Opony zimowe - używane

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Panowie, musze kupić zimówki do swojego auta - 185/60 14"

Chodzi o opony używane, byłem dziś w takim miejscu i tych opon trochę pooglądałem, prawda jest jednak taka że nie specjalnie się na tym znam i nie chce wydać 350-370 zł na opony które będą do kitu.

Stąd moje pytanie czym powinienem się sugerować przy kupnie opony? na co zwrócić uwagę? Czy da się ocenić czy opony są zleżałe?

Wiem, że najważniejszy jest bieżnik, oglądane przeze mnie opony miały go 4-6 mm, w większości były to koreańskie opony. Trafiłem nawet na opon z 2006 roku, ale sam już nie wiem.

Trzeba pamiętać, że te używane opony z jakiegoś powodu nie są nadal na czyichś felgach i nie śmigają po zmarzniętych nawierzchniach no i dlaczego w wiekszości są to opony koreańskie?

Najważniesze te same opony na jednej osi - rozmiar, indeksy nośności i prędkości, producent, rok produkcji, stan.

Wysokość bierznika to żeczywiście ważna sprawa. 6mm może być ale 4mm to tak już słabo.

Ważny jest wiek opony. Piszesz o tym więc wnosze, ze wiesz jak to sprawdzić. Producenci piszą, że nie powinno się zakładać opon starszych niż 5 lat a opon 10 letnich w ogóle nie powinno się użytkować.

Stan gumy - czy nie jest popękana, pokruszona z drobniutkimi peknięciami. Powinna być gładka jak pupa niemowalaka.

Uszkodzenia - czy nie ma przecięć, wyrwań, czy nie ma dziwnych śladów świadczących o czymś niedobrym w jej historii.

Stan bierznika - czy nie ma śladów zdierania opony z jednej strony (zła zbierznośc) , na śridku lub na brzegach.

Czy nie była naprawiana, klejona, łatana

Czy stopa opony, czyli część zakładana na felgę, w krórej są druty, nie jest pogięta, pocięta przez nieumiejętne zakładanie w przeszłości

No i musisz zanleźć dwie takie same na jedną oś - to może być trudne

Jest coś czego nie sprawdzisz - pękniecie kordu. Zorientujesz się dopiero po założeniu i wyważeniu kiedy kierownica będzie drgać. Dzieję się tak po wjeździe z większą prędkością na ostrą krawędz np krawężnik. Opona da się wywazyć bo jej masa będzie równomiernie rozłozona ale wypaczenie kształtu da o sobie znać.

Proponuje sprawdzić ceny tutaj Oponki
Ja osobiście tutaj kupuje nowe i jestem bardzo zadowolony mam Frigo2 DEBICA cena jest oki i jakość oponek rónież bardzo dobra.
Osobiście nie polecam zakupu używek. Oszczędzisz 2zł a oponki to twoje bezpieczeństwo. pozdrawiam

moje zdanie jest takie jak masz kupić nie wiadomo co mówie o używce a pieniędzy mało to kup bieżniki.
troche siedze w tym temacie mój kolega ma lata wulkanizacje ,a ostatnio nawet mu pomagałem w wulkanizacji.pod warunkiem że będą to opony bieżnikowane firmy profil nowy sącz.opony sprawdzone nie ma raczej reklamacji.prawda jest to nie są bieżniki jak dawniej.no i powinien się zmieścić 400zł na bank za 4 szt

kolega wcześniej ci wyłożył wszystko na temat jak sprawdzać opony używane.dodam jeszcze że trzeba sprawdzić czy opony nie są wyząbkowane ,poczujesz jeżdząc ręką po bieżniku jak będziesz czuł małe górki pod ręką to jest wyząbkowanie.tak się dzieje generalnie jak amory są padniete.no i najważniejsze jak kupować używane opony to tylko wulkanizacji.niech założą ci.zobaczysz jak się kręcą na wyważarce czy są złamane ?no i pojechać na test i zobaczyć jak się prowadza te opony jak do du.. to zwracasz i cześć.oczywiśćie to nie oznacza że jak są ok to będzie dobrze.jest tak że jak opona zaczyna się łamać [czytaj puszczają druty ]to na początku ok a za jakiś czas może być dużo gorzej i wtedy opona do śmietnika.prawda jest taka jak się do końca nie znasz to jest toto lotek z oponami.może nie 4,5,6 ale ryzyko.weż jeszcze pod uwage jedno jedna będzie opona walnięta i teraz trzeba szukać .jak znajdziesz lepszą lub gorszą pod względem wysokości bieżnika nie licz na to że mając na osi napedowej opony o różnej wys.bieżnika będzie ok.pozdrawiam mimo wszystko życze miłych i szczęśliwych zakupów opon używanych.

A ja własnie miałem takie Profile i wiecej bieżnikowanych nie kupię. Po 10 tys km nie nadawaly się już do niczego.
Wiele razy był temat na forum poruszany, mozna posty odnaleźć w archiwum.
Minimalna grubość bieżnika w zimówkach to 4,5mm poniżej tego już nie spełniają swojej funkcji tak jak powinny. A w niektorych krajach jesli zimowka bedzie miala mniez niz owe 4,5mm dostaniesz mandat.

