Jaki rozmiar opon??

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
witam. czy na felge o szerokości 8 cali można założyć opone 225/45 17 czy musi być 235 bo jeden wulkanizator mówi że może być 225 a inny mi powiedział ze na taka felge to minimum 235(225 ponoc zbyt wąska)? help

zakładaj 225 a nawet 215 bez problemu, będzie fajkniej wyglądać. ja szukam felg 9cali a opone chce założyć 205

w niemczech jest to bardzi popularne, zakładają w miarę wąską oponę na szeroką felgę i uzyskują efekt "jajka", tak fajnie wyokrąglonych krawędzi.

jeden z elementów G-style naprawde fajan sprawa i cieszy oko, niestety do momentu niefortunnej próby zaparkowania wzdłuż kraweżnika

pozdr 4 all

dokładnie! czasami warto wozić ze soba długie dechy żeby podłozyc pod koła.

wąska opona na szeroką fele jest cool ale nie na nasze drogi u nas to raczej trzeba kupowac opony z rantem żeby chronila felge przy spotkaniu z wielką dziurą

Wracając do tematu to mam 17'/8J i na nich opony 225/45 i są na równo z felgą (akurat) 215 byłyby za wąskie będą naciągnięte Pozdrawiam

wielkie dzięki koledzy za podpowiedź, założe 225

pozdrowionka

załozyc mozesz obojętnie jakie,ale pytanie czy nie będą ocierac o nadkola???? ja miałem 235/40 na bbs-kach 17/7,5 i były za szerokie!!!!!!!!!!!!!

miałem z przodu 235/45 17 i bylo ok. ale podarłem kapcie i jeszcze te polskie koleiny........

[ wiadomość edytowana przez: Piotr525 dnia 2007-02-07 19:28:56 ]

jak masz sztywne zawieszenie które nie ''pracuje'' i koła wystają za nadkola to mozesz z przodu nawwet 255 załozyc! mam e36

aż tak nie będę szalał

Witam!
MAm zamiar nabyć piękne felgi z oponami przód 245/40/18 8J i tył 275/35/18 9,5J !! pytanie!!! czy niebedzie mi nic obcierało !?!?!?!?!?! pozdri

Witam! MAm zamiar nabyć piękne felgi z oponami przód 245/40/18 8J i tył 275/35/18 9,5J !! pytanie!!! czy niebedzie mi nic obcierało !?!?!?!?!?! pozdri
Przy okazji jak ktoś chce to oddam za śmieszne pieniądze te co mam aktualnie

[ wiadomość edytowana przez: elroy_85 dnia 2007-08-09 12:20:47 ]

Cytat:
MAm zamiar nabyć piękne felgi z oponami przód 245/40/18 8J i tył 275/35/18 9,5J !! pytanie!!! czy niebedzie mi nic obcierało

kolega ma z tylu 235/40 R20' na seryjnym zawieszeniu i raczej nic mu nie obciera.Nie znam niestety ani Et ani szerokości felgi.
Jak wstawisz te kola zapodaj jakies foty, ciekawy jestem jak taki laczek wyglada w e39.
pzdr

Cytat:
przód 245/40/18 8J i tył 275/35/18 9,5J

Kapeć fajny....ale nie na naszą rzeczywistość i nie na nasze drogi. Mam przód 225 i tył 245 i czasem jest za szeroko, na niektórych drogach jeździć się nie da.

Cytat:
2007-08-09 22:38:49, BeeMWe pisze:
Kapeć fajny....ale nie na naszą rzeczywistość i nie na nasze drogi. Mam przód 225 i tył 245 i czasem jest za szeroko, na niektórych drogach jeździć się nie da.

aktualnie mam 235/50/17 przód i tył i niemam żadnego problemu)

Cytat:
2007-08-09 15:29:53, chudy01 pisze:
Jak wstawisz te kola zapodaj jakies foty, ciekawy jestem jak taki laczek wyglada w e39

Myśle że najpóźniej w poniedziałek bede je mieć, może jutro, zależy czy kurierzy jeżdżą w soboty bo kolo ma mi je dzisiaj wysłac wiec sie zobaczy, ale jak już je zasadze to zrobie jakies foty i zamieszcze na forum

Witam!
Temat był wałkowany na forum w związku z "trzepaniem" kierownicy między innymi.
Rady są różne, każdy ma swoją. Moja jest taka.
Jeśli masz możliwość założenia opon i sprawdzenia jak Bunia się prowadzi to zrób to i przetestuj ale nie na nowo wylanym asfalcie tylko na "normalnej" bo polskiej drodze