Wymiana 1-biegu. How to?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Więc 1 bieg poszedł sie walic.
Jak wyglada sprawa wymiany tego? Tez tak prosta sprawa jak 2-jka?

musisz wymienić całą choinke na której jest też 3i4 bieg + do tego duże koło 1 najlepiej.
Koszt choinki + kółka na allegro to 100zł a wymiana nie wiem , bo nie znam sie na skrzyni

W zaleznosci gdzie poszly zeby, czy na choince, czy na kole.
Sama choinke prosciej wymienic, ale raczej przygotuj sie na rozbieranie calej skrzyni.

tylko problem polega na tym, ze to krotka kałuza 3,4...

No to w razie czego bedziesz musial przebic przelozenia na nowa choinke. Albo znajdziesz tokarza, albo wyslesz do kaluzy, ktory skasuje cie pewnie stowe

w takim przypadku to jedynie albo do kałuży albo do świątka, zadzwoń i dowiedz sie o koszty. samemu bym tego nie robił

Cytat:
2007-07-17 12:52:29, PitGTR pisze:
tylko problem polega na tym, ze to krotka kałuza 3,4...

to jest bajecznie proste tylko trzeba przebić zęby na nową choinke , robiłem cos takiego ze swoją skrzynką po zmieleniu 1 biegu

Wysylasz stara choinke do pana Kaluzy placisz 200 zl (kiedys dzwonilem i wlasnie tyle to kosztuje) a on odsyla Ci nowke sztuke

no też bardzo dobry plan.

I jeszcze jedno. Co mogło sie stać w skrzyni, jesli przed tym zmieleniem 1-ka dużo głośniej pracowała, a przy hamowaniu silnikiem słychac i w sumie czuć było tarcie zebów o jakąs powierzchnie.
Dzis szlag ją trafił podczas zwykłego, zupełnie spokojnego ruszania spod świateł.

Po prostu zmęczenie tego biegu?

Mi z 1-szym biegiem przy spokojnym ruszaniu stalo sie cos takiego:
img227.imageshack.us/img227/1214/img17810ni.jpg
img224.imageshack.us/img224/3460/img17827xx.jpg

A za drugim razem, przy mniej spokojnym ruszaniu:
img268.imageshack.us/img268/2616/img18514dn.jpg
img270.imageshack.us/img270/4925/img18509ns.jpg
img272.imageshack.us/img272/6058/img18499dg.jpg

Edit:
Aha, za pierwszym razem choinka troche ucierpiala, za drugim nic wiecej oprocz tego co na fotkach nie wymienialem.

[ wiadomość edytowana przez: bart322 dnia 2007-07-17 21:13:22 ]

a powiedzcie czy jesli nie skorzystam z usługi Kałuży to dam rade to zrobic w garazu? bez jakis specjalistycznych narzedzi/maszyn itp.?

Jak masz dostep do tokarki, to tak.

w domu tego napewno nie zrobisz, potrzeba jest tokarka, spawarka, lub klej bo ponoć któryś z wymienionych panów robi na pasowanie i klej, a drugi spawa. a ze materiał jest twardy to obróbka nie jest taka super łatwa. No chyba ze tylko padło koło od jedynki a nie choinka to poradzisz sobie w domku

słowem, jesli jebło koło to luz dam rade w domu, a jak choinka to odrazu atakować Kałuże?

Nie ma co przeplacac, lukaszc ci wytlumaczyco trza zrobic
W skrocie z nowej choinki musisz stoczyc przelozenia III i IV i na to nabic stare krotkie.
P.S. Kaluza spawa.

chyba OT nie tokarka tylko frezarka wieńcowa , bądź dorobienie elektrody i na elektrodrążarce bym robił takie rzeczy, jak chcesz na tokarce wytoczyć zęby ?

Cytat:
2007-07-17 22:50:28, Karcio86 pisze:
chyba OT nie tokarka tylko frezarka wieńcowa , bądź dorobienie elektrody i na elektrodrążarce bym robił takie rzeczy, jak chcesz na tokarce wytoczyć zęby ?

stoczyć wytoczyc cvzy jak tam zwał
chodzi o to ze scinasz stare koło seryjne a te krótkie co on ma jakby wycinasz czyli toczysz tak zeby został kawałek koła z zebami
potem to nasadzasz na ciepło na choinke i albo spawasz albo kleisz jak toś mówi ale ja sie nie spotkałem z klejeniem jeszcze

Karcio nie mówimy tu o robieniu zębów tylko że z nowej choinki trzeba usunąć seryjne tryby przecież pilnikiem tego nei będziesz robić, wg mnie najwiekszym problemem jest zdjąć stare tryby z rozwalonej choinki, mam nadzieje ze nigdy tego nie bede musiał robić. A jak to choinka to wymień tez tryb od 1 biegu tak na zapas jak rozbierać i robić to porzadnie
Jak dasz odpowiednie pasowanie i rozgrzejesz jeden element a drugi ochłodzisz to klej pewnie bez problemu da rade, nawet bez niego by poszło, ale wiadomo prościej chyba spasować i pospawać

[ wiadomość edytowana przez: Try3ek dnia 2007-07-17 23:46:13 ]

ja tylko tak na doczepkę: u mnie jest podobna sytuacja. Ruszyłem gwałtownie na asfalcie i od tamtej pory coś zaczęła jedynka chrobotać i wyskakiwać a teraz to już tylko chrobotanie i nie ruszę z jedynki bo jej już nie ma. Mam seryjną skrzynię. Co poradzić?

To samo. Wymienic choinke lub tryb, a najlepiej obie te rzeczy.