Stuki na zaworach !!!!

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam i oczekuję pomocy!
Od jakiegoś czasu zauważyłem w mojej Toyotce stuki na zaworach podczas uruchomienia rano-- trwa to około 5 sekund i ucicha. Martwię się że może to coś poważnego, nadmieniam że jeżdżę od pół roku na gazie-a autko jest z 97-przebieg 160,000km.
Bardzo dziękuję za wszelkie podpowiedzi.

1.jaki samochód
2.kiedy ostatnio regulowałeś zawory
3.benzyna z pewnego źródła

Chodzi o Toyota Carina E 1,6 16V, -zaworów nie regulowałem od grudnia 2006 jak ją kupiłem, paliwo z BP.

a ile km zrobiłeś na gazie
w tych silnikach jak założysz gaz to zawory trzeba sprawdzać co 20 - 30 tys. km .

a rozrząd wymieniałeś? - jak tak to może mechanior źle pasek założył

Zanim olej rozejdzie się po silniku to stuka. W zimie będzie gorzej
Pozdro.

Na gazie zrobiłem 11,000 około-rozrząd nowy zrobione na nim 14,000,a stuki gdzieś od miesiąca albo dwóch jak zauważyłem-zrobię regulację i zobaczymy- dam wszystkim znać jaki efekt

Cytat:
2007-08-02 19:42:17, Perzan pisze:
Zanim olej rozejdzie się po silniku to stuka. W zimie będzie gorzej Pozdro.

Cos ci powiem jak jeszcze nie bylem u tego "Macka" na regulacjach zaworow i sprzegla (kojarzysz tego partacza namber tu ?) to jestem raczej pewny ze po regulacji zaczolem sluchac tego typu odglosow wczesniej cisza, na pocieszenie powiem ze starleta marcinm-a tez przy uruchomieniu stuka

Jest dzisiaj 09.08.2007-byłem u mechanika ,który mi powiedział ,że w carince są zawory samoregulujące i jeśli są stuki to trzeba wymienić uszczelniacze zaworów, a to bedzie spory koszt ,a najlepiej żebym nie wysłuchiwał silnika tylko jeździł

jesli masz samo regulujace to na zimnym silniku zawsze sobie postuka zanim olej dojdzie wszedzie

Cytat:
2007-08-09 18:40:26, bolpod pisze:
Jest dzisiaj 09.08.2007-byłem u mechanika ,który mi powiedział ,że w carince są zawory samoregulujące i jeśli są stuki to trzeba wymienić uszczelniacze zaworów, a to bedzie spory koszt ,a najlepiej żebym nie wysłuchiwał silnika tylko jeździł

Zmień mechanika
On jest cały samoregulujący tylko że mu gdzieś pod deklem uszczelniacz puszcza...
Pozdro.

jesli sie nie myle to ty masz taki sam silnik jak w mojej ave czyli4a-fe zawory trzeba regulowac bo na gazie lecą płytki na wydechowych zaworach tez mi jeden mechanik mówił ze nietrzeba regulowac i go zmieniłem .a fachowiec prawdziwy powiedział mi ze jesli przegnie sie pałe to poleca gniazda bo sie wtedzy zle otwieraja jedyna rada regulowac co 20 tys

Dzięki ! Wszystkim za podpowiedzi-napewno zmienię mechanika -pozdro dla wszystkich i miłych jeszcze wakacji!!!

Cytat:
2007-08-09 18:40:26, bolpod pisze:
że w carince są zawory samoregulujące i jeśli są stuki to trzeba wymienić uszczelniacze zaworów,