Jak Sprawdzić poduszki silnika

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
samochód dziwnie się zachowuje po ostatnim wirażowaniu, właściwie to myślałem że coś urwałem, ale objawy kierują mnie w stronę tych poduch. A więc silnik szarpie gdy wcisnę gwałtownie sprzęgło. Jak by miał wyskoczyć nagle z pod maski. Objawów tych niema na biegu wstecznym. Przy zjeżdżaniu z chodnika słychać jakieś dziwne dzwięki (stuki zgrzyty). dziś gdy wyjeżdżałem do miasta niewiedząc jeszcze o boleści autka po wciśnięciu sprzęgła szarpło tak mocno że aż prawie urwało wentylator od chłodnicy . Może macie jakieś pomysły co to jeszcze może być ?? i jak sprawdzić poduchy??

a więc sam sobie odpowiem po wertowaniu sieci.
Silnik zawieszony na poduszkach podnosi się z przodu przy ruszaniu (obciążeniu kół) a opada przy jeździe do tyłu. Sprawdzić można otwierając maskę i obserwując jego zachowanie, kiedy druga osoba siedząc za kierownicą zaciąga hamulec delikatnie puszcza sprzęgło na biegu ( silnik unosi się) a następnie gwałtownie wciska sprzęgło. Widać w tedy jak zachowuje się poduszka. Dobrze żeby osoba za kierownicą przytrzymała troszkę większe obroty i moment obrotowy wyraźniej z obrazuje nam prace poduch. Dobrze też żeby nie pomyliła pedałów bo może kogoś rozjechać

Objawy zużytych przednich poduch to najczęściej stuk na niskich biegach przy wciskaniu sprzęgła, a zaawansowanym stanie zużycia poduszek czuć stuki po dodawaniu lub ujmowaniu gazu. samochód zachowuje się nerwowo, szarpie i trzęsie. Przy tylnych poduchach dziwnie zachowuje się dźwignia zmiany biegów. Rusza sie tył silnika więc tam gdzie podchodzą cięgna

Zabieg wymiany nie jest skomplikowany, zajmuje 20-30 min lub 30 złoty u mechanika. Koszt poduch waha się w zależności do jakiego samochodu od 40 do 200 zł (im nowszy model tym większa drożyzna)

Wymiany poduchy nienależny bagatelizować i odwlekać. W moim przypadku wyrobiona poducha urwała w końcu łape i wentylator. Mam śliczny wygniot na masce oraz poszedł do piekła palec rozdzielacza z kopułką, gdy ta pod wpływem ogromnego tąpnięcia przekrzywiła się

sama poducha to groszowe sprawy i mało roboty przy tym co może się stać kiedy domino posypie się dalej

Dziękuje i pozdrawiam

[ wiadomość edytowana przez: on-driver dnia 2007-11-28 19:30:53 ]

Cytat:
2007-11-27 15:32:12, on-driver pisze:
... Dziękuje i pozdrawiam

No problem
A tak serio, to szacun, że chciało Ci się pisać po fakcie. To rzadko się zdarza, więc dziękuję Ci za wysiłek i opis.