Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
Kair Omega MV6 Warszawa | 2005-07-02 22:12:15 Czerwona kontrolka poduszki (ek) - zapaliła się i nie gasnie. Co to może być? Coś jest nie tak? |
egoon LOB MEMBER omega B carawan lublin | 2005-07-02 23:07:27 Temat był już wałkowany sprawdź czy działa ci klakson jeżeli nie to zerwała ci się taśma pod kierownicą ( zwija się i rozwija wraz z ruchami kierownicy - są tam przewody od klaksonu poduszki itp.) taśma do wymiany raczej nienaprawialne. |
Kair Omega MV6 Warszawa | 2005-07-02 23:51:02 Dziala |
Kair Omega MV6 Warszawa | 2005-07-03 19:33:19 Historę auta znam. Poduchy nigdy nie miały okazji zadziałać. Trzeba bedzie wykasować błąd. Dzięki. |
gieroy LOB MEMBER granatowy panzer ale ... Siemianice | 2006-05-27 18:03:26 A innej możliwości nie ma niż zasrane ASO czy też giełda? Że też mnie podkusiło żeby ją odłączyć brrrr.... |
sbieniek OPEL OMEGA B COMBI Sulęcin | 2006-05-27 20:34:30 u mnie również się pali ale poduszki były wystrzelone, została położona nowa instalacja, czujnik i poduszki - czy też muszę coś kasować?
Mam jeszcze jedno pytanie jeden kabel od wiązki poduszek idzie do przekaźnika koloru czerwonego lub pomarańczowego w okolicy przekaźnika imobilajzera.. U mnie tej kostki nie ma - czy to może być powodem? Do czego jest ten przekaźnik? |
majkel-europe Opel Omega B Caravan Sanok | 2006-05-27 21:38:09 Znajomy w omedze B też tak kiedyś miał że mu się kontrolka poduszek zapaliła i już nie zgasła. Pojech do jakiegoś znajomego i problem rozwiązał. Okazało się że było to coś w fotelu kierowcy aczkolwiek nie wiem co bo w szczegóły się nie zaglębiałem. Naprawa podobno trwała 15 minut i nie wymagała żadnej ingerencji fachwoca bo wystarczyło coś docisnąć w fotelu czy przegiąć.. ?!?. Nie pamiętam dokładnie. |
gieroy LOB MEMBER granatowy panzer ale ... Siemianice | 2006-05-27 23:00:17 Ups może byc i tak bo przt fotelu też dłubałem a tam tyle tych kable że ja pier... Trza jutro obadać. |
fjuczer LOB SYMPATYK Omega B Wrocław | 2006-05-28 11:43:45 Bląd poduszek można zgasiś Euroscan'em. Sam tak robiłem |
majkel-europe Opel Omega B Caravan Sanok | 2006-05-28 12:29:08 Nie wiem, ale może się myle... ja to bym nie gasił kodu błędu bo moze sie faktycznie okazać ze poduszka jest niesprawna lub uszkodzona. Ale przekonamy się o tym dopiero jak (nie daj Boże) zaliczymy jakiś wypdek w którym poduszka nie zadziała a mogła nam uratować życie. Ale po śmierci bedzie nam to wszystko jedno.
Ja bym jednak nie kasował błedów a skonsultował się z fachfcem bądź to z "zasranym" ASO, bo może te kilkanaście złotych pokaże jakąś usterke przy której poduszka nie miała by szansy odpalić. Albo jakiś zwykły bład komputera, ale przynajmniej jeździł bym spokojnie wiedząc jakiej kategori była to usterka, oraz był bym pewny że mam sprawne poduszki... |
Browarny OmegaA2,0/OmegaB2,5TD Katowice/Mysłowice | 2006-05-30 21:45:54 U mnie kontrolka zapala się raz na kilka dni w czasie jazdy. Najczęsciej wystarczy wyłączyć zapłon na chwilę i po odpaleniu normalnie gaśnie.
Czy to wskazuje na przewód w kolumnie kierownicy cyz raczej jest jakiś błąd w kompie? PS: jak zobaczycie Omegę B silver metallic która pomyka po A4 z wyłączonym silnikiem to pewnie będę ja w trakcie resetowania airbagów... |
Andys DEADSOUL Opel Omega B Łódź | 2007-05-27 15:13:38 Witajcie,
Odświeżę temat. Zapaliła mi się tytułowa kontrolka od poduszek. Niestety po wyłączeniu zapłonu i ponownym uruchomieniu silnika, kontrolka na moment gaśnie i ponownie się zapala. Wiem już, że pewnie bez kasowania błędu się nie obędzie . Tu pojawia się pierwsze pytanie, czy w takiej sytuacji komp nie powinien zapamiętać jakiegoś błędu (sprawdzałem spinaczem i nic)? Jeśli odpowiedź na to pytanie brzmi "nie", to pewnie nie mam co liczyć, że po 20 uruchomieniach zapłonu bez wystąpienia błędu sam się on skasuje? Domyślam się, że wystąpienie błędu spowodowała moja córeczka, która wkopała mi pod fotel kierowcy metalową blokadę na kierownicę, którą mam zwyczaj kłaść na dywaniku za swoim fotelem. Kiedy ją wyciągałem (blokadę nie córeczkę ), nie zauważyłem rozpiętej wtyczki, ale z drugiej strony niewiele tam widać, poza mnóstwem przewodów. Czy znacie najprostszy sposób na to jak się do nich dostać i posprawdzać połączenia przed kasowaniem błędu (nie chciałbym regularnie jeździć na kasowanie )? Kolejne pytanie, którym interfejsem można skasować błąd, czy można to zrobić np. takim: TECH 2 , czy może takim: EUROSCAN Może warto zainwestować w taki interfejs mając laptopa z jednym portem RS232 (problem z EUROSCANem) i oprogramowanie Opel Tech 2? Pomóżcie, zbliża mi się rodzinny wyjazd na wczasy i wolałbym mieć sprawne poduchy |
mpaolos LOB MEMBER LED_Mobil Omega B CD ... Częstochowa/Włocławek/Gdynia | 2007-05-28 11:28:47 wnioskuję że masz X20XEV, czyli sterownik simtec,
ja mam interfejs na comie z tech2 działa sprawdzenie aktualnych usterek i ich skasowanie, do poduszek powinno sie nadać, co do interfejsu na USB zapytaj WojtGda, ma i jemu też działa, jeśli chce się samemu zlokalizować i usunąć usterkę poduszek-polecam, zwraca się po kilku kasowaniach. (ale ten na USB strasznie drogi, za mojego na comie dałem 70zeta) pozdrawiam/mpaolos |
rieder Omega B biała podlaska | 2007-06-16 11:04:36 Witam,
Panowie mam pytanie. Jeśli klakson działa to czy oznacza to, przy niegasnącej kontrolce poduszek, iż taśma jest ok? |