Ogrzewanie tylne...

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Coś jest nie tak z ogrzewaniem w mojej Omie. Przód działa wzorowo, natomiast z tyłu wieje cały czas zimne powietrze. Próbowałem już wszystkich kombinacji przy konsoli, a z tyłu dalej zimno. Doradźcie co jest przyczyną usterki. Pozdrawiam!

Jeśli chodzi o nadmuch to sprawdz cięgno i czy powietrze jakie kolwiek wydostaje się z wylotów nadmuchu ,czasem cięgno się zsuwa i nie przepuszcza powietrza jeśli jest ok sprawdz czy kanału są drożne .

Mam identyczny objaw, też dmucha tylko zimnym powietrzem. W którym miejscu sprawdzić to cięgno?

Pozdrawiam,
ufo

jeśli juz gadacie o nawiewach mam pytanko.
Na podszybiu tylnej szyby znajduje się kratka czy to jest nawiew na tylnią szybę czy tylko połączenie z bagażnikiem zasłonięte kratka bo ja tam żadnego innego kanału dopływu powietrza nie widzę

Joka89 o ile dobrze pamiętam to jest kratka wentylacyjna nie nawiew ja nazywam to opcja porwanego . Wkładasz gościa do bagażnika i ma czym oddychać

odświerzam wątek(na dowód że szukałem) bo nie chce zaczynać nowego i dostać zjebki ;o)

omega 2.5 v6 z climatronic

problem:
z tylnych nawiewów cały czas dmucha. z pokrętłem w dole zimne a z pokrętłem w górze ciepłe.

wydaje mi sie ze pokrętło powinno poprostu otwierać i zamykać nawiew.
jak się ma temperatura nawiewu na tył z róznymi temperaturami nastawionymi na kierowce i pasażera.

jeśli mam coś popieprzone to może ktoś wie co?

do tyłu jest jeden kanał nawiewu a oddzielne kratki są dla wygody jadących z tyłu, bo ktoś może sobie nie życzy wiatru a drugiemu obok to nie przeszkadza

na podszybiu pod tą kratką są głośniki - to do Joka98

eh miało być Joka89

dzieki ale nie do konca o to mi chodzilo.

jesli kierowca ma temp powiedzmy 19stopni a pasażer 23 stopnie to jaka dmucha z tyłu? i czy pokretło powinno działać tak samo jak przednie czyli zamykać i otwierać nawiew bo moje działa tak jakby sterowało temperaturą a nie siłą nawiewu, więc cały czas mi z tyłu dmucha,a to chyba nie tak ma być.

jeśli ktoś ma klimatronic to proszę niech poprostu kiedyś tam przy okazji sprawdzi i da mi znać.

dzieki

sprawdziel, u mnie jest jeszcze inaczej, jak nie jest otwarte na full to nie dmucha wcale, a jak otworze na max to leci gorace, a nie chce letnie ja z nawiewow z przodu

Cytat:
Coś jest nie tak z ogrzewaniem w mojej Omie. Przód działa wzorowo, natomiast z tyłu wieje cały czas zimne powietrze. Próbowałem już wszystkich kombinacji przy konsoli, a z tyłu dalej zimno. Doradźcie co jest przyczyną usterki. Pozdrawiam!

Dokładnie mam tak samo.
Niech ktoś potwierdzi że tak ma być albo coś jest zepsute.

Cytat:
jesli kierowca ma temp powiedzmy 19stopni a pasażer 23 stopnie to jaka dmucha z tyłu?

Z tyłu będzie 21 bo jest wspólny kanał nawiewu.

Cytat:
i czy pokretło powinno działać tak samo jak przednie czyli zamykać i otwierać nawiew bo moje działa tak jakby sterowało temperaturą a nie siłą nawiewu, więc cały czas mi z tyłu dmucha,a to chyba nie tak ma być.

Regulacja siły nadmuchu powinna działać również na tylne nawiewy.

Cytat:
Przód działa wzorowo, natomiast z tyłu wieje cały czas zimne powietrze. (...) Niech ktoś potwierdzi że tak ma być albo coś jest zepsute.

Potwierdzam że coś jest zepsute
Niestety nie potrafię wskazać przyczyny, wiem tylko że na pewno tak nie powinno być.

Chodzi mi oto że z przednich nawiewów leci żar a z tylnych kratek srodkowych leci chłodne prawie zimne powietrze.
Sprawdzcie u siebie jak to powinno być.

Cytat:
2007-11-11 09:18:03, machony79 pisze:
Chodzi mi oto że z przednich nawiewów leci żar a z tylnych kratek srodkowych leci chłodne prawie zimne powietrze. Sprawdzcie u siebie jak to powinno być.

U mnie z tylu leci cieple/gorace powietrze.

Cytat:
2007-11-11 19:31:43, Vino pisze:
U mnie z tylu leci cieple/gorace powietrze.

vino ty to zawsze masz wszystko takie kozackie ,
i pali ci 10 litrów