Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
Jabuszko Laguna Warszawa Bródno | 2009-06-28 23:16:36 za ile. a co to diagnoza na telefon? jedz do serwisu pierw a nie zgadujesz. Jesli tworzy sie rosa to klima do bardzo niskich temperatur schładza a to nie jest za dobrze bo jak z kratki leci 1 stopien to na parowniku jest okolo -2. Jak co to wpadnij do mnei do serwisu. climateam.com.pl
Chyba że dzieje sie to w momencie załaczenia klimy gdy wsiadasz do mocno nagrzanego samochodu? Jesli tak to róznica temperator może to spowodowac, a woda saczaca sie pod samochodem to normalne w samochodzie z klima [ wiadomość edytowana przez: Jabuszko dnia 2009-06-28 23:19:14 ] |
Robert_S Espero 1.8, Omega Sz - Gw | 2009-06-29 00:37:30
nie panikuj, tak to już jest. W bardzo wilgotne dni (takie jak ostatnio) jeśli nadmuch z klimą mocno schłodzi szybę to na jej zewnętrznej stronie pojawi się rosa. Kałuża wody pod autem z pracującą klimą też jest normalna. |
Ikarus260 Klubowy Weteran Opel Astra Warszawa - Gocław , Żoliborz | 2010-11-03 08:47:00 Latem może przez to nie ruszyć.
Jak ma chęci to przejrzeć może. Czemu nie. |
piotr_ek Reno Złomguna Olkósh | 2010-11-03 09:36:21
Co ma nie ruszyć skoro napisał, że klima chłodzi dobrze. Jak ma się nagle zepsuć to może się zepsuć dzisiaj, albo dzień po przeglądzie. |
archive15 Lacetti 1.6 LPG Zabrze | 2010-11-04 05:12:21 Panowie ale sprawdzenie czy czynnika i oleju jest dość, sprawdzenie szczelności i odgrzybienie TRZEBA zrobić przynajmniej raz na rok |
piotr_ek Reno Złomguna Olkósh | 2010-11-04 07:18:07
Etam trzeba. Szczelność jak jest to klima działa i chłodzi - czyż nie proste? |
voo Espero CD automat FZ | 2010-11-04 19:48:05 od siebie dodam, że najlepiej odgrzybiać ozonem. specyfiki do pryskania w kratki nawiewu można sobie..
a jeśli chodzi o serwis klimatyzacji to póki chłodzi nie ma sensu wydawać 200zł (w sezonie) na serwis. chyba, że chłodzi marnie. |
archive15 Lacetti 1.6 LPG Zabrze | 2010-11-05 20:20:52 No to cię zaskoczę. Po serwisie okazało się że czynnika miałem mało ale klima chłodziła jak należy. A i ozon to ponoc badziew chemia lepsza. |
voo Espero CD automat FZ | 2010-11-05 21:58:24
nie jestem zaskoczony ale ile to jest mało ? jeśli będzie różnica w paru gramach to nie będzie zauważalnej różnicy. jeśli sprężarka jest w stanie wytworzyć odpowiednie ciśnienie dla pressostartu to klima wystartuje nawet jeśli w układzie 600gramowym będzie 450g. ale wtedy będzie odczuwalny spadek wydajności klimatyzacji. wkładałeś termometr w kratkę przed i po serwisie ? na dłoni możesz nie odczuć różnicy a w rzeczywistości będzie różnica 5*C. a jeśli chodzi o odgrzybianie.. ile warsztatów tyle sposobów. piszesz ozon ponoć badziew.. a sprawdzałeś ? może i jest jeśli ktoś kupi ozonator z allegro za 200zł i oczekuje cudu. my odgrzybiamy ozonem. ludzie przyjeżdżali autami, w których z nawiewu śmierdziało szczurem po kilku odgrzybianiach sprayami. a po 60min ozonem + wymiana filtra pyłkowego problem znikał. i żebyś nie pomyślał, że się próbuje wymądrzać. po prostu bronie swojego sprawdzonego sposobu a nie bazuje na tym, że ktoś coś tam powiedział. pozdrawiam. |
