Czy do montażu głośników (16,5 cm) konieczne jest przenosić

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Niektórzy stwierdzą, że znów o głośnikach, ale przeszukałem całe archiwum i nie znalazłem ostatecznej odpowiedzi: czy do założenia głośników 16,5 cm na przód konieczne jest przenoszenie przycisku zdalnego otwierania bagażnika. Zamierzam kupić głośniki lecz nie chce rujnować wozu. Ski

z tego co pamietam, zalozylem u siebie 13 i przycisk od otwierania tylnej klapy wszedl ledwo ledwo.wiec z 16,5cm chyba beda problemy.

Dzięki papciak teraz to jest oczywiste, jeszcze jedno pytanko które na forum pojawiało się bardzo często lecz też nie padła konkretna odpowiedź: jakiej maksymalej "głębokości" mogą to być głośniki?

maksymalnie bez dodawania dystansow to 5 cm. ja najprawdopodobniej ebde mial 6 wiec bede dorabial dystanse z MDF-u

-----------------
"Szukałem Was, a teraz Wy przyszliście do mnie, za to wam dziekuje..." - Jan Paweł II

[ wiadomość edytowana przez: Jabuszko dnia 2007-02-13 13:58:59 ]

Mam od 9 lat w przednich drzwiach głośniki 16,5cm (Ifinity). Przymocowane są do boczków (tapicerki) na 2 cm pierścieniach z MDF-u i wymagały (ze względu na duże magnesy) wycięcia blachy w drzwiach. Przycisk otwierania bagażnika został również przeniesiony (dodatkowa wkładka w kieszeni drzwi). Brzmienie (z zawodu jestem muzykiem) jest bardzo satysfakcjonujące - polecam.

pozdrawiam

Art Media

Mam założone 16cm PYLE i przycisku nie przekładałem. Za to gumówką musiałem wyciąć spore otwory w drzwiach, tak żeby przykręcić głośnik do blachy (poprzez 2mm podkładkę z korka)

Pozdrawiam.

może warto byłoby pomyśleć o 13 cm głośnikach?
wówczas nie byłoby konieczne przenoszenie przycisku itp.
w sprzedaży są głośniki o płaskiej budowie, mające 50mm głębokości. więc i problem z dystansami przestaje istnieć.
pamiętać trzeba oczywiście o tym, by głośnik nie był przymocowany bezpośrednio do blachy, trzeba zamontować podkładkę z materiału dobrze tłumiącego drgania np pilśnia, korek lub nawet gruby filc.
efekt grania dobrych 13 może być wbrew pozorom całkiem niezły.