Wytłumianie drzwi technika CAR-AUDIO

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
czym i jak wytłumialiście drzwi przed wymianą głośników?
jeśli chodzi o nagłośnienie i ogólnie technikę car-audio,
to jeżeli macie jakieś pytania albo problemy, możecie do mnie pisać.
znam dobrze ten temat, bo od paru lat bawię się w nagłaśnianie aut, łącznie z wykonywaniem np zabudowy w bagażnikach.

Więc czemu pytasz o tak oczywistą dla Ciebie sprawę?

Matami... ja bede musial wspawywac konkretniejsze zawiasy bo moje siadają pod ciężarem drzwi (niestety). Ale to dopiero przy okazji malowania auta...

Tapicerke dodatkowo w calosci mam wyklejona pianka do paneli z aluminium...

[ wiadomość edytowana przez: Cwikus dnia 2007-02-22 23:51:11 ]

hmm...pytam z czystej ciekawości, jak ludzie sobie z tym radzą, bo jak wiadomo w najróżniejszy sposób.
ja będę wygłuszał matą bitumiczną,dodatkowo zmienię chyba głośniki w drzwiach na 13cm.
pod pierścienie dystansowe wkładam dodatkowo podkładkę z miękkiej gumy lub filcową, co poprawia odseparowanie od powierzchni drzwi.

jeśli ktoś ma suba w bagażniku,może sprubować zrobic sobie wytłumioną na maxa, wyjmowaną w razie potrzeby zabudowę z głośnikiem nawet 38 cm... jeśli ktoś byłby zainteresowany, niech pisze...podpowiem jak, a efekt jest wart poświęcenia.
zaopatrzyć przy okazji trzeba się w matę bitumiczną, może być też mata używana przy dachach,taka z poszyciem alu. tańsza i więcej jest...
a jeśli ktoś chce zrobić subwoofer zajmujący niewiele miejsca, polecam obudowę zamkniętą, i głośnik np firmy boss, zainteresowanym napiszę link jakiego głośnika szukać. doskonale się sprawdza.

wyslalem priva

-----------------
"Szukałem Was, a teraz Wy przyszliście do mnie, za to wam dziekuje..." - Jan Paweł II

Przy okazji zakupu i malowania nowych drzwi zainwestowałem w produkty DynaMat.
Sprawa fantastyczna (poza ceną), gdyż mata w porównaniu z prostymi "prasowankami" bitumicznymi jest niezwykle lekka.

Niestety nie obeszło się bez "szpraja" NoiseKiller, gdyż ciężko było podejść z matą we wszystkie trudno dostępne miejsca.

Pozdrawiam - SpeedR

A ja kiedys wytumiałem Akumatą ISOCOVER bodajrze taka mata do wygłuszania ścian z płyt kartonowo gipsowych za całą rolke zapłaciłem 90 zł zużyłem pół rolki wyguszyłem drzwi i wyłożyłem całe wnętrze tą matą oczywiście pod dywaniki - chodz niektórzy piszą że potrafi zbierać wode i moze podłoga gnic (efekt piorunujacy - praktycznie zadnych hałasów z zewnatrz)

Cytat:
2007-02-24 12:34:36, adid11 pisze:
A ja kiedys wytumiałem Akumatą ISOCOVER bodajrze taka mata do wygłuszania ścian z płyt kartonowo gipsowych za całą rolke zapłaciłem 90 zł zużyłem pół rolki wyguszyłem drzwi i wyłożyłem całe wnętrze tą matą oczywiście pod dywaniki - chodz niektórzy piszą że potrafi zbierać wode i moze podłoga gnic (efekt piorunujacy - praktycznie zadnych hałasów z zewnatrz)

upchnales 5 cm welny pod dywaniki? jak tego dokonales?
a włókna wełny nie fruwają ci po kabinie?

Cytat:
2007-02-24 13:48:04, Robert_S pisze:
upchnales 5 cm welny pod dywaniki? jak tego dokonales? a włókna wełny nie fruwają ci po kabinie?

Ta mata jest ściśliwa po dobrym ułożeniu jest może z 1 - 2 cm grubiej, w niektórych miejscach rzeczywiście nie dało się tego upchnąć (przy pedałach -cięzko było), po jakimś czasie wszystko się ułożyło - a co do włókien to lepiej to w masce zakładać bo coś tam pyli z tego, potem jest ok. Pomysł ten został zapożyczony z forum FSO tam gdzieś było opisane właśnie wygłuszenie poloneza za pomocą akumaty.

[ wiadomość edytowana przez: adid11 dnia 2007-02-24 15:08:58 ]