Przyciemniane szyby i klosze

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Słyszałem, że przyciemniane szyby i klosze mogą spowodowac,że w przypadku kolizji mozemy miec problemy z pokryciem strat przez ubezpieczalnię, czy to prawda ? Podobno trzeba miec jakiś atest na te bajery, jak sie załatwia taki atest i czy to warte jest zachodu ?

Co chodzi o przyciemniene szybki to napewno trzeba mic atest na folie ktorymi sa one oklejane. Tylne szyby mozesz sobie przyciemniac jak chcesz (chodzi o kolor ), nie moga to byc folie dajace efektu lusterka. Natomiast szyby w przednich drzwiach musza miec przepustowosc swiatla nie mniejsza niz 70%, przedniej szybki nie mozna przyciemniac. Atesty takie wydaja firmy przyciemniajace szyby np Hanesco (kumpel zalatwil za chyba 80 zl bez ogladania autka ale nie wiem czy u ciebie tak sie da). O lampach nie wiem ale chyba to jest nie dowolone (tak mi sie wydaje). Pozdrawiam

Jeśli chodzi o przednią szybę to jest na to sposób:

przyciemnienie fabryczne wabi się to bodaj "atermiczne" zamiast folii stosuje się natrysk. ale też tylko trochę. Ale gdzie sie to zalatwia to nie wiem ja tak mam od poczatku.

Co do szyb, to wszystkie folie muszą mieć atest. Nie wolno ci naklejać foli na przednią szybę, oraz boczne kierowcy i pasażera.
Można to zrobić samemu, ale musisz wtedy pamiętać, aby pod folię wsadzić wycięty atest. Jeśli robi ci to firma to dostajesz od nich glejt.
Co do kloszy, to sprawa jest mniej skomplikowana, ale równie kontrowersyjna. Światła muszą mieć określoną barwę i moc. Czyli jednym słowem muszą być rozpoznawalne z jakieś okreśłonej odległości

Ponieważ policja nie dysponuje sprzętem do badania przepustowości światła to jedynym dokumentem dla nich jest atest. Choć przepisy nie mówią że musisz mieć atest. Mówią że przednia szyba i przednie boczne musza miec przepustowosc swiatla nie mniejsza niz 70%. Możesz nie mieć atestu ale potem trzeba udowodnić policji że Twoje szyby są zgodne z prawem. A to oznacza badania w Instytucie (światła czy czegoś takiego) jest jeden w Polsce. Czyli sporo komplikacji.

Odnośnie przyciemniania szyb to odsyłam do działu Warto Wiedzieć:

Przyciemnianie szyb

co do pomalowanych kloszy świateł to rzeczywiście przy kolizji np. jeżeli ktos wjedzie w tył pojazdu który ma przyciemnione światła nieatestowane to policja i ubezpieczyciel może uznać to za złamanie przepisów i możesz się okazać wiinym tej kolizji, gdzie w normalnym przypadku wjeżdżający w tył zawsze jest winny

Odradzam przyciemniania lamp i kierunkowskazów, (z własnego doświadczenia). Koledzy mogą powiedzieć czym to groziło.

Dokładnie SCHIL wiemy

więcej o tym temacie (oczywiscie korzystając z opcji szukaj ) tutaj :

Czym przyciemnić tylne klosze ?

no i bez urazy dla pseudomodyfikatorów - logika podpowiada, by być WIDOCZNYM na drodze a tu moda na co ( brak mi stosownego epitetu)
Albo czy czarne jak asfalt karoserie to przejaw zdrowego rozsądku?
Miałem kiedyś spotkanie "III-go stopnia" z taką trumną - po obopólnym teście hamulców gościu pytał - to pan mnie nie widział? Widział - ale niklowaną "broszkę" na atrapie!
Czy to ludzkość błądzi, czy czarne owce prowadzą nas na manowce?

