Dolina Rozpudy

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Ostatni słyszymy w mediach dużo informacji na temat budowy obonicy Augustowa przez Dolinę Rozpudy.
Czy ktoś z nas mieszka w tej okolicy?
Jak sprawa wygląda z bliska?

Info

Cytat:
2007-02-20 07:12:08, kisztan pisze:
Ostatni słyszymy w mediach dużo informacji na temat budowy obonicy Augustowa przez Dolinę Rozpudy. Czy ktoś z nas mieszka w tej okolicy? Jak sprawa wygląda z bliska? Info

ja nie wiem jak wyglądają sprawy z bliska, ale powiem jedno -
OLAĆ cały ten GRiNPIS wraz z ich komunistycznymi działaczami i oszołomami
tak samo OLAĆ wszystkie organizacje ekologiczne w Polsce - pasożyty paraliżujące inwestycje licząc, że inwestor przekaże im na konto okup - bo tak to trzeba nazwać (wówczas przestają protestować)

chcą ginąć pod buldożerami - ich sprawa
niech się do drzew poprzywiązują, niech ich niedźwiedzie zeżrą

Cytat:
2007-02-20 07:45:03, Robert_S pisze:
..... niech ich niedźwiedzie zeżrą

He, he - w tych okolicach to raczej posiedzą sobie przy "Żubrze"

Cytat:
OLAĆ cały ten GRiNPIS wraz z ich komunistycznymi działaczami i oszołomami
tak samo OLAĆ wszystkie organizacje ekologiczne w Polsce - pasożyty paraliżujące inwestycje licząc, że inwestor przekaże im na konto okup - bo tak to trzeba nazwać (wówczas przestają protestować)

chcą ginąć pod buldożerami - ich sprawa
niech się do drzew poprzywiązują, niech ich niedźwiedzie zeżrą

Święte słowa
Podpisuję się ręcami i nogami
R.

Cytat:
2007-02-20 07:45:03, Robert_S pisze:
ja nie wiem jak wyglądają sprawy z bliska, ale powiem jedno - OLAĆ cały ten GRiNPIS wraz z ich komunistycznymi działaczami i oszołomami tak samo OLAĆ wszystkie organizacje ekologiczne w Polsce - pasożyty paraliżujące inwestycje licząc, że inwestor przekaże im na konto okup - bo tak to trzeba nazwać (wówczas przestają protestować) chcą ginąć pod buldożerami - ich sprawa niech się do drzew poprzywiązują, niech ich niedźwiedzie zeżrą

lepiej niech jeden zielony zginie pod buldożerem z własnej woli niż dziecko pod TIRem

No tak Panowie, ale podobno jest możliwość poprowadzenia tej obwodnicy przez inne obszary. ...

Cytat:
2007-02-20 10:36:14, kisztan pisze:
No tak Panowie, ale podobno jest możliwość poprowadzenia tej obwodnicy przez inne obszary. ...

Ale mówili, że trzeba gospodarstwa rolne od ludzi wykupić na wyburzenie i ziemię uprawną też.
Zgodziłbyś się jak byś tam żył z dziada pradziada i role uprawiał

Dlatego pewnie geodeci wybrali mniejsze zło

ta droga była planowana od bardzo dawna i jakoś wcześniej zieloni się nie czepiali. ale i tak sprawa pewno utknie bo dolina jest tam wpisana w jakieś dziedzictwo coś tam UE i pewnie ona zablokuje praca albo i nawet fundusze cofnie..... a ci zieloni to i tak byle do marca bo od marca zaczyna się okres lęgowy ptaków i wtedy na tym obszarze nic nie wolno robić

-----------------
"Szukałem Was, a teraz Wy przyszliście do mnie, za to wam dziekuje..." - Jan Paweł II

Cytat:
2007-02-20 10:54:46, Jabuszko pisze:
od marca zaczyna się okres lęgowy ptaków i wtedy na tym obszarze nic nie wolno robić

To może trzeba było to wziąść pod uwagę. Bo tak to budowa obwodnicy przez ta cholerna doline będzie trwała wiek.

jako ze moja matka pochodzi z augustowa to cale dziecinstwo tam spedzilem na wakacjach i teraz tez bywam powiem tyle..

ludzie protestuja bo zwyczajnie chca jaknajszybciej miec ta droge ..nie wazne jak byleby wreszcie powstala..