archive15 Lacetti 1.6 LPG Zabrze | 2010-11-06 06:06:04 U mnie było 50g czynnika (sprawdź ile powinno być). opinie co do ozonu przytaczam ze sprawdzonego źródła czyli z warsztatu. Jeśli komukolwiek wali z klimy szczurem i to zdechłym to raczej w pierwszej kolejności winiłbym za to właściciela pojazdu, który olewał serwis lub serwisował na odp..ol. |
voo Espero CD automat FZ | 2010-11-06 17:30:47 nic nie będę sprawdzał bo sorry ale wiem, że ściemniasz już ci tłumaczę dlaczego:
ilość czynnika nie jest proporcjonalna do ciśnienia w układzie. jeśli układ jest szczelny, to nawet przy 50g, klima wystartuje ale.. nie w każdym przypadku. jeśli auto spędzi noc na zewnątrz przy niskiej temperaturze klima może nie wystartować. jeśli tym samym autem przejedziesz się po mieście, po powrocie do domu klima wystartuje. od temperatury wzrasta ciśnienie - fizyka. o to się akurat z tobą nie będę sprzeczał. jeśli chodzi o czynnik - nie po to na nalepce pod maską jest podana ilość czynnika żeby warsztaty mogły zdzierać za napełnienie 600g gdzie wystarczyłoby 50g. przy 50g sprężarka będzie młucić próżnię a chłodzenie będzie znikome. naprawiam m.in klimatyzacje i nie wciśniesz mi kitu, że przy 50g klima zbijała temperaturę do 6*C. edit: a jeśli chodzi o ozon.. przytaczasz opinie jakiegoś warsztatu a nie swoją więc temat nie jest zamknięty. [ wiadomość edytowana przez: voo dnia 2010-11-06 17:32:10 ] |
Michal-500 Clio Sosnowiec | 2010-11-06 17:48:44
Ostatnio korzystałem z nich: http://kokar.pl , są w Dąbrowie Górniczej. Za 110 zrobili pełne czyszczenie: chemia + ozon + wymiana filtra. Sprawiali wrażenie znających się na rzeczy. |
archive15 Lacetti 1.6 LPG Zabrze | 2010-11-06 19:31:07
Kolego widziałem wydruk z maszyny do serwisu klimy i byłem przy tym więc daruj sobie gadki o tym że ściemniam Co do ozonu fakt - przytaczam opinie, ale nie sądzisz chyba że ktos kogo darzę zaufaniem wciskałby mi kit! Czytając twoje posty wnioskuję że najwyraźniej jesteś mechanikiem, a skoro tak to dobrze wiesz że są na tym świecie rzeczy które mechanikom czy innym rzemieślnikom się nie śniły [ wiadomość edytowana przez: archive15 dnia 2010-11-06 19:35:28 ] |
Adam4302 Klubowy Weteran Dacia Logan Katowice Wsch. Wąsk. | 2010-11-06 20:31:43
Prawdopodobnie Cię orżnęli, bo klima nie miała prawa działać przy takiej ilości czynnika, a sam mówisz, że działała bez zarzutów. Mów gdzie i za ile? ----------------- czasem tu zaglądam |
archive15 Lacetti 1.6 LPG Zabrze | 2010-11-06 20:33:46 Znajomy mechanik Knurów, 220 zł napełnienie, spr. szczelności i odgrzybienie. Orżnąc nie mógł, chyba że orżnęła maszyna... |
voo Espero CD automat FZ | 2010-11-07 12:29:24 ok przepraszam za słowo 'ściemniasz'. teraz uważam, że nie mając pojęcia twardo upierasz się przy swoim. może na wydruku spojrzałeś na ilość odzyskanego oleju do sprężarki.. coś k 50ml mogło tam być
a jeśli rzeczywiście odzyskali 50g czynnika a klima chłodziła dobrze to zapłaciłeś za napełnienie układu swoim czynnikiem. |
archive15 Lacetti 1.6 LPG Zabrze | 2010-11-07 13:55:03 Ty to chyba czytac nie umiesz. Popatrz dobrze co pisałem.
Taki był WYDRUK. Maszyna też może być "omylna". Oleju faktycznie było ok. 50 ml. Widzę że Ty masz "pojęcie", ale jak wynika z innych twoich postów w odmiennych wątkach, nieco spaczone. Cokolwiek byś teraz nie napisał będzie to juz bicie piany i bezcelowy dyskurs. Klimę mam sprawną i po serwisie - i dla mnie to jest najważniejsze. |