okej musiala by wazyc 40kg

to nei jest tak.
przyczepka o dopuszczalnej masie :
Cytat:
Chciałbym zaprezentować koleżankom i kolegom stanowisko KGP w tej sprawie:
Art. 88 ust 3 pkt 3 reguluje kwestię ciągnięcia przyczepy lekkiej. W przypadku innej przyczepy zastosowanie ma art. 88 ust. 2 pkt 3 lit. b (prawo jazdy kat B uprawnia do kierowania pojazdem, o którym mowa w lit. a), z przyczepą o dopuszczalnej masie całkowitej nie przekraczającej masy własnej pojazdu ciągnącego, o ile łączna masa całkowita zespołu tych pojazdów nie przekracza 3,5 i.)
Z kolei zgodnie z art. 88 ust. 2 pkt 10 Prawa o ruchu drogowym, prawo jazdy kategorii B+E uprawnia do kierowania pojazdem określonym w prawie jazdy kategorii B łącznie z przyczepą. Jest to zatem prawo jazdy poszerzające zakres uprawnień do kierowania pojazdami. Należy podkreślić, że kategoria B+E jest samodzielną wyodrębnioną kategorią prawa jazdy, tak jak każda inna wyszczególniona w art. 88 ust. 1-3.
W odniesieniu do prawa jazdy kategorii B+E ustawodawca nie określił dodatkowych warunków dotyczących dopuszczalnej masy całkowitej przyczepy i jej relacji do masy pojazdu (warunek dotyczący proporcji masy pojazdu ciągnącego i przyczepy ma zastosowanie jedynie do przyczepy z hamulcem najazdowym).
Tak, więc ze względu na zakres uprawnień, posiadając prawo jazdy tej kategorii, można kierować pojazdem silnikowym określonym wprawie jazdy kategorii B, ciągnącym dowolną przyczepę, przy spełnieniu warunków dotyczących proporcji masy w przypadku przyczep z hamulcem najazdowym.
Niezależnie od uwarunkowań wynikających z posiadanych uprawnień oraz z przepisów dotyczących warunków technicznych, w każdym przypadku ciągnięcia przyczepy, zastosowanie ma także art. 62 Pord, mówiący o rzeczywistych masach pojazdów: ciągnącego oraz przyczepy.

Wynika z tego iż PJ kat B uprawnia do ciągnięcia przyczepy lekkiej gdzie DMC zespołu tych pojazdów wynosi max 4250 kg, bądź przyczepy której DMC jest >750 a DMC zespołu tych pojazdów wynosi max 3500kg!
Natomiast pj kat B+E uprawnia do kierowania pojazdem o DMC max do 3500 kg a DMC zespołu składającego się z w/w pojazdu i przyczepy o DMC >750 wynosi max 6125 kg.
Pozdrawiam
Poniżej tabela:

cytat z forum policyjnego czyli jak t4 wazy 2 tony laweta 500 to cc moze max wazyc 1000kg

policjaci spierali sie tam dosycdługo o to i to jest stanowisko komendy głównej policji

Czyli podpinam pod t4 lawete i ognia a mandatu mam nai przyjmowac i w sadzie grodzkim powołuje sie na rozporzadzenie kgp

przyczepka z drewna 39kg

podałem stanowisko kpp i wcale przyczepka nei musi wazyc 750 kg