natomiast jakos nie dociera do ich swiadomosci ze wbrew pozorom rozpoczecie budowy wg obecnego planu moze i nastapi wczesniej ale skonczy sie duzo pozniej albo wcale.. i nie przez protesty ekologow tylko przez brak pieniedzy i problemy techniczne...brak pieniedzy bo unia nie da na to zlamanego grosza a problemy techniczne..coz..nikt nie zrobil ekspertyz geologicznych...dopiero jak zaczna wbijac pale to bedzie wiadomo jak gleboko jest twarde podloze

co do wypadkow w samym augustowie..owszem sa i natezenie ruchu jest olbrzymie..ale dziwi fakt ze po pierwsze jest tak malo sygnalizacji swietlnej..po drugie nie zbudowali ani jednej kladki nad jezdnia po trzecie w koncu nie ustawili na sztywno fotoradaru albo patrolu policji..reasumujac..mozna odniesc wrazenie ze lokalne wladze specjalnie nie przykladaja sie do tego zeby poprawic w miare wlasnych mozliwosci stan bezpieczenstwa na tym odcinku..jakby liczyly ze tym sposobem wymusza na panstwie zbudowanie tej drogi

a w ogole to wojewoda podlaski czy inny decydent ktory wydal zgode na budowe oparl sie na jednej jedynej ekspertyzie mowiacej ze wplyw drogi na srodowisko bedzie znikomy..zapomnial jednak przyznac ze w owej ekspertyzie jest mowa o podgrzewanej nawierzchni na tym odcinku...ktora byla stawiana jako warunek obojetnosci dla srodowiska..i zapomnial powiedziec ze zadnej podgrzewanej nawierzchni nie zbuduja

ja osobiscie jakims strasznym milosnikiem srodowiska nie jestem i ekologow nie znosze...ale argument ze albo zbudujemy to za wlasne pieniadze wg obecnego planu albo w wiekszosci za pieniadze unii wg innego planu jakos do mnie przemawia

Temat jest mi dość bliski, także z zawodowego punktu widzenia (jeżeli dojdzie do budowy firma w której pracuje prawdopodobnie będzie prowadzić jej obsługę geodezyjną).

Sytuacja jest rzeczywiście patowa. Aspektow i aspekcikow sprawa ma setki a dyskutować i wymieniać argumenty każda ze stron mogłaby długo.

Jeżeli chodzi o ekspertyzy geologiczne to są to grube tomy przygotowywane latami poczynając jeszcze od koncepcji.

Pieniądze na budowę są już zabezpieczone i Unia tutaj popsuć zbyt wiele nie może. Obwodnica jest potrzebna temu miastu na przedwczoraj, jeżeli Polska się ugnie przed "ekoterroryzmem" to za naszego życia nie będziemy mieli dróg w tym kraju. W najbliższej okolicy oprotestowane są już wszystkie bliższe i dalsze poważne projekty i koncepcje....obwodnica Sztabina, Suchowoli...
A ludzie k.... giną.

Moje zdanie jest takie każda inwestycja ma swe konsekwencje jak wybudują ta autostradę przez ta dolinę która jest naprawdę piękna to unia nam tak dofasoli ze powstanie 1 autostrada a nie dostaniemy kasy na budowę kolejnych 4 Polski rząd nie wymyśli rozwiązania a żeby pominąć ta dolinę trzeba wybudować 40km więcej autostrady i znów kierowcy bekną bo tam wybudują a (nie naprawią za ta kasę kolejnych 4) i czytałem ze jest kolejne rozwiązanie wybudowanie 60km autostrady nie ucierpią rolnicy ani bagna ale ucierpi budżet . Sadze ze nie powinni ruszać tej doliny bo na całym świecie nie ma takich torfowisk flory i fauny jak tam zostawmy cos naszym wnukom bo będą nas przeklinać zawsze jest rozwiązanie ale nie zawsze sa na nie pieniądze usuniecie 6 gospodarstw to leprze niż zagłada naszego środowiska.

przed momentem ogladalem teleexpres i powiedzieli ze jesli polska nie zmieni planow budowy drogi to UE dowali nam wielkie kary i cofnie fundusze

-----------------
"Szukałem Was, a teraz Wy przyszliście do mnie, za to wam dziekuje..." - Jan Paweł II

