Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
KoAiS BMW(oo==[ l ]==oo)E30 Łódź | 2007-05-10 17:21:42 Wiatm!!!
Postanowiłem sobie zakupić jakiś tam sprzęt grający do samochodu... Czytałem na forach np: o DALCO (które chyba odpada) lecz z jednej strony kusi ceną do możliwości. Jednak ja, chciałbym nie drogi sprzęt (dla początkującego), ale w miare ładnie grający. Mógłby się pojawic jakiś ładny niski bassss i zarazem "czyste" granie. I z tąd moje pytanie o sprzęcik jaki sobie w sumie wypatrzyłem... a mianowiecie jest to radio BLAUPUNKT SAN DIEGO MP 27 i coś dzięki czemu będę słyszał - głośniczki na przód (w miejsce fabrycznych) BLAUPUNKT GTx 542 i w tylną półęczkę (w której musze zrobić dziury ) BLAUPUNKT GTx 662. Polecacie coś lepszego (cenowo tak samo)...??? Z góry dzięki za odp i dla wszystkich WIELKIE POZDRO [ wiadomość edytowana przez: KoAiS dnia 2007-05-10 17:29:07 ] [ wiadomość edytowana przez: KoAiS dnia 2007-05-10 17:42:18 ] |
davidos88 A4 B5 1.8T Piaseczno | 2007-05-13 08:32:18 Solinga? Czy Ty wiesz co piszesz? To jest sprzęt ewidentnie tylko do łupania typu Thrre six mafia itp. Przy techno od razu pokazuję swoje słabe strony. A na dodatek jak wyda kasę na bas to nic mu na jakąś namiastkę jakości nie zostanie... Nie orientuję się jak w e30 rozwiązane są miejca na głośniki, ale myślę że jakoś przy odrobinie motywacji dałoby się wstawic te głośniki, a jeżeli starczyłoby kaski to podłączyc je pod ten wzmacniacz
Oczywiście przydałoby się jakieś wygłuszenie, chociaż matami dekarskimi (np soudal) bo to nie powinno wyjśc bardzo drogo (myślę że 50-70pln) a poprawi znacząco efekt. A co do radia w tym przedziale cenowym to raczej wszystkie są na podobnym poziomie. Ja z Blaupunktem mam bardzo dobre skojarzenia, bo miałem kiedyś przez 1.5 roku blau i jego granie mi się podobalo Ja do 400zł bym wybrał takie radyjko, ale wszystko to Twój wybór. Aha i jak by to budżet przekroczyło, to pamiętaj że nie wszystko na raz, powoli, powoli do celu aż będzie zadowalający efekt |
KoAiS BMW(oo==[ l ]==oo)E30 Łódź | 2007-05-13 19:41:45 Nom, podoba mnie się to co mi napisałeś...
właśnie miałem wpisać, że też o clarionie myślałem A co do suba w bagażniku - to nie za bardzo... Pomiędzy tylnymi siedzeniami, a bagażnikiem jest sobie taka umiejscowiona blacha, dzięki której nic nie będzie słychać w środku, a tylko na zewnątrz (przynajmniej tak mi się wydaję) A no i chyba zrobie tak jak pisałeś, że nie wszystko od razu. Pokoleji będę sobie kompletował sprzęcik i zaczne od radia. A to głosniczki blaua nie są zbyt dobre?? Są dwudrożne więc myślałem, że to może trochę jak woofer z syczkami (wielka różnica??) Bo jak na tył te hertzy, to co z przodem - zostają blaua?? |
davidos88 A4 B5 1.8T Piaseczno | 2007-05-13 21:48:22 Wisz mi chodziło, żeby w przednich drzwiach te Hertz'e umieścic, bo wtedy byłbyś zadowolony w 100% z efektu Z tyłu nawet nie pomyslisz o głośnikach jak sobię byś taki przód zrobił pod wzmacniaczem Uwierz mi na słowo A co do tej blachy... mi każdy gadał że w 80 B3 gdzie jest zbiornik paliwa za siedzeniem nic nie będzie w środku słychac, a tymczasem bo wygłuszeniu bagażnika bas w środku jest wyraźnie słyszalny, a jak trzeba to też odczuwalny A to jest głośnik STXa przez każdego karcony a mi się podoba i w końcu 150zł dałem Oczywiście pod wzmakiem carpowera 1502 ;D Ale o tym pomyślisz jak przód zrobisz kiedyś I nie pchaj się w tylnie głosniki A co do tych współośiowych głośników (syczki i woofer razem) to pomyśl jak sobię bys je założył obok nóg z przodu to gdzie te syczki Ci będą grały? W kolana ? Dlatego lepiej woofer w drzwi a syczki na deskę |
KoAiS BMW(oo==[ l ]==oo)E30 Łódź | 2007-05-14 01:04:27 hmmmm!!! w przednie drzwi... no niby wykonalne z tym, że ja chciałem wsadzić w miejsce orginalnych pod taka plastikową maskownicą (żeby nie kusiło przyjaciół ) a to jest przy nadkolu, a w drzwiach bym musiał robić specjalną komorę na nie...
