Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
Cromm TOYOTA MANIAK Toyota Corolla CE-11 ... malopolska | 2010-04-26 12:03:27 Koledzy wymieniłem olej w skrzyniach jak wczesniej piałem, na pierwszy ogień poszła moja corolla 2C-E, kóra miała w skrzyni wymieniony olej w serwisie na VS200 rok temu w kwietniu i zrobione na nim 14000km, Czy był wymieniony :hmm:
Sami oceńcie... Po zlaniu ze skrzyni stary olej wyglada tak: A Dokładnie tak: W serwisie mi pokazywali próbkę starego oleju w skrzyni i wygladał o wiele lepiej był przeźroczysty, ale nie czarny, więc profilaktycznie kazałem wymienić, wydaje mi się ze ten olej chyba był zalewany ale może 70000km temu ale nie kilka tys km temu, chyba że został zameczony w mojej skrzyni i tak poczarniał Prawdy nie bede dociekał, zalałem długo oczekiwany Amsoil SVG 75W-90 do dodatkami EP, http://www.amsoil.com/lit/databulletins/g2043.pdf Juz nie bede się martwił czy olej bedzie słaby Wyglada po wylaniu z butelki tak: Jak po zalaniu.. :hmm: Lepiej, nie czułem jeszcze takiej róznicy po wlaniu jakiegokolwiek oleju klasy GL/5 75W-90, lewarek mi chodzi płynniej, redukacja z 1-2 bez metalicznego odczucia to samo z 2-3. Efekt tzw. masełka, i na 5 biegu cos mi kiedys lekko wyło przy starłym obciazeniu ok. 1800-2000obr/ teraz jest o wiele ciszej. Wsteczny tez płynnie wchodzi, ogólnie duzy plus. Nastepnie na kanał poszła yariska z VVT-i 1.0 z przebiegiem przeszlo 120tys km serwis w Niemczech, wiec zakładam jakas wymianę ze była przy ok. 60tyś km. Stary olej w yarisce po zalaniu do mojej "miarki" wyglada tak" Uploaded with ImageShack.us Co ciekawe korki spustowe wyglądają ciekawie, dolny był brudniejszy od górnego więc go "skatalogowałem" Do Yariski poszedł równiez Amsoil tyle że wersja GL-4 75-W-90, również extremalnie mocny olej ale nieco inny.. http://www.amsoil.com/lit/databulletins/g2077.pdf Świezutki olej z buteleczki wyglada tak: Różnica w pracy skrzyni równiez ogromna, mozna szybciej redukowac biegi, wszystko mniej "haczy", z 2-1 mogę wbić juz lewarek bez żadnych sensacji jadac pomału autem. Wszystko bardziej miekko. Oczywiscie nie omieszkam sprawdzić jego kondycji za rok, jak i tego w mojej rolce. Mam nadzieję zburzyć neco obiegową opinie że "Panie w skrzyniach olejów się nie zmienia.." pozdrawiam goraco |
byczasty rav4 rpz | 2010-05-04 22:10:15 masakra - te kolory. jak wymienić ? i na jaki ? |
karpik1 TOYOTA DRIVER Avensis 2FL Gdynia | 2010-05-06 21:24:50 A niech to ja w tokarkach nie widziałem tak brudnych olei gdzie potrafi się dostać płyn chłodzący |
szafarz Toyota Yaris Verso Jaslo | 2013-03-07 09:52:47 Ok, dziękuję Panu bardzo za informację. Mam jeszcze pytanie jaki najlepiej olej do skrzyni, lub inaczej o jakich dokładnie parametrach. Marka nie musi być konkretna tylko jakie ma mieć parametry. Auto to yaris verso 1.3 z 2000r z manualną skrzynią. Przejechane 160 000 jak mi się zdaje olej mógł być nie wymieniany od nowości a na pewno nie był przez ostatnie 70 000 to czas jaki posiadam to auto. |
syd Tychy | 2013-03-08 09:46:30 API GL4 lub GL5
SAE 75W90 1,9L Olej wymienia się co 60tyś.km. |
szafarz Toyota Yaris Verso Jaslo | 2013-03-09 09:25:07 Ok, dziękuję wszystkim za pomoc, teraz tylko kupić i wymiana. |
xerxes Łochów | 2013-03-10 18:10:59 obyście nie lali olejów dla siebie comma lub mannol bo w mrozy bedziecie załować - |
szafarz Toyota Yaris Verso Jaslo | 2013-03-11 14:20:03 Ok, dziękuję, myślałem o kupnie oleju Motul MotylGear. Jeszcze jedno bo mam drugie auto które zbliża się do 100 000 yaris z 2008 czy w nim także powinno się wymienić olej?, czy w tych nowszych jest inaczej bo z tego co czytam opinie są różne. |