Cytat:
2007-02-20 17:20:10, Jabuszko pisze:
przed momentem ogladalem teleexpres i powiedzieli ze jesli polska nie zmieni planow budowy drogi to UE dowali nam wielkie kary i cofnie fundusze

a nie pisałem to samo będzie z tymi tarczami anty ruscy nam dofasola ze za gaz będziemy bulić 5zł a za pb przestaną kupować plastik, taśmociągi, mięso, części do aut to upadek setek firm i tysiące ludzi straci prace a co zyskamy wizy i 0 pracy w stanach i 600miejsc pracy z kilku tysięcy którzy stracą prace zle się dzieje

Ja mieszkam teraz 40 km od AUG (moi rodzice w samym AUG ) więc temat jest mi dosyć "bliski"

Nie jest prawdą, że nie było wcześniej żadnych protestów zielonych ludków... owszem były, ale z uwagi na mniej medialny przebieg nikt o nich nic nie słyszał

Sam jestem oczywiście za budową obwodnicy, ale do k**** nędzy NIE W TYM MIEJSCU !!!!!
Są to naprawdę piękne "dziewicze" tereny i chciałbym za parę lat móc zabrać mojego syna na taki spływ kajakowy na jakim ja byłem parę lat temu ze swoim ojcem, ale jak wybudują tą "trasę" to obawiam się, że nie będzie to możliwe

Rozumiem natomiast doskonale mieszkańców AUG, ale to bardzo dobrze opisał już qbaj

to teraz chyba najsłynniejsza dolina w Polsce a może i całej UE i może nawet ten rozgłos na dobre wyjdzie, ludziska się dowiedzą i zaczną przyjeżdżać żeby obejrzeć to ponoć dziewicze zadupie i powstaną pensjonaty, bary, motele itp. tylko czym ta wiara tam dojedzie, rowerami? Moim zdaniem przeginają i zwolennicy i przeciwnicy, jedni chcą się przywiązywać do drzew, drudzy najchętniej by wycięli wszystko w pień. A co do zdania Uni to wydaje mi się, że Unia i Ekologia to dwie sprzeczności, w starej Uni dawno już prawdziwej natury nie ma, wszędzie jest tylko komercja i kiczowata oferta dla masowego turysty do której dojeżdża się co najmniej 2 pasmową autostradą i oni nas chcą pouczać o ekologi to jakiś żart chyba, tyle że jak zwykle ten co daje kasę musi swoje trzy grosze wtrącić.

Cytat:
2007-02-20 18:01:10, rudi pisze:
to teraz chyba najsłynniejsza dolina w Polsce a może i całej UE i może nawet ten rozgłos na dobre wyjdzie, ludziska się dowiedzą i zaczną przyjeżdżać żeby obejrzeć to ponoć dziewicze zadupie i powstaną pensjonaty, bary, motele itp. tylko czym ta wiara tam dojedzie, rowerami? Moim zdaniem przeginają i zwolennicy i przeciwnicy, jedni chcą się przywiązywać do drzew, drudzy najchętniej by wycięli wszystko w pień. A co do zdania Uni to wydaje mi się, że Unia i Ekologia to dwie sprzeczności, w starej Uni dawno już prawdziwej natury nie ma, wszędzie jest tylko komercja i kiczowata oferta dla masowego turysty do której dojeżdża się co najmniej 2 pasmową autostradą i oni nas chcą pouczać o ekologi to jakiś żart chyba, tyle że jak zwykle ten co daje kasę musi swoje trzy grosze wtrącić.

chcąc nie chcąc jesteśmy w unii i trzeba ich słuchać niedługo będzie euro w Polsce ceny wzrosną do cen unijnych ale czy wypłaty wzrosną wątpię już drzewa sa zaznaczone do wycinki wojna z unia się zaczyna

1. Obwodnica potrzebna jest
2. Qbaj ma rację, lokalna władza nie robi nic
3. Ratujmy dolinę, ludzie giną i będą ginąć, niestety.

Cytat:
2007-02-20 15:16:35, qbaj pisze:
nikt nie zrobil ekspertyz geologicznych...dopiero jak zaczna wbijac pale to bedzie wiadomo jak gleboko jest twarde podloze

Na czym opierasz takie twierdzenie ??

Cytat:
2007-02-20 19:02:40, SlawekH pisze:
Na czym opierasz takie twierdzenie ??

ale niestety ma 100% racie to sa tereny bagniste i torfowiska a podejrzewam ze bagno sie osuszy ale torfowisko morze i byc 40m w głab ziemi utwardzanie potrwa lata chinczycy czy japonczycy zbudowali lotnisko na morzu wydali kilkaset mil dolarów i co tonie 800mm rocznie i jaka technika