[OGÓLNE] Po odpaleniu silnika, opada trochę pedał hamulca.

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam! Mam pytanie dla znawców tematu. Otóż wymieniłem ostatnio w warsztacie cylinderki hamulcowe bo lały w moim MK VII i zauważyłem pewną dziwną rzecz . Jak trzymam nogę na hamulcu na postoju przy wyłączonym silniku i uruchomię silnik to pedał hamulca pod naciskiem stopy - opada ...... Zauważyłem też ,że "bierze niżej" i nie trzyma na ręcznym hamulcu ( tutaj myślę,że to kwestia regulacji linki ręcznego) ale niepokoi mnie ten opadający pedał hamulca po starcie silnika. czy ktoś mógłby podpowiedzieć co może być przyczyną takiego stanu rzeczy ??

[ wiadomość edytowana przez: Kalor dnia 2010-02-07 20:45:24 ]
[ powód edycji: dostosowanie tematu do nowego regulaminu ]

Cytat:
2007-09-30 10:21:27, andslu58 pisze:
Witam! Mam pytanie dla znawców tematu. Otóż wymieniłem ostatnio w warsztacie cylinderki hamulcowe bo lały w moim MK VII i zauważyłem pewną dziwną rzecz . Jak trzymam nogę na hamulcu na postoju przy wyłączonym silniku i uruchomię silnik to pedał hamulca pod naciskiem stopy - opada ...... Zauważyłem też ,że "bierze niżej" i nie trzyma na ręcznym hamulcu ( tutaj myślę,że to kwestia regulacji linki ręcznego) ale niepokoi mnie ten opadający pedał hamulca po starcie silnika. czy ktoś mógłby podpowiedzieć co może być przyczyną takiego stanu rzeczy ??

Myślę, ze to prawidłowy objaw - tak się objawia własciwa praca serwa hamulców -pompa wytwarza podciśnienienie, dzięki czemu efetywność siły nacisku na hamulec wzrasta.
Nie ma co sę martwić. A niżej bierze, bo dopiero po kilkukrotnym użyciu hamulców ułożą się , tj. samoczynnie wyregulują i będzie ok.
Jeśli nie "ściągają" ani nie ma problemu z szybkim zatrzymaniem auta, to jest ok.
Pozdro
Jarek

Dzięki za info !