Carina E, 2,0 16v - Ile realnie spala ?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Tak jak w temacie, proszę napiszcie ile realnie benzynki, spalają Wasze Cariny z tym silnikiem. U mnie wyszło 16 litrów/100km, a tylko kilka razy przekroczyłem 4 tyś obr. Moim zdaniem to trochę za dużo. Co Wy o tym sądzicie?

a próbowałeś wrzucić coś powyżej 2?
a tak na poważnie to zrób diagnostykę czy nie ma jakichś błędów, sprawdź ciśnienie w kołach, filtr powietrza itp wszystko co na chłopski rozum może wpływać na zużycie paliwa.

wg mnie jednak coś masz sp......e bo takie zużycie w 2 litrach to owszem ale w wersji GTI

Cytat:
2007-08-03 08:54:46, robertog pisze:
a wg mnie jednak coś masz sp......e bo takie zużycie w 2 litrach to owszem ale w wersji GTI

Wez sobie nie żartuj bo spokojnie jadąc GTi spali ok.7-8l beny.Jadac 200km/h spala ok 15l LPG czyli ok 12l beny.

Realne spalanie to ok 10 benzynki 12 gazu, przy dobrej zabawie.

Mój najniższy rekord to ok 8 litrów na czeskim gazie (w trasie).

Więc, jeśli piszesz że pali Ci 16 litrów, to faktycznie jest to makabrycznie za dużo! Kurde, ile to kasy

Dobra panowie, zapytam trochę inaczej, jak najlepiej/najdokładniej sprawdzic spalanie benzyny w samochodzie. Za pierwszym razem, od tankowania pod korek oraz po przejechaniu 50 km i ponownym tankowaniu pod korek, wyszlo mi 8l50 km, co właśnie dało mi wynik 16l/100km. Ale znowu niedawno powtórzyłem ten manewr na innej stacji i po przejechaniu 100km i wynik był 8l100 km.
Trochę się pogubiłem. Czyżby stacje aż tak podkręcały liczniki??
Znacie inny sposób na sprawdzenie spalania?? Na ile kilometrów starcza wam pełny bak??
Jeżeli autko, będzie rzeczywiście palic ok 10l100km, to będę zadowolony, ale jak ma zeżrec 16, to muszę się zastanowic nad gazem (choc raczej nie jestem zwolennikiem tego rozwiązania), lub nad sprzedażą.

[ wiadomość edytowana przez: whydack dnia 2007-08-05 08:24:24 ]

ja mam carine II 88r z takim samym silnikiem. niedawno bylem w anglii i hiszpani. zrobiłem ogółem 6775km. śrenie spalanie wyszło mi 6,04 l/100km. czyli zajefajnie. jednak zimą spalanie w miście przy krótkich trasach i częstych wyłączeniach silnika wynosi około 16/100. a średnio ogólnie to około 8-9/100 zmimą średnia 11/100. nie jeżdżę zbyt szybko. nawet nie dochodzę do 3500 obrotów

tankuj pod korek kilka razy potem policz srednia z tankowan nie musisz nawet jezdzic po 100km czym wiencej razy tym dokladniejsza srednia ,czasmi sie zapowietrzy zbiornik i dlatego wychodza takie wyniki narka

Cytat:
2007-08-03 22:10:57, carinus pisze:
Wez sobie nie żartuj bo spokojnie jadąc GTi spali ok.7-8l beny.Jadac 200km/h spala ok 15l LPG czyli ok 12l beny.

Sorki carinus ale gdzieś kiedyś tak wyczytałem chyba na jakimś forum zagranicznym.

Ale dobrze wiedzieć że pali praktycznie jak "normalne" 2.0 przez tą informację wzrósł mój apetyt na swap-a i jak już znajdę normalną robotę to coś się pomysłi

Ok, w takim razie, będę wyliczał dalej
Dzięki za odpowiedzi.

whydack, na 50km nie zrobisz miarodajnego testu spalania. Zatankuj pod korek i poczekaj na światełko w tunelu Zatankuj znowu tak samo (najlepiej przy tym samym dystrybutorze) i będziesz wiedział.

U mnie realnie jest w mieście: 10,5-11 benzyna, 13,5-14,5 gaz.
Trasa w okolicach 110-120: ok. 8 benzyna, 10-12 gaz.
Trasa ok. 150km/h: ok. 9 benzyna, 13-14 gaz.
Pozdro.

Ok, tak też uczynię, czekam więc na światełko
Jeszcze jedno pytanko, o ile średnio w carinie podnosi się spalanie przy włączonej klimie?

Przy włączonej klimie ,to są to liczby po przecinku. U mnie np. spalanie 7 litrów beny ,z klimą 7 z hakiem. To mocny silnik ,tak bardzo nieodczuwa klimy. Moja Carina spala od 6.5 L/100km do ponad 9 litrów na setke.Oczywiście benzyny. Ma wszytko sprawne i jest praktycznie w idealnym stanie.Jeździ na schell V-Power ,ale na zwykłym tez paliła podobnie.

A przy okazji mam pytanko:

Czy rozmiar opon i wielkość felg ma duże znaczenie przy spalniu?
Ostatnio założyłem 205/50/16 i mam wrażenie że moja Carina pali trochę więcej niż na 185/65/14.
Pewnie odczyt licznika się zmienił , ale nie wiem w która stronę.

Cytat:
2007-08-06 21:36:07, cariniarz pisze:
A przy okazji mam pytanko: Czy rozmiar opon i wielkość felg ma duże znaczenie przy spalniu? Ostatnio założyłem 205/50/16 i mam wrażenie że moja Carina pali trochę więcej niż na 185/65/14. Pewnie odczyt licznika się zmienił , ale nie wiem w która stronę.

Napewno spalanie troche wzrosło ,to raczej normalne.Licznik raczej powienien pokazywac mniejszą prędkosc względem poprzedniej na oponach 185.....ponieważ srednica całego koła 16" z tymi oponami jest większa niz oryginal.

szersze oponki = większe spalanie

a co do rozmiaru:

185/65/14 - średnica=596,1 mm

rozmiar / średnica / różnica (mm) / różnica (%)
205/50R16 / 611,4 mm / -15,3 mm / -2,6 %

link

2,5% to chyba nie są duże różnice w predkości?.

Narazie będe je próbował, boję się tylko o zawiechę bo to w sumie niski profil. Ale porównując prowadzenie auta to myślę że to dobry pomysł z tą zamianą.

Cytat:
2007-08-06 21:44:22, Talus pisze:
szersze oponki = większe spalanie a co do rozmiaru: 185/65/14 - średnica=596,1 mm rozmiar / średnica / różnica (mm) / różnica (%) 205/50R16 / 611,4 mm / -15,3 mm / -2,6 % link

No to szło policzyc na papierze w minute

Cytat:
2,5% to chyba nie są duże różnice w predkości?.

Narazie będe je próbował, boję się tylko o zawiechę bo to w sumie niski profil. Ale porównując prowadzenie auta to myślę że to dobry pomysł z tą zamianą.

Twój wybór. Ja mam zachowaną seryjną wielkosc koła.

Cytat:
2007-08-06 22:51:24, faworyt pisze:
No to szło policzyc na papierze w minute

a komu by się chciało

Cytat:
2007-08-07 02:22:20, Talus pisze:
a komu by się chciało

Pewnie jakiemus zboczeńcowi

Cytat:
...Narazie będe je próbował, boję się tylko o zawiechę bo to w sumie niski profil.

Ja w mercedesie miałem oponki 235/45/R17 i nie miałem żadnych problemów z niskim profilem