Nad morzem

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam koledzy i kolezanki i pozdrawiam z nad baltyku a dokladniej z chłpaowa. Wlasnie sie obudzilem po odpoczynku po wyczerpujacej podrozy ktora trwala prawie 10 godzin. Dlaczego tak dlugo?? ano juz opowiadam. Szlo pieknie wyjechalismy o 4:30 rano wszystko bylo ok. 120 130 poldzio brykal jak trzeba ... az do mlawy. Wlasnie pare kilometrow za mlawa wyprzedzalismy innego poldka kiedy nastapila awaria. Nagle samochod stracil moc. Zjechalismy na pobocze i po krotkich poszukiwaniach stwierdzilem brak iskry. Kable OK, kopulka OK (byl urwany niebieski kabelek w srodku ale zrobilem), swiece OK, kondensator OK ... cewka - nie mam cewki shit. Na szczescie po jakis 2,5 godzinach zatrzymal sie facet i po chwili gadki powiedzial ze ma cewke w garazu. Pojechalem z nim ... faktycznie ma cewke do poldka. Wrocilismy zalozylem podokrecalem zaplacilem 60zl i w droge.

I tu mam do was prosbe, okazalo sie ze ta cewka nie jest do konca sprawna a mianowicie odcina mi obroty kolo 2000 rpm co oznaczalo jazde na 5 biegu przy predkosci okolo 80-90km/h. Co moze byc przyczyna takiego stanu, czy to na pewno cewka?? No i pytanie do mieszkancow wybrzeza gdzie kupie niedrogo w okolicach wladyslawowa cewke.

Jeszcze raz pozdrawiam

p.s. poniewaz lacze sie przez komorke nie moge siedziec dlugo na forum dlatego pewnie dopiero jutro zajrze

A ja bym stawial na zaplon mialem identycznie to samo, niewiem moze sie myle

Witam, byłem w Chłapowie rok temu, bardzo sympatyczne miejsce.
Co do twojego problemu to naprawde nie wiem... Kabelek niebieski to ten od modułu? wymieniłeś na nowy czy połączyłeś stary? Jeśli naprawialeś stary koniecznie wymień go. Potem sprawdź cewke i dać znać jak będziesz mógl. (a może modul uległ uszkodzeniu )

Słuchaj a nie strzela Ci "zapłon"? Jeżeli nie to problem jest z cewką, lub modułem. Aczkolwiek ja bym obstawiał okolice kopułki...

e tam cewka, fajne dupy sa na plazy?

Wuahahahahaha
Pagan jak zwykle z grubej rury

-----------------
--- Biały ---
ten zły admin

Ja tez bylem w Chalpowie rok temu na polu namiotowym "Alexa"

A ja jestem aktualnie jakieś 100 km od Chłapowa, a jutro będę znacznie bliżej, bo jadę odwiedzić Spajka i Burzę (o ile jeszcze bawią na wybrzeżu) - pogoda lekko szwankuje ale miejmy nadzieję, że to chwilowe.
Pagan - komisyjnie odbędę patrol na plaży celem trafnej odpowiedzi na Twe zapytanie

Cytat:
2003-07-28 23:42:27, FSO125 pisze:
(...)
Pagan - komisyjnie odbędę patrol na plaży celem trafnej odpowiedzi na Twe zapytanie

To ja poproszę o małą fotorelację

I przekaż im pozdrowienia od Jania - w tym roku bez urlopu.

Janio, nie mógłbym nie spełnić Twojej prośby.
Pozdrowienia z Bytowa.

Cytat:
2003-07-28 22:43:57, Jeff_Colby pisze:
Słuchaj a nie strzela Ci "zapłon"? Jeżeli nie to problem jest z cewką, lub modułem. Aczkolwiek ja bym obstawiał okolice kopułki...

Otoz zapomnialem napisac ze strzela !!!

Czyli co mam zmienic ten "łatany" kabelek ?? Moge swobodnie podmienic go na caly nowy ?? Chodzi o ten niebieski od modulu do kopulki ??

pozdr

Wymieniaj kabelek to na 99,9% on.
Miałem to samo. Coś mi powyżej 2500 jakby odcinał zapłon. Wymiweniłem na nowy, pochodził jeden ( tak JEDEN !! ) dzień i znowu to samo. Już myślałem że to coś innego, ale coś mnie podkusiło żeby kupić jeszcze jeden i podmienić i pomogło. Te kabelki do są do d..y, robią je chyba niewidomi na Kamczatce.
Wymień kabele, koszt ok 10zł, a powinno pomóc

Cytat:
2003-07-29 23:08:07, thaniel pisze:
Cytat:
2003-07-28 22:43:57, Jeff_Colby pisze:

Otoz zapomnialem napisac ze strzela !!!

Czyli co mam zmienic ten "łatany" kabelek ?? Moge swobodnie podmienic go na caly nowy ?? Chodzi o ten niebieski od modulu do kopulki ??

pozdr

Słuchaj dzisiaj miałem dokładnie to samo i pierwsze co zrobiłem to udałem się do sklepu i kupiłem przewody WN (z Ełku). Przy okazji trochę ustawiłem zapłon i jak ręką odjął.

Cytat:
2003-07-29 23:27:49, MAJCHAL pisze:
Wymieniaj kabelek to na 99,9% on.
Miałem to samo. Coś mi powyżej 2500 jakby odcinał zapłon. Wymiweniłem na nowy, pochodził jeden ( tak JEDEN !! ) dzień i znowu to samo. Już myślałem że to coś innego, ale coś mnie podkusiło żeby kupić jeszcze jeden i podmienić i pomogło. Te kabelki do są do d..y, robią je chyba niewidomi na Kamczatce.
Wymień kabele, koszt ok 10zł, a powinno pomóc

No dobre kable to nie jest koszt 10zł, a przynajmniej 30zł (ja tyle zapłaciłem u znajomego za te z Ełka). A te najlepsze, których nigdzie nie mają to ponad 50zł kosztują.

Jeff, ja proponuję zacząc od czegoś tańszego. Na kable jeszcze zdążyć wydać. Najprawdopodobniej to zielony, a jak nie to kable/świece/aparat/silnik/samochód....

Dzieki panowie za rady

Jutro postaram sie znalesc we wladyslawowie jakis sklep i kupie ten niebieski kabelek znaczy i bialy tez bo sa razem. Co do kabli WN to moze nie sa nowe ale nie sa tez stare ze 3 miechy maja i okolo 3000km. Teraz pytanie z zakresu adam slodowy radzi:
Poniewaz moj budzet jest dosc ograniczony moze sam bym sobie zrobil taki kabelek mam troche przewodow mam wsowki i damskie o meskie mam nawet lutownice samochodowa no nawet mam miernik znaczy multimetr co sadzicie ??
I nastepne pytanie czy jest taka mozliwosc ze nie potrzebnie kupowalem cewke?? Moze ta stara byla dobra? Bo szczerze mowiac jak tak to wole jeszcze raz zmienic bo moja byla Marelli czy jakos tak a ta druga jest polska Jest jakis sposob co by ja sprawdzic np wyzej wymienionym miernikiem ??

pozdr

p.s. da pagana jakies laski sie kreca po plazy ale dzis tak lało ze sie szybko zmylem na kwatere

do janio mam cyfraka jak cos uchwyce to wrzuce na forum

Cytat:
2003-07-29 23:34:51, MAJCHAL pisze:
Jeff, ja proponuję zacząc od czegoś tańszego. Na kable jeszcze zdążyć wydać. Najprawdopodobniej to zielony, a jak nie to kable/świece/aparat/silnik/samochód....

Masz rację, ale u mnie to akurat WN okazały się winne, chociaż zielony też niekiedy daje powody do narzekania, a przy tym jest relatywnie drogi...

Wiem ze juz macie mnie dosc

Znalazlem sklep gdzie ten kablelek kosztuje 10,20zl takze nie tak zle jutro najdalej pojutrze sprawdze czy to wystarczy aby moj poldzio odzyskal swe moce

A co do morza pogoda sie poprawila wiec laski wylegly na plaze mam foty ale nie bede ich wrzucal Janio i Pagan przez komorke bo to idzie jak ... no wlasnie

Wrzuce jak wroce

pozdr

Daj znać jak Ci pójdzie z tym kabelkiem. Cena raczej normalna, u mnie w Bydgoszczy ciężko byłoby coś taniej znaleźć. Jeżeli to nic nie da, ale mam nadzieję, że da to jak dla mnie winne są WN i źle ustawiony zapłon. W razie czego zacznij od regulacji zapłonu.

A odnośnie zdjęć to jak wrócisz to wyślij nam je mailem, albo załóż jakąś prowizoryczną stronę i tam je daj.

Jeff hehe niektorzy mowia o mojej stronie (link w podpisie) ze nie jest dobra wrecz mowia ze jest kiepska ale pierwszy raz ktos mowi ze jest prowizoryczna

To mi po ambicji pojechales wrzucam kilka fotek

Aleja gwiazd sportu Sobieslaw Zasada

Fotki z plazy

Fotki z plazy

Tu mieszkam tam w glebi

pozdr

p.s. wieczorem wrzuce wiecej no i moze dzis powalcze z kabelkiem