Dziwne wibracje powyzej 140km/h

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam ponownie,
Wczoraj przegonilem moja omesie po obwodnicy trojmiasta no i dziwnie zaczela wibrowac. Tzn wibracja jakbu pojawiala sie z przodu badz na srodku auta i przesuwala sie na tyl. Nie bylo to jednostajne a raczej z rownomiernymi przerwami, tzn zawibrowalo - nic - i znow wibrowanie. Jest to dosyc mocne wibrowanie. Co moze byc przyczyna tego ?? Wiem ze mam sprzeglo do wymiany ale czy to jest przyczyna ??
pozdrawiam

Ja nie miale m w omie nigdy takiego przypadku ale zdazylo mi sie miec taki objaw w jelczu a mianowicie poluzowane mialem sruby na polaczeniu skrzyni biegow i walu napedowego tylny most. objaw by podobny jak opisujesz.

Cytat:
2004-12-01 16:19:51, rafal71 pisze:
Ja nie miale m w omie nigdy takiego przypadku ale zdazylo mi sie miec taki objaw w jelczu a mianowicie poluzowane mialem sruby na polaczeniu skrzyni biegow i walu napedowego tylny most. objaw by podobny jak opisujesz.

Mialem wlasnie zamiar wejsc pod auto i sprawdzic dokrecenie tego walu. Mialem cos podobnego w uazie ale tam byla wywalona koncowka wielowypustu gdzie wychodzil wal. A w omesi jest na wyjsciu jakis gumowy pierscien co to jest ?? i czy to moeze byc przyczyna takich wibracji ???

hej a ja znow korzystajac z okazji dziwnych drzen to mam taki przypadek ze: W momencie ruszania autem wykonujac jednoczesnie skret w prawo badz w lewo (czy manewr zawracania) odczuwam drzenie tylu omesi. jak juz auto nabierze kierunku jechania prosto nie ma tego. niezaleznie czy puszczam szybko sprzeglo czy duzo gazu za kazdym razem skrecajac i jednoczesnie ruszajac z miejsca odczuwam to drzenie. pokonujac skret podczas jazdy nie ma tego objawu badz jest delikatny. w czym jest problem i jak go rozwiazac? dodam ze jak auto po stoi troche i zmarznie to nie ma tego efektu tylko po przejechaniu ilus tam km. wymienilem juz tuleje tylnej belki ale nadal to samo.co to moze byc? zmaierzam teraz wymienic jescze te polokragle gumki n adrazku stab z tylu potem ta gume przy dyfrze no i musze bo juz popekala guma na laczeniu walu razem z lozyskiem (to moze miec wplyw?). czy np zuzyte sprzeglo moze cos takeigo wywolywac badz np zuzyte satlity w dyfrze? z gory wielkie dzieki za pomoc ale si epowtarzam na forum bo nie wiem gdzie mozna szukac przyczyny. pozdro wszystkim

Cytat:
2004-12-01 19:08:34, syciu pisze:
W momencie ruszania autem wykonujac jednoczesnie skret w prawo badz w lewo (czy manewr zawracania) odczuwam drzenie tylu omesi.

Zacznij od wymiany oleju w tylnym moście. Przechodzony traci własności smarne i po zagrzaniau (np szbyką jazdą) może dawać taki efekt. Tania i szybka sprawa, a coś już eliminujesz.

pozdr,
Robert

Syciu te objawy mam i ja, zdarza się równiez podczas ruszania na prostej drodze. Warunek jest jeden zrywam przyczepność.
Masz szperę? Słyszałem iz zdarzają się w B TDS ale żeby w 2.0 to nie wiedziałem? A moze masz auto z górzystych regionów?

miałem taki sam objaw po przekroczeniu 140 wibrowało był zepsuty krzyżak na wale niestety nie występuje jako część zamienna po wymianie całego wału OK.

odejde od opcji blokady mechanizmu bo i tak nikt nie uwierzy i zaproponuję przednie zawieszenie (łożyska, luzy itp)

sam kilkanaście mieś pisałem o takim "zjawisku" to śmiech "fachowców" nie opuszczał i radzili bym się zastanowił co wymyslam z tym mostem i popukał w czółko

temat odżył na forum bawarki i tam też twierdzą, że to przednie zawieszenie

P.S. opisuję zachownie Sycia omegi

[ wiadomość edytowana przez: MEGA_3 dnia 2004-12-01 20:36:01 ]

ok jutro jak dam rade to wymienie ten olej w moscie - a tak przy okazji to jaki ma byc i ile go tam wchodzi?? no i ze tak spytam (moze troche lamersko) co to jest ta szpera?
PiotrS czyli jak ruszasz powoli to nie masz tego zjawiska tak? ja z tego co kojarze to tez nie no i dziwne jest to ze jak zimny nie ma jak cieply to si epojawia.pozdr

szpera, dyferencjał, mechanizm różnicowy umieszczony w osi napędzanej pojazdu dwuśladowego. Dzięki integralnej przekładni planetarnej uzależnia prędkość kół podczas pokonywania zakrętu od jego promienia...

Cytat:
2004-12-01 18:31:26, michal_uaz pisze:
A w omesi jest na wyjsciu jakis gumowy pierscien co to jest ?? i czy to moeze byc przyczyna takich wibracji ???

Może być. Taki sam jest z tyłu.
Może też być zamocowanie środkowe wału - obejrzyj gumę.

Cytat:
2004-12-01 08:08:43, michal_uaz pisze:
Witam ponownie, Wczoraj przegonilem moja omesie po obwodnicy trojmiasta no i dziwnie zaczela wibrowac. Tzn wibracja jakbu pojawiala sie z przodu badz na srodku auta i przesuwala sie na tyl. Nie bylo to jednostajne a raczej z rownomiernymi przerwami, tzn zawibrowalo - nic - i znow wibrowanie. Jest to dosyc mocne wibrowanie. Co moze byc przyczyna tego ?? Wiem ze mam sprzeglo do wymiany ale czy to jest przyczyna ?? pozdrawiam

Pytanie za 5 : czy na obu osiach masz taki sam rozmiar opon ?
U mnie taki objaw wystąpił , jak z tyłu miałem gumy 185x65 , a z przodu 185x55 . I pomimo , że wszystkie koła były dobrze wyważone ! Po zmianie opon na jednakowe - wibracje zniknęły !

Cytat:
2004-12-02 11:16:23, schab pisze:
Pytanie za 5 : czy na obu osiach masz taki sam rozmiar opon ? U mnie taki objaw wystąpił , jak z tyłu miałem gumy 185x65 , a z przodu 185x55 . I pomimo , że wszystkie koła były dobrze wyważone ! Po zmianie opon na jednakowe - wibracje zniknęły !

Opony mam 4 takisame ale t z tylu sa troche lepsze od przednich, asle to chyba znaczenia nie ma. Kola sa wywazona nawet wywazalem w dwuch innych miejscach bo mialem takie cos ze przy 90km/h kierownica mi latala na lewo i prawo a przy 100 juz byl spokoj...

moim skromnym zdaniem wymiana oleju w moscie nic nie da, no ale zawsze mozna sprobowac... pytania sa tylko dwa czy most ,,wyje'' tzn czy slychac jakies dochodzace z niego dzwieki? jezeli nie to znaczy ze raczej jest w porzadku
pytanie nr 2 - ktore juz nota bene bylo walkowane, czy w Omie B wymienia sie w ogole olej w tylnym moscie??? spotkalem juz trzech roznych mechanikow, ktorzy zapieraja sie ze tego sie nie robi, nie ma korka spustowego!! mozna co najwyzej uzupelnic jezeli stwierdzi sie ze jest go zbyt malo.
przypominam tylko ze czesto jest tak iz wlasnie po wymianie tego typu rzeczy jak olej w tylnym moscie, czy np. skrzyni biegow zamiast z jakichs wzgledow polepszyc sprawe, tylko ja pogarszamy. Omegafan chyba pisal o tym a propos skrzyni biegow.

Wiem, przepraszam ze nic nie wnioslem do problemu, a jeszcze wiecej zamieszania wprowadzilem, ale wydalo mi sie to doscyc istotne.

Pozdrawiam

Cytat:
2004-12-01 23:44:09, syciu pisze:
PiotrS czyli jak ruszasz powoli to nie masz tego zjawiska tak? ja z tego co kojarze to tez nie no i dziwne jest to ze jak zimny nie ma jak cieply to si epojawia.pozdr

Jak jest zimny silnik (pewnie i olej tez) to nie ruszam gwaltownie, wiec nie wiem. Jak jest cieply i trace przyczepnosc (stan nawierzchni) to tak sie dzieje. Zreszta "dragania" co to sa "dragania"?

do OLOBONO - tylny most jak narazie jest bardzo cichy i dzwiekow nei wydaje.
do PiotrS - wiesz co no drgania hmmm - no najchetniej bym ci pokazal o co chodzi - no moze to byc drganie a moze wibracje. ciezko powiedziec. nie bywasz w poznaniu czasem?

Drgania występują tylko przy skręcie, czyli, powiedzmy przy "przeciążeniach bocznych". Dodatkowo występują drgania powyżej pewnej dość dużej prędkości.
Miałem to samo u siebie (jeśli można to wywnioskować na podstawie pisaniny, a nie badania organoleptycznego )
Bujałem się z tym problemem (nie tylko ja ale i mechanicy-fahury) jakieś pół roku, aż wyszło na łożyska piasty koła prawego. Po zabiegu wymiany problem ustał, aczkolwiek zaczynam już mieć pewne podejrzenia w tym względzie do koła lewego

[ wiadomość edytowana przez: kuba dnia 2004-12-02 23:13:09 ]

kuba sluchaj czy tobie tez drzalo nie zaleznie od skretu? mi drzy nie zaleznie czy w prawo czy w lewo a jak jest ciasny zakret to tez bo kiedys tylko przy ruszaniu. dziwne jest to ze jak jest zimny to tego nie ma. bede szukal i dzieki za info sprawdze jak sie da te lozyska piasty. pozdr

zacznij od wywazenia opon czesto sie zdarza ze to czesto nie brany pod uwage problem, a wtedy to moze i z przodu i z tylu drgac. pozdrawiam.

Hej DarekV6 - no nietstey opony mam zalozone zimowki wiec przy wymainie mialem wywazane i ta kwestia odpadla. pozdro