Kontrola trakcji

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam wszystkich.Ponieważ mam zamiar po przeszczepie silnika przeszczepić także TC,chciałbym się was zapytać czy jest przy tym dużo pracy?Co mi do tego bedzie potrzebne?Czy przypadkiem nie będe musiał takrze przekładać wiązki elektrycznej?

Podepnę się bo mam pytanie związane z TC.
Kiedy mamy pewność że nasze auto jest wyposażone w system kontrli trakcji (TC) a kiedy nie?
1) jeżeli po włączeniu zapłonu zapala się na krótko kontrolka TC, a na panelu środkowym jest możliwość wyłączenia, wtedy mamy TC
2) jeżeli kontrolka się nie zapala, a na panelu środkowym nie ma przycisku służącego do wyłączenia TC to możemy mieć pewność że tego układu nie mamy... tak to jest?

[ wiadomość edytowana przez: olo_70 dnia 2006-09-17 12:23:11 ]

Jak masz TC to jest napis na pompie abs ABS TC

Cytat:
2006-08-29 13:14:34, Beton pisze:
Witam wszystkich.Ponieważ mam zamiar po przeszczepie silnika przeszczepić także TC,chciałbym się was zapytać czy jest przy tym dużo pracy?Co mi do tego bedzie potrzebne?Czy przypadkiem nie będe musiał takrze przekładać wiązki elektrycznej?

Który rok masz auta?
do 97 wyłączni TC był montowany obok radia - sprawdź czy masz tam wyprowadzoną wiązkę - jeśli tak to instalacja jest (w mojej 2.0 z 95 roku jest wyprowadzenie).... roboty jest sporo bo trzeba wymienić pompę....

Ja wziąłem pompę i porównałem z moją ... generalnie identyko, różnią się tylko 1 numerem - u mnie na końcu jest 1 a na tej z TC jest 2 - i zastanawiam się, czy można przełożyć samą elektronikę.... wówczas zajęłoby to wszystko około godziny

Więc tak,kontrola trakcji jest przelożona,ale niestety nie funkcjonuje.Na postoju (TC) niby funkcjonuje bo kontrolka przy przysisnieciu przucisku gasnie i po ponownym wcisnięciu zapala się,ale niestety po uruchomieniu silnika już tylko swieci.Wie ktoś może co jest tego ptzyczyną??

TC z racji swojej funkcji nie moze funkcjonowac w spoczynku. Zreszta jak i ABS.

Cytat:
2006-09-29 20:40:34, Vino pisze:
TC z racji swojej funkcji nie moze funkcjonowac w spoczynku. Zreszta jak i ABS.

Troszke zle to ująłem MAsz racje.Poprostu na postoju kontrolka gasnie i się zaświeca po nacisnięciu przycisku TC, ale po uruchomieniu silnika nie reaguje na przycisk(non stop się swieci) czyli jest wyłączona... Ale dlaczego tak się dzieje to nie ma pojęcia...
Dlatego właśnie pytam.Może ktoś się sotkał z Was z czymś takim???

Cytat:
2006-09-30 17:01:58, Beton pisze:
Troszke zle to ująłem MAsz racje.Poprostu na postoju kontrolka gasnie i się zaświeca po nacisnięciu przycisku TC, ale po uruchomieniu silnika nie reaguje na przycisk(non stop się swieci) czyli jest wyłączona... Ale dlaczego tak się dzieje to nie ma pojęcia... Dlatego właśnie pytam.Może ktoś się sotkał z Was z czymś takim???

Mam dokładnie to samo.... ale przełożyłem samą elektronikę... może muszę przełożyć również pompę to sprawdzę... ale to sporo roboty i troszkę mi się nie chce... ale przed zimą trzeba będzie to zrobić ....

Cytat:
Poprostu na postoju kontrolka gasnie i się zaświeca po nacisnięciu przycisku TC, ale po uruchomieniu silnika nie reaguje na przycisk(non stop się swieci) czyli jest wyłączona... Ale dlaczego tak się dzieje to nie ma pojęcia...
Dlatego właśnie pytam.Może ktoś się sotkał z Was z czymś takim?