Obecne stanowisko MTiGM przedstawia się następująco:
Zgodnie z art. 66 ust. 1 pkt. 5 ustawy z dnia 20 czerwca 1997 r. - Prawo o ruchu drogowym (Dz. U. Nr 98, poz. 602 wraz z późniejszymi zmianami)- pojazd uczestniczący w ruchu ma być tak zbudowany wyposażony i utrzymany, aby korzystanie z niego zapewniało między innymi dostateczne pole widzenia kierowcy.
W związku z powyższym mając na uwadze: rozporządzenie Ministra Transportu i Gospodarki Morskiej z dnia 1 lutego 1993 r. w sprawie warunków technicznych i badań pojazdów (Dz. U. Z 1996 r. nr 155, poz. 772) oraz przepisy Regulaminu nr 46 Europejskiej Komisji Gospodarczej ONZ stanowiące wymagania w zakresie pola widzenia kierowcy, które określają dwie strefy wymaganego pola widzenia kierowcy: do przodu od miejsca kierowcy w promieniu 180 stopni, do tyłu w lusterka wsteczne i wymóg wyposażenia pojazdu w lusterko wsteczne po prawej stronie pojazdu, o ile lusterko wewnętrzne nie zapewnia dostatecznej widoczności do tyłu, przepisy Regulaminu nr 43 EKG ONZ dopuszczające w pojeździe oszklenia o przepuszczalności światła poniżej 70 % dla szyb innych niż przednie i nie posiadających wpływu na pole widzenia kierowcy.

czy ktos moze mi powiedziec jak okleic szyby w poldku czy trzeba je wyciagac czy moze jest jakis inny sposob na ladne oklejanie szyb folia przyciemniona

Tylko wyjac jak robilem tyl to wzielem cala klape do domu i to byla prawdziwa klapa zmarnowalem prawie cala rolke folii

pozdr

VCC - no nie mów że się nie udało

adi - jeżeli chcesz mieć to dobrze zrobione to skorzystaj z profesjonalnej firmy

GDA niestety wynik meczu o przyciemnienie tylnej szyby

VDC 0 - Szyba 2

rewanz na wiosne

pozdr

hehe to jak u mnie ...
Silnik - ja ... 5:0

hehehhe
u mnie z tymi przyciemnianymi szybami wynik jest nastepujący ja 2-szyba 7 ..jedyne co udało sie mi przyciemnic to te małe szybki w drzwiach ...a szyba 7 bo siedem razy poległem....w końcu skończyła się rolka...
rewanżu nie planuje....to mógłby być kolejny pogrom....
----------------
Soyer PTK#554
Polonez 1,6 GLE Orciari + Lpg

[ wiadomość edytowana przez: Soyer dnia 2003-01-31 14:05:16 ]

z bocznymi to nie ma dużego kłopotu o ile mamy je wyjęte, czyste i przygotowane... a folię na spokojnie przygotowaliśmy na wymiar... problem natomiast jest z tylną szybą, która niestety jest wypukła...

Jeszcze jedna sprawa... zauważyliście, że 'niebiescy' częściej zatrzymują auta z przyciemnionymi szybami... mój kumpel od kiedy przyciemnił w AUt jest zatrzymywany o wiele częściej... kilku innych znajomych też potwierdziło te terorię... a jak to się ma u Was?

Kiedy miałem oklejone szyby nie byłem zatrzymywany częściej niż teraz.
A oklejałem szyby bez wyciągania,jest z tym trochę zabawy i trzeba się uzbroić w cierpliwość.No a tylna szyba w klapie to jest dla wyjątkowo wytrwałych

a moze ktos wie ile kosztuje w zakladzie przyciemnianie szyb folia i gdzie na terenie wawy znajde taki zaklad

Polecam AUTO FOLSZYB
u. Wólczyńska 55
tel. (0-22) 834-96-92
0-602 369 997

Miło jest być kimś ważnym. Ale ważniejsze jest być kimś miłym.

[ wiadomość edytowana przez: Janio dnia 2003-01-31 18:00:51 ]