A no i Twoje B3 jest chatchbakiem, więc masz rolete czy półke, a u mnie jest szczelny bagażnik (z każdej strony blacha) ____________________________________________________ No to najpierw z przodu hertz'e i radyjko, ale w tylnej półce też musze wpakować, rzadko jeżdże sam i chciałbym żeby wszyscy byli zadowoleni aha i jeszcze jedno to radyjko clariona ma teorytcznie 4x50, a praktycznie?? Bo jakbm puścił bez wzmacniacza na początek?? ____________________________________________________ Wielkie dzięki za dotychczasowe rady |
davidos88 A4 B5 1.8T Piaseczno | 2007-05-14 05:59:51 A więc tak moje B3 ma biornik paliwa, a to jest chyba jeszcze gorsze od kawałka blachy, bo w końcu to są dwie ścianki blachy, ale sub gra i dobrze sobię radz i yto jest sedan, znaczy mam półkę z tyłu ale na stałe
Radyjko teoretycznie ma jakies 15-max20RMS To porównaj sobię jak tamten wzmacniacz co podałem ma 60RMS na kanał... Hmm jak już musisz jakieś głośniki z tyłu to na moje głuche ucho nawet pod radiem Pionner'a głośniki sobię radzą, tylko to koszt ok 210zł. I półkę zamotuj tak, żeby nic nie skakało, drżało itp. Nic jak coś to później jeszcze się popisze, a teraz matura czeka |
Grinch27 E30 Ełk / Białystok | 2007-05-14 11:39:53 Oooooooooooooooooooo jest kluuuucz!!
Kolega od auta napisze na priva to poradzimy coś, żeby ładnie grało.. |
davidos88 A4 B5 1.8T Piaseczno | 2007-05-14 14:33:11 Jaki klucz? Dziś za bardzo nie kojarze więc się pytam |
Grinch27 E30 Ełk / Białystok | 2007-05-14 15:32:08 http://youtube.com/watch?v=EFZeNizD9rU&mode=related&search= |
KoAiS BMW(oo==[ l ]==oo)E30 Łódź | 2007-05-14 23:42:51 No więc tak... Dziś już zakupiłem sobie radyjko -
www.allegro.pl/item194401430_clarion_dxz_368_mp3_4x50w_full_panel_gwar_odss_.html ale jak na razie gra na seryjnych No i tak za dobrze nie jest... ha ha Ale jeszcze w tym tyg będą głośniczki allegro.pl/item193464483_hertz_dsk_130_polska_gwar_hurtownia_katowice.html Tylko najpierw muszę wymontować tamte i sprawdzić czy wejdą te na głębokość... Aha no i jeszcze pytanie do Grinch27 Ty masz wooferek z tyłu w bagażu?? Nie zagłusza ta (ciągle mnie zastanawiająca) blacha z tyłu za siedzeniami?? [ wiadomość edytowana przez: KoAiS dnia 2007-05-14 23:44:25 ] [ wiadomość edytowana przez: KoAiS dnia 2007-05-14 23:45:31 ] |
KoAiS BMW(oo==[ l ]==oo)E30 Łódź | 2007-05-15 00:45:54 no i w jakiejś tam przyszłości taki wzmacniacz -
allegro.pl/item192184410_niech_moc_bedzie_z_toba_wzmaczniacz_900watt.html Jest nowy i słyszałem, że sobie bardzo dobrze radzi z dżwiękiem... ______________________________________________________ jeszcze wyciszenie... |
Grinch27 E30 Ełk / Białystok | 2007-05-15 01:45:32 Nic nie zagłusza promieniowanie przez ściankę i kanapę jest wystarczające.. A w razie potrzeby to łeb urywa!!