Z kupowaniem używanych jest loteria - raz trafisz na suuuper oponę, która Ci dłuuugo posłuży i będziesz zadowolony, innym razem kupić oponę, która po 2-3 miesiącach będzie tylko do wyrzucenia, bo nikt jej spowrotem nie przyjmie.
Raz kupiłem na oko super używki, bieżnika 7 mm. Po 1 sezonie nadawały się tylko do kosza, bo tak strasznie zaczęły ściągać w prawo, że musiałem kierownicę na ukos trzymać. Zamienić się ich nie dało, bo były kierunkowe.
innym razem kupiłem używki mojej siostrze. Śmiga już na nich 3 rok i jest zadowolona...

ja wezmende osiemdziejsirjgtfs

hmm... moj kumpel oduczyl sie kupowania uzywanych kapci, jak jakis tydzien po zalozeniu na A4 przy predkosci ok 130km/h strzelila mu lewa przednia... lewa strona auta w calosci "do wymiany" po tym jak przykleil sie do bandy... dobrze ze nie trafil w jakies betonowe "slupy" ktore byly kawalek dalej...

jak to jest z uzywanymi/bieznikowanymi? jaka to jest oszczednosc? zakladam ze na nowkach przejezdzimy 4-5 zim... na uzywkach tez tyle?

ja za tydzien bede kupowal nowki... tylko niewiem jakiej firmy... 165zl chyba 175/60/14... podobno w porownaniu do debicy frigo2 sa o niebo lepsze... (frigo 2 u tego samego goscia kosztuja 150zl). jak ktos bylby zainteresowany to na PW. jak sie dowiem to powiem co i jak...

Cytat:
2007-11-24 23:18:32, mefis22 pisze:
ja wezmende osiemdziejsirjgtfs

mefis22 wszystko w porzadku? czyzby ciezki wieczor? mi na nastepny dzien pomaga witamina C w duzej ilosci;P
pozdrawiam

Dziękuje wszystkim za wpisy, Powiem szczerze że mnie wystraszyliście co do używek, ale też daliście mi wiele cennych informacji szczegulnie ta informacja, że jeżeli opony mają różną wysokość bierznika to już będzie się z nimi działo nie najlepiej i że muszą być dwie takie same na jedną oś jest bardzo cenna.

wonrz podałeś mi link do strony z oponkami i znalazłem taką opone http://www.motostrada.pl/opony/55984_triangle_snow_lion.html

Co o niej sądzicie? Chyba nie jest bierznikowana?

Pozdrawiam

odnośnie tych opon co podałeś link .
sprawa wygląda tak nie wiem jak te opony ,ale generalnie przy oponach chińskich był problem z wyważeniem.
co prawda wyważyć można każde koło nawet kwadratowe ,ale jak wychodzi waga powyżej 100g to jest żle.
szkoda że nie pisałeś wcześniej to gość miał więcej opony w tym rozmiarze .podaje ci link ,może coś wybierzesz.jak coś znajdziesz u niego to coś ci pomoge ponegocjować.generalnie gość ma w dobrych cenach opony ,znam go osobiście .oto link:
http://moto.allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=4043410&gr_id=18781

Cytat:
2007-11-24 23:47:56, archivi pisze:
mefis22 wszystko w porzadku? czyzby ciezki wieczor? mi na nastepny dzien pomaga witamina C w duzej ilosci;P pozdrawiam

oj ciezki ciezki to byl poranek ale dw energy drinki i od razu lepiej

wlasnie kupilem roczne opony uzywane, stan ideal, koles ktory na nich jezdzil oddal je w rozliczeniu zrezygnowal z felg 14stek i kupil alu 15 na to zalozyl sobie nowe oponki, a ja z felgami w idealnym stanie zaplacilem 600pln...stare opony (6-7lat )i podrdzewiale fele sprzedalem za 480 pln wiec czasami mozna znalezc dobre opony i nie przeplacic

generalnie zwracaj uwage na to aby opona byla jak najnowsza, bo czasami mozesz kupic "igle" bieznik 5-6 letni a po takim czasie guma traci juz swoje wlasciwosci i nie bedzie to dobrze jezdzic...

Cytat:
2007-11-25 21:09:09, marcin761207 pisze:
odnośnie tych opon co podałeś link . sprawa wygląda tak nie wiem jak te opony ,ale generalnie przy oponach chińskich był problem z wyważeniem. co prawda wyważyć można każde koło nawet kwadratowe ,ale jak wychodzi waga powyżej 100g to jest żle. szkoda że nie pisałeś wcześniej to gość miał więcej opony w tym rozmiarze .podaje ci link ,może coś wybierzesz.jak coś znajdziesz u niego to coś ci pomoge ponegocjować.generalnie gość ma w dobrych cenach opony ,znam go osobiście .oto link: http://moto.allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=4043410&gr_id=18781

Niestety w rozmiarze 185/60 to ten gość ma albo dwie opony albo jedną.

Troche żałuje, że nie zaczełem się rozglądać za oponami wcześniej bo na dworze jak by nie patrzeć zima a ja jeżdże na łysych letnich