Benzynka do dizla

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
witam mam mały problemik a raczej zanajomy wlał przez przypadek 10 litrów benzyny a 50 litrów ropy czy coś moze sie stać czy bedzie dobrze

Generalnie powinien to łyknąć , znany sposób na problemy z odpalaniem w zimie, dolać Pb do ropy. Z tym, że mamy wiosnę Ale poważnie znajomy praktykuje od kilku lat dolewanie Pb do diesla w zimie, i nie ma żadnych problemów.

no to zamiast pompy wtryskowej ma chyba rozpylacz do kwiatów

ja określe to tak jesli rozrobiłeś disla w stosunku 5:1 benzyną to lepkość diesla ci spadła o 50 %, a to jest najprostszy sposób na zatarcie pompy wtryskowej.

łoo dzieki

a taka dobra spuść tego dizla i sprzedaj go rolnikowi jakiemus do ciągnika ;D. a sobie zalej normalnego

No kurcze pieczone osobiście widziałem wielokrotnie jak wlewa lekko "dychę" Pb do baku, fakt nie wiem jaka objętość. I to nie do ciągnika tylko do BMW seria 7 1998r. !!! Podkreślam wielokrotnie.

przepali az milo

znajomy zalal ostatnio do swojego diesla beny za 50 zeta

jak sie skumal to dolal ropy za 50

w baku przed zalaniem mial kolo 5 litrow ropy, wiec wyszlo jakies 40/60

przejechalismy kolo 120km i wszycho bylo ok

ja ostatnio do sluzbowego Mastera wlalem prawie na rezerwe 10l beny...dobrze, ze mi koiles ze stacji powiedzial bo bym sie nie zczail(tzn. pewnie by szarpal) dolalem jeszcze 8litrow ON i luzik

przeca bmw to taki troche niżej posadzony ciągnik ,
do dizla można lać równierz dobrze olej kujawski ale czy taki silnik długo pochodzi??!!

blaa blaa blaa ......., wybór należy do ciebie {minister infrastruktury i czegoś tam jeszcze }

w sumie nie powinno mu to zaszkodzić - w zależności w jakiej kondycji jest ten dizelek gorzej jak do benzyniaka wlejesz rope to może coś zbroić. Niech kolega spuści z baku i rozleje na kilka karnistrów lub do jednej dużej beczki i reszte zaleje ropą tak żeby stosunek benzyny do ropy był minimalny i przepali to jak trzeba

ciekawie piszecie, ja zalalem za 50zł benzin do diesla (a baku mialem ok 15l roby) i na drugi dzien 0 mocy, ospaly, ledwo z garazu wyjechalem, max 80km/h szedl,
.

ze tego co mi wiadomo to ropa smaruje pompe a benzyna jest "sucha"

btw ponoc glowica od tego siada

ja bym nie ryzykowal i spuscil ta rope z baku... Pozniej systematycznie dolewalbym tej spuszczonej mieszanki po 5-10 l na pelen bak ropy... Jak sie komus nie chce mozna ryzykowac pytanie tylko o jaka stawke $$$ sie ryzykuje...

Doradzam spuszczenie paliwa z baku tez mam diesla i wiem ze taka mieszanka nie posluzy silnikowi paliwo bedzie za duzo oktanowe i moze sie zatrzec pompa paliwa bo paliwo jest za suche po 2 wypala sie koncowki wtryskow po 3 zawory tez moze nadpalic a wtedy jest kicha i maly remoncik.Wbrew pozorom silnik nie nabierze mocy tylko ja straci !!!!!!!!!!!polecam zlanie paliwa !!!!!!!a pozniej jak moj przedmowca pisze mieszac ja i systematycznie dolewac ale w duzo mniejszych proporcjach !!!!!

Spoko jeździj na tym tylko co jakiś czas dolewaj ropki do baczku,też kiedyś miałem rezerwe i pod dystrybutorem zalałem za pięć dych benzynki gdy się zoriętowałem przy płaceniu było już za późno dolałem do pełna ropki i jazda przy odpaleniu przez chwile kopcił, silnik się trząsł ale tylko przez moment.I właśnie mechanik mi doradził żeby co jakiś czas dolewać ropki.Pozdrawiam i życze miłej jazdy

Cytat:
2007-04-02 15:25:45, laminator1 pisze:
Spoko jeździj na tym tylko co jakiś czas dolewaj ropki do baczku,też kiedyś miałem rezerwe i pod dystrybutorem zalałem za pięć dych benzynki gdy się zoriętowałem przy płaceniu było już za późno dolałem do pełna ropki i jazda przy odpaleniu przez chwile kopcił, silnik się trząsł ale tylko przez moment.I właśnie mechanik mi doradził żeby co jakiś czas dolewać ropki.Pozdrawiam i życze miłej jazdy

doradzam zmiane mechanika

jeszcze ras nie ryzykuj zlej benzynke z baku !!!!!chyba ze chcesz sie narazic na koszty remonciku !!!!!!!!!i dalsze nie przewidziane konsekwencje !!!i zmien mechanika jak mowi przedmowca !!!!!!

Cytat:
2007-03-30 22:04:42, jerico pisze:
No kurcze pieczone osobiście widziałem wielokrotnie jak wlewa lekko "dychę" Pb do baku, fakt nie wiem jaka objętość. I to nie do ciągnika tylko do BMW seria 7 1998r. !!! Podkreślam wielokrotnie.

że tak zapytam a w jakim celu to robi?
Bo chyba nie z oszczędności ani kłopotów z zapalaniem?
Naprawde niektórzy sami proszą sie o kłopoty przeciez Diesel to nie dwusów jemu naprawde nie potrzeba mieszać paliwa.
Tak wiem można lać "czerwone" i kujawski - co też w ostatecznym rozrachunku wcele nie musi przynieśc oszczedności ale dolewanie benzyny to naprawde jakieś nieporozumienie.

W starych oplach zimą zalecano dodawanie 5 l benzyny na bak - chodziło o lepkość i o parafinę.
No niby nie potrzeba mieszać, a jakoś dodatki idą jak świeże bułki, a ja z odstojnika w swoim filtrze co półroku spuszczam szklankę wody Wystarczy że na stacjach mieszają co wpadnie pod rękę.
A w tym przypadku nie ma strachu - ktoś pisze że lepkość spadnie - no problem 10l rzepakowego i będzie jak na ropie