Pewnie będziesz musiał jeszcze przeprogramować komputer silnika, gdyż (cytat z książki Etzolda): "moduł sterujący układem TC jest zintegrowany w urządzeniu sterującym układu wtrysku paliwa."

Cytat:
2006-09-30 19:10:27, sbieniek pisze:
Mam dokładnie to samo.... ale przełożyłem samą elektronikę... może muszę przełożyć również pompę to sprawdzę... ale to sporo roboty i troszkę mi się nie chce... ale przed zimą trzeba będzie to zrobić ....

JA przekładałem wszystko od silnika poprzez hamulce do trakcji (wraz z pompą abs bo wyglądają identycznie ale są inne) i granych fotelików.Wszytko funkcjonuje jedynie nie TC... I już nie wiem co z tym zrobić...Próbowałem wszystkiego i niestety nie funkcjoniren...

a w dawcy dzialalo?? moze prelozyles cos zepsutego??

Cytat:
2006-10-01 20:45:13, ryba-1 pisze:
a w dawcy dzialalo?? moze prelozyles cos zepsutego??

Jak by niedziałało to bym nie przekładał

Witam i w końcu udało się komuś przełożyć tą TC i jakimś cudem mu działa ??????

Cytat:
2006-10-22 00:28:40, tutrus pisze:
Witam i w końcu udało się komuś przełożyć tą TC i jakimś cudem mu działa ??????

Tak
I to bez żadnych problemów.

Cytat:
2006-10-22 13:30:19, Zbynio pisze:
Tak I to bez żadnych problemów.

HIHIHI tyle, że Twój mech sam nie pamiętał co zrobił aby działała Poprostu założył i działa

Chyba się wezmę za moją..... bo kontrolka mnie w oczy bije jak jadę ;(

Czy usterkę TC można jakoś zdiagnozować (jakimś Opel tech 2 z laptopa) ??? - byłoby prościej w naprawie i szukaniu niesprawności....

witam mam taki sam problem jak tu opisujecie moze znajdzie sie ktos kto bedzie wiedział jak to zrobic aby działało

CZy komuś się udało, bo u mnie dalej to samo, na kompie wyskakuje błąd sterownika skrzynia automatycznej... mam manuala , więc może pompa mariosa adaje się tylko i wyłącznie do automata...

Czy może ktoś sprawdzić w tis czy jest różnica pomiędzy pompami od automatów a skrzyń manualnych?

Jeśli mogę prosić to również o różnice w pompach (oznaczenia) pomiędzy rocznikami i modelami auta....

Myślę, że ustalenie tego pomoże wszystkim, który to nie chodzi jak należy....

Sporo jest w archiwum ale nie mogę jednoznacznie wyłowić tych informacji

[ wiadomość edytowana przez: sbieniek dnia 2007-01-07 21:31:47 ]

Cytat:
2006-10-24 23:14:22, sbieniek pisze:
HIHIHI tyle, że Twój mech sam nie pamiętał co zrobił aby działała Poprostu założył i działa ...

Dokładnie tak.
Zdjął starą pompę, założył tą z TC podpiął wtyk zalał płyn, odpowietrzył i działa.

Cytat:
2007-01-07 21:39:33, Zbynio pisze:
Dokładnie tak. Zdjął starą pompę, założył tą z TC podpiął wtyk zalał płyn, odpowietrzył i działa.

Zbynio dzięki za zaangażowanie ale u ciebie był ten luksus, że auto młodsze a u mnie ten manewr nie przeszedł i tak jak wspominałeś na PW - nawet numery Twojej pompki mi nie pomogą

witam
Ja po przekladce skrzyni (automat -> manual) mialem ten problem. Bez ECU od skrzyni TC nie chciało działać. Było tak jak koledzy piszą - na postoju OK po ruszeniu lipa.
U mnie po prostu zostawiłem kasete od skrzyni i tyle. Przeciąłem jedynie przewód do wyświetlacza, chociaż mimo to komunikat się jeszcze pojawia czasem. Oprócz tego musiałem jeszcze zmostkować jeden przewód o d tempomatu, ale to inna historia
pozdro
ILKU