Sprzedaz auta/ przerejestrowanie

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
2 miesiace temu kupiłem auto... spisałem z włascicielem umowe.... ale jakos z braku czasu i pieniazków... nie przerejestrowałem go jeszcze na siebie.... teraz nadazył mi sie na nie dobry kupiec... no i niewiem co mam teraz zrobic... jak moge mu to sprzedac?? niechce mi sie wydawac niepotrzebnie kasy na rejestrowanie na mnie...

Po zakupie auta masz 14 dni za zaplacenie podatku w Urzedzie Skarbowym i miesiac czasu na przerejestrowanie auta na siebie i ubezpiecznie go. Na ubezpiecznieu poprzedniego wlasciciela, na jego tablicach rejestracyjnych i umowie kupna-sprzedazy mozna jezdzic tylko miesiac. Nie wiem jak to masz teraz zalatwic zeby bylo w miare dobrze, bo kary Cie nie omina a mle nie sa...

ja w urzędzie skarbowym za opóżnienie w opłacieza skuter po 10 dniach dostałem mantat skarbowy na 150zł, babka mówiła że wysokość mandatu naliczana jest za każdy dzień zwłoki, ale może bardzo chciałą wlepić mi ten mandat na taką kwotę bo trochę się z nią kłuciłem:/

Urzad skarnowy to pikus... Najgorsz ajest kara za brak OC. Jesli ktos z wykupieniem polisy OC spoznil sie ponad 14 dni to z kieszeni ubedzie mu 1930zlotych... Dlatego ja jak kupilesm essa to szybko wsio zalatwilem

sprobuj pogadac z poprzednim wlascicielem, mozne pojdzie Ci na reke. on tez powinien zglosic sprzedaz do urzedu. jesli tego nie zrobil to moze sprzeda jeszcze raz auto, ale nie wiem jak bedzie rozliczenie z kasa.

Cytat:
2007-09-23 00:42:18, wer1207 pisze:
sprobuj pogadac z poprzednim wlascicielem, mozne pojdzie Ci na reke. on tez powinien zglosic sprzedaz do urzedu. jesli tego nie zrobil to moze sprzeda jeszcze raz auto, ale nie wiem jak bedzie rozliczenie z kasa.

Nie, nie musi nic zgłaszać. W momencie rejestracji samochodu przez kogos innego auto automatycznie jest wyrejestrowywane . Tak jest w Nowym Targu, cos o tym wiem to mój ósmy samochód

Moze to i Twoj osmy samochod ale nie do konca sie orientujesz
To racja ze z momentem rejestarcji samochodu przez kogos innego jest on automatycznie wyrejestrowany jednak jesli ktos sprzedaje auto to ma iles tam dni (bodajze 14 a moze 30- tego nie pamietam) na zgloszenie sprzedazy w odpowiednim urzedzie (tam gdzie sie rejestruje) i potem z umowa kupna-sprzedazy oraz pieczatka z urzedu ze auto zostal;o wyrejestrowane idzie sie do ubezpieczalni i wycofuje ubezpiecznie.

heh OC jest oczywiscie i tak jak mówi kolega ono jest cały czas aktualne... i znalazłem juz sposób by nie zapłacic tej kary w skarbówce utne góre umowy tam gdzie była data... wpisze taką sprzed 2 tygodni... podbija mi umowe... pózniej odetne ten kawałek z lewą datą, wpisze tą co była i pójde spokojnie do komunikacji zarejesrowac... czy to nie banalne...

No nie, jaja jakies.
Gratuluje pomyslowosci.

Cytat:

heh OC jest oczywiscie i tak jak mówi kolega ono jest cały czas aktualne... i znalazłem juz sposób by nie zapłacic tej kary w skarbówce utne góre umowy tam gdzie była data... wpisze taką sprzed 2 tygodni... podbija mi umowe... pózniej odetne ten kawałek z lewą datą, wpisze tą co była i pójde spokojnie do komunikacji zarejesrowac... czy to nie banalne...

chłopaku skąd ty się urwałeś ,żeby być na czasie "co ty piłeś dzisiaj" pomysły to ty masz super uważaj bo się za Ciebie Ziobro weżmie za takie numery

Cytat:
2007-09-23 12:10:54, MavGT pisze:
Moze to i Twoj osmy samochod ale nie do konca sie orientujesz To racja ze z momentem rejestarcji samochodu przez kogos innego jest on automatycznie wyrejestrowany jednak jesli ktos sprzedaje auto to ma iles tam dni (bodajze 14 a moze 30- tego nie pamietam) na zgloszenie sprzedazy w odpowiednim urzedzie (tam gdzie sie rejestruje) i potem z umowa kupna-sprzedazy oraz pieczatka z urzedu ze auto zostal;o wyrejestrowane idzie sie do ubezpieczalni i wycofuje ubezpiecznie.

Powinno się zgłaszać sprzedaż, jednak w rzeczywistości 99,9% ludzi tego nie robi. Ja też nie i wszyscy których znam.

A do zakładu ubezpieczeń też się nie musisz zgłaszać, bo auto sprzedajesz z ubezpieczeniem, chyba że nowy właściciel napisze Ci że z ubezpieczenia rezygnuje na Twoja korzyść.

Pomysłu z obcinaniem umowy komentować nie będę. Radzę tylko go zaniechać.

czemu zaniechac... popatrz sie : osoba od której kupiłem autko jesli sobie tak zachce ( ale to sie zadko zdarza ) podbija tylko umowe w komunikacji i przepisuje w ubezpieczalni wiec tylko tam mogą miec kserokopie umowy ( mieli by tez w skarbowce gdyby auto było krócej niz rok u tego pana, ale bylo dłuzej ) date mam na samej górze... linijka, nozyczki i ciach... wpisuje date np 15 wrzesnia. Ide do skarbóweczki... miła pani daje mi kwitek, wpłacam podatek, podbija mi umowe zazwyczaj podbijaja na srodku wiec o date na 100 nie zachaczy... wychodze z skarbówki... linijka nozyczki i ciach... wpisuje date taką jaka była przedtem.... ide do wydziału komunikacji... nawet jak moja kopie to wszystko sie zgadza... no moze te 3 cm krótsza ale to przeciez mozna wytlumaczyc rejestruje autko, pózniej ide to ubezpieczalni i przepisuje OC... i jezdze długo i szczesliwie