Wariujące wskaźniki przy zapalaniu

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam,jestem tu nowy ale chce sie zapytac o moja corolle 2000r....
Od pewnego czasu przy zapalaniu mego autka wariuja wskazowki obrotomierza i predkosciomierza..... W czasie zapalania i jakis czas po nim staja dęba...tzn...predkosciomierz na jakies 160km/h,obrotomierz na 4000obr/min i za jakis czas po zapaleniu opadaja i zaraz funkcjonuja juz normalnie. CO TO MOZE BYC?
Prosze o pomoc!
optym@wp.pl

Dziekuje i pozdrawiam

masa gdzieś lub na akumulatorze lub słaby akumulator , miałem to samo w mondeo jak był słaby akumulator , jak go podładowałem przez noc wszystko wróciło do normy , sprawdz najpierw czy masz mase podłaczoną dobrze i czy akuś nie jest wyładowany , jezeli wszystko gra to przyczyny bedziemy szukac dalej

Rozumiem ze chodzi o te mase przy akumulatorze? Tzn. polaczenie glownego przewodu masowego od akumulatora do karoserii i styk tego polaczenia czy nie jest przyśniedziały?
A akumulator swoja droga podladuje troche,choc fakt ze ma on juz swoje lata i moze to byc przyczyna....? Choc autko pali bez ZADNEGO problemu.....

u mnie takie objawy powodował padniety regulator napiecia
tyle,że działo się to podczas jazdy
zamykałem licznik, obrotomierz, świrowało radio, ginęło wspomaganie(elektryczne)

sprawdź voltomierzem jakie masz ładowanie,
również w trakcie uruchamiania silnika warto sprawdzic jak to wygląda, skoro wtedy dzieją sie takie rzeczy

Ja w swojej ave z 98r. mam troche inny objaw tzn przy odpalaniu wskazówki drżą , obrotomierz poprawnie wskauje dopiero po paru sekundach. Jak będę miał chwilę to też się z masą pobawię. Tylko gdzie w ave może być podpięta masa od licznika?
Pozdrawiam