Głośniczki proponował bym jednak PB a nie Hertz - on jest taki zimny i nie za bardzo nadaje się do tego auta a zmieści się bez problemu!! Nie zapominaj o wytłumieniu i dobrej instalacji, bo inaczej cała zabawa nie ma sensu.. Aaaaa i po wstawieniu woofera przykręć dobrze tablicę |
davidos88 A4 B5 1.8T Piaseczno | 2007-05-15 08:24:41 Czyli na nic moje wywody... 13cm + sub = klapa Będzie Ci on wszystko zagłuszał, bo mogę dac głowę uciąc że ustawiony będzie na full. Aha i ten wzmacniacz proszę daruj sobię! Kup jakiegoś blau czterokanałowego w używce ale nie voice kraft!!!
Aha a przykrecanie tablicy mało daję Trzeba bagażnik wygłuszyc, wtedy jest wszystko cacy i pół okolicy chociaż nie słyszy basu. |
Grinch27 E30 Ełk / Białystok | 2007-05-15 13:06:11 Uwierz, że byłbyś zadziwiony możliwościami jakościowego odtwarzania dźwięku w tym systemie.. i jestem pewien, że zrezygnowałbyś ze swojej teorii!! A potem wsiadł do swojego auta i stwierdził, że na nic Twoja robota..
Co do bagażnika to racja, przyda się wygłuszenie, ale na szczęście to BMW i firma odwaliła połowę roboty za nas.. Sprzęt trzeba dobrze zestroić, żeby miło to ręce i nogi! |
KoAiS BMW(oo==[ l ]==oo)E30 Łódź | 2007-05-15 13:11:58 No właśnie, też mi się tak wydaję. W lato przy otwartych oknach (klimy nie posiadam ) to te przednie głośniczki będę słyszał tylko ja i pasażer obok, a z tyłu będą mięli tylko masaż pleców...
Wzmacniacz blaua okej i do niego głośniczki z przodu wooferek z syczkami, a z tyłu nadawały by się dwudrożniaki?? Tylko wtedy do czego podłącze (jak się skusze) suba w bagażniku (kolejny wzmacniacz??) ______________________________________________________ A miało być na oparte wszystko na prostej, taniej zabudowie.... Już wiem, że tak nie będzie... |
Grinch27 E30 Ełk / Białystok | 2007-05-15 13:25:18 wrrrrrrr daj se spokój z głośnikami z tyłu!! Zapewniam, że przód w zupełności wystarczy - kup lepszy przód i efekt będzie murowany..
http://www.essa.com.pl/oferta/index.php?id=2,178,179&kid=179 do wyboru do koloru a grać będzie bardzo ładnie! Zabrałbym Cię na odsłuch ale daleko trochę.. |
davidos88 A4 B5 1.8T Piaseczno | 2007-05-15 15:58:58 Wiecie co? Może gdyby to był jakiś klasowy system na 13cm to i bym się zdziwił jak on gra, ale nikt mi nie wmówi, że jest mała różnica w systemie na 16.5 i 13cm w cenie oscylującej przy 200-300zł bo w to nawet po pijaku nie uwierze, bo kilka systemów slyszałem, większśc budżetówki, chociaż nie tylko i wiem czego mogę sie spodziewac po 13 a czego po 16.5cm
A z tym wygłuszeniem bagażnika to połowa roboty odwalona przez bmw to niestety za mało To tak samo jakbym ja napisał że moje audi ma grubą blache i nic wyłuszac nie muszę, na szczęście jestem realistą i swoje wiem Koniec tematu dla mnie bo nie chce żeby ktoś mnie za bardzo z nim kojarzył. |
Grinch27 E30 Ełk / Białystok | 2007-05-15 16:49:40 Różnica jest taka, że 13 wyżej wejdzie niż 16 przez co można wynieść wrażenie, że powiększa się scena..woofer zapełni dół a więc mamy juz pełen zakres..
Chodziło o to, że jest mniej roboty przy tym samochodzie i nawet przy dużym przebiegu nie ma problemu ze skrzypiącymi plastykami, nie tak jak audi.. |
davidos88 A4 B5 1.8T Piaseczno | 2007-05-15 18:15:24 Skrzypiące plastiki? Chyba w B2 bo napewno nie w nowszych
A co do Twojej teorii o systemach głośnikowych, to nie będe Cię poprawiał, bo każdy ma swoje racje, ja swoje już napisałem bo od tego jest forum a każdy robi tak jak chce Dopóki nie porówna systemu na 13 i 16.5 to się nie przekona Oczywiście tych samych modeli. |