Data produkcji na szybie ???

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
WITAM !!!
Ostatnio doszly mnie sluchy, ze date produkcji czy jakies tam zwiazane z tym dane mozna rozpoznac po tym smiesznym znaczky na szybie (nie tym z oznakowania pojazdy), tylko tym takim standardowym, no chyba wiecie o co mi chodzi ... czy jest ktos zorientowany czy to jest prawda, cy nie i jak ewewntualnie to odcytac...

Ech jest takie coś przy znaku bezpieczeństwa,dwie cyfry-miesiąc i rok wyprodukowania szyby.Co nie znaczy że muszą się zgadzać z rokiem produkcji samochodu jak jest np u mnie a wszystkie szyby mam oryginalne.

Oczywiście,że można
Ja wiem,jak się to robi w tych starszych z napisem"bespo",czy jakoś tak.
Na dole są dwie cyferki,patrząc z zewnątrz pierwsza o ile się nie mylę oznacza miesiąc,druga rok,z tym,ze tylko od 0 do 9,czyli można się pomylić o 10 lat
Ale to mało prawdopodobne.
W nowszych też można przeczytać,ale nie wiem dokładnie jak.
Jak jadę czasem taksówką-polonezem na imprę,to zaskakuję taksiarza podając mu dokładny rok i miesiąc produkcji
Zawsze słyszę"pan to musi być znawcą"

Przydatne przy kupnie,jak są różne daty,to od razu można podejrzewać,że był bity,albo składak,oczywiście nie musi tak być,ale zawsze jest to sygnał alarmowy.
Ja mam tam tą sama datę na kazdej,wszędzie pisze 11-4

No u mnie jest tak:

BESPO
2 F 6
43R - 001167

... czyli ze co, moje autko jest z lutego 96r. ??? czy tylko szyby ??
no w sumie date pierwszej rejestracj mam 7 maja 96r. a co oznacza to "F" i ten numerek na dole ??....

Daty na szybach to daty wyprodukowania szyby. Wiec normalne sa roznice w pojedynczych miesiacach miedzy szybami, a takze miedzy szyba a samochodem. W przypadku FSO roznice najczesciej sa do 2 miesiecy, podkreslam NAJCZESCIEJ.
Nie dotyczy to np. Poldka Coupe - jego proces produkcyjny pozostaje dla mnie ciagle zagadka (rozpietosc dat w szybach siega 3 lat!).

Pozdrawiam
Adamus

Qvasiu:
ta szyba powstala w lutym 1996.

Oznaczenia na dole to numery homologacji, a 'F' pomiedzy cyframi z data oznacza rodzaj szyby (tu szybe hartowana, o ile pamietam).

BTW: wiecie co oznacza BESPO ?
Otoz jest to skrot od BEzpieczne Szklo POlskie.

Pozdrowka
Adamus

[ wiadomość edytowana przez: adamus dnia 2003-06-17 16:18:14 ]

...aha... dzieki...

PS. a jakies inne oznaczenia???

Po tym można poznać czy auto było bite, bo każda szyba moze mieć inną datę produkcji. Jak wyjedzie z fabryki to powinno mieć wszystkie równe lub rozbierzność taką że powinny być z roku produkcji auta lub ubiegłego. Inaczej podejrzewać można wypadek albo włamanie.

Ja akurat mam inne daty na szybach od drzwi bocznych przednich, i nie jest to efekt "bicia" a tylko kamienia spod traktora koszącego trawę (szyba wymieniona) także nie jest to adekwatny znak daty produkcji auta

No dobra GDA, ja nie sądze, ze jest to adekwatne do roku produkcji auta, ale jak widzisz na szybach daty takie ze auto jest z 1996 (wg. dowodu) a szyby ma odpowiednio z 95, 97, 99 i 2000 roku no to chyba coś tu nie pasi a w dodatku jeszcze nie są to przednie, oryginalna własnie była przednia, takie autko kiedyś w komisie widziałem.

A mój Polonez jest z 86 roku, natomiast wszystkie szyby są z 84 roku

Cytat:
2003-06-17 21:19:16, macieklukomski pisze:
A mój Polonez jest z 86 roku, natomiast wszystkie szyby są z 84 roku

....moze mieli full zapas na skladzie w magazynie albo zostaly im jakies wybrakowane...

jeszcze na pasach jest data produkcji w większości samochodów lecz z tej info. nic nie wywnioskujemy, no może!!! czy samochód nie jest lewy, lub składak

No teraz mam wszystkie te same daty,ale w DF miałem rozrzut między wrześniem,a listopadem tego samego roku
A zauważyliscie,że w DF nawet w fabryce nie patrzyli,która szyba jest lewa,która prawa,tam boczne były proste,tylko po tych napisach można było dojśc,ja na przykład w obu przednich drzwiach miałem prawe

Cytat:
2003-06-20 00:25:57 Nabauab pisze:

A zauważyliscie,że w DF nawet w fabryce nie patrzyli,która szyba jest lewa,która prawa,tam boczne były proste,tylko po tych napisach można było dojśc,ja na przykład w obu przednich drzwiach miałem prawe

Przyznam szczerze, że nie zauwazyłem... Jak mi kiedyś debile prawą szybe stłukli (po radio oczywiście), to pan na szrocie pierwsze co powiedział:
"K... mać, tylko prawe i prawe. Nie mogli Ci lewej wybić ?"
I szukaliśmy długo i namiętnie, jak najmniej porysowanej. O dziwo w najlepszym stanie była szyba z roku 1970, jeszcze bez napisu BESPO. Mam ją do dziś, a jest 2 razy starsza od reszty samochodu
A z tego co piszesz wynika, że to jedna cholera... Dobrze wiedzieć.

Cytat:
2003-06-17 18:10:16, Mebig pisze:
Po tym można poznać czy auto było bite, bo każda szyba moze mieć inną datę produkcji. Jak wyjedzie z fabryki to powinno mieć wszystkie równe lub rozbierzność taką że powinny być z roku produkcji auta lub ubiegłego. Inaczej podejrzewać można wypadek albo włamanie.

I tu się kolego mylisz, bo mój Polonez był brany z salonu w kwietniu 1993, natomiast jedna szyba była z `92, a jeden trójkącik z `90
W FSO różne cuda się działy

BTW: większość producentów szyb stosuje oznaczenie w postaci rzędu kropek i jednej (od 2000 roku dwóch) cyferek na dole tego "stempelka" na szybie

np. szyba z roku 1992 jest oznaczona: ........ 2

ale już z 2002 będzie tak: ........ 02

Cytat:
I tu się kolego mylisz, bo mój Polonez był brany z salonu w kwietniu 1993, natomiast jedna szyba była z `92, a jeden trójkącik z `90

Ja miałem namyśli przypadek opisywany powyżej przezemnie o szybach młodszych niż data produkcji auta. Ja np mam wszystkie szyby z 1999 roku.

Cytat:
2003-06-21 12:38:06, Mebig pisze:
Cytat:

Ja miałem namyśli przypadek opisywany powyżej przezemnie o szybach młodszych niż data produkcji auta. Ja np mam wszystkie szyby z 1999 roku.

no fakt, zgadzam się