Uruchamianie silnika i obroty

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Staram sie doprowadzic swoj silnik do perfekcji i zastanawia mnie jeden fakt. Zapalam auto, zimne wskakuje na obroty ok 1000/min, gorace wkrea sie od zera do ok 750/min. Mowie tu o pierwszych ulamkach sekund po rozruchu.
Chodzi mi o to, czy auto za kazdym razem po odpaleniu nie powinno wejsc na sekunde na obroty ok 1200 i spac do 750? Mialem 525i i tak bylo, tutaj wydaje mi sie ze cos jest nie tak.
Zwiazane jest z tym pare innych rzeczy.
Sprawdzcie jak jest u was i dajcie znac.

Dz

ja mam tak ze jak jest zimne , zapalam wskakuje na te ok 1200 i powoli schodzi i statkuje sie na 700 pzdr.

U mnie na zimnym wchodzi na 1 tyś, po czym po chwili delikatnie spada na 750.

Natomiast niedawno mialem okazje przejechac sie nową M5 i tam po odpaleniu wskazówka od razu wskakiwala na docelowe obroty.
I to myśle ze mozna by przyjąc za wzór.
pzdr

czy ktoś zna przyczyne spadania obrotów po odpaleniu nawet do 600 ,aż silnikiem zatelepie i po chwili wracają na 1000.Druga rzecz ,bardzo falują na zimnym, na ciepłym jest ok.

Dzieki wszystkim za odp.

Robert38 sprawdz uklad podcisnienia silnika. Bardzo mozliwe ze masz albo pekniecie na ktoryms malym wężu albo zatkany ktorys z zaworkow.
Przeczysc dysze w przepustnicy, sprawdz zawor odpowietrzania serva. Ja u siebie wszystko przeczyscilem, posprawdzalem i jest idealnie. Dajesz w gaz a on powoli sie statkuje na ok 700/min. Wczensiej spadal nizej i dopiero wyrównywal sie do normalnych obrotow.

Ja mam tak, że gdy odpalam zimne auto obroty wskakują na 1000, a następnie powoli schodzą na 750. Na ciepłym silniku jak odpalę od razu jest 750.

U mnie jest podobnie. Po odpaleniu na zimnym, obroty lecą na około 1200, potem delikatnie i płynnie spadają do około 750, trwa to może z 2-3 sekundy, żadnego telepania silnikiem. Po nagrzaniu się silnika obroty spadają jeszcze z tych 750 na około 600-650.
Ten typa tak ma.
Pozdrawiam

Swietnie, wlasnie o to mi chodzilo.
Dokaldnie u mnie jest tak samo jak u Pietrasa.
Gorzej bo mam chyba pompe oleju do wymiany :/ bo rzęzi mi cos w misce olejowej