Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
RX Miłośnik FSO Polshe 1.6 GLE/1.9 GLD Lublin | 2002-11-28 14:53:36 Co chodzi o przyciemniene szybki to napewno trzeba mic atest na folie ktorymi sa one oklejane. Tylne szyby mozesz sobie przyciemniac jak chcesz (chodzi o kolor ), nie moga to byc folie dajace efektu lusterka. Natomiast szyby w przednich drzwiach musza miec przepustowosc swiatla nie mniejsza niz 70%, przedniej szybki nie mozna przyciemniac. Atesty takie wydaja firmy przyciemniajace szyby np Hanesco (kumpel zalatwil za chyba 80 zl bez ogladania autka ale nie wiem czy u ciebie tak sie da). O lampach nie wiem ale chyba to jest nie dowolone (tak mi sie wydaje). Pozdrawiam |
Nomad Miłośnik FSO Wspomnienie po Gdańsk | 2002-11-28 14:57:41 Jeśli chodzi o przednią szybę to jest na to sposób:
przyciemnienie fabryczne wabi się to bodaj "atermiczne" zamiast folii stosuje się natrysk. ale też tylko trochę. Ale gdzie sie to zalatwia to nie wiem ja tak mam od poczatku. |
ZieMa espero 1,5 glx/ omeg ... Restarzew Cmentarny | 2002-11-28 19:06:43 Ponieważ policja nie dysponuje sprzętem do badania przepustowości światła to jedynym dokumentem dla nich jest atest. Choć przepisy nie mówią że musisz mieć atest. Mówią że przednia szyba i przednie boczne musza miec przepustowosc swiatla nie mniejsza niz 70%. Możesz nie mieć atestu ale potem trzeba udowodnić policji że Twoje szyby są zgodne z prawem. A to oznacza badania w Instytucie (światła czy czegoś takiego) jest jeden w Polsce. Czyli sporo komplikacji. |
GDA Miłośnik FSO 3city | 2002-11-28 20:20:50 Odnośnie przyciemniania szyb to odsyłam do działu Warto Wiedzieć:
Przyciemnianie szyb co do pomalowanych kloszy świateł to rzeczywiście przy kolizji np. jeżeli ktos wjedzie w tył pojazdu który ma przyciemnione światła nieatestowane to policja i ubezpieczyciel może uznać to za złamanie przepisów i możesz się okazać wiinym tej kolizji, gdzie w normalnym przypadku wjeżdżający w tył zawsze jest winny |
SCHIL Miłośnik FSO Polonez Łódź | 2002-11-28 21:01:52 Odradzam przyciemniania lamp i kierunkowskazów, (z własnego doświadczenia). Koledzy mogą powiedzieć czym to groziło. |
GDA Miłośnik FSO 3city | 2002-11-28 21:19:37 Dokładnie SCHIL wiemy
więcej o tym temacie (oczywiscie korzystając z opcji szukaj ) tutaj : Czym przyciemnić tylne klosze ? |
adi polonez legionowo | 2003-01-31 12:44:44 czy ktos moze mi powiedziec jak okleic szyby w poldku czy trzeba je wyciagac czy moze jest jakis inny sposob na ladne oklejanie szyb folia przyciemniona |
GDA Miłośnik FSO 3city | 2003-01-31 13:36:05 VCC - no nie mów że się nie udało
adi - jeżeli chcesz mieć to dobrze zrobione to skorzystaj z profesjonalnej firmy |
thaniel Miłośnik FSO Fiat Siena/Opel Astra Warszawa - Natolin | 2003-01-31 13:40:57 GDA niestety wynik meczu o przyciemnienie tylnej szyby
VDC 0 - Szyba 2 rewanz na wiosne pozdr |
Hrumak Miłośnik FSO Polonez C+ 2.0 DOHC ... Łódź | 2003-01-31 13:42:52 hehe to jak u mnie ...
Silnik - ja ... 5:0 |
danielewicz Miłośnik FSO 3BG Gdynia | 2003-01-31 17:07:44 Kiedy miałem oklejone szyby nie byłem zatrzymywany częściej niż teraz.
A oklejałem szyby bez wyciągania,jest z tym trochę zabawy i trzeba się uzbroić w cierpliwość.No a tylna szyba w klapie to jest dla wyjątkowo wytrwałych |
adi polonez legionowo | 2003-01-31 17:48:18 a moze ktos wie ile kosztuje w zakladzie przyciemnianie szyb folia i gdzie na terenie wawy znajde taki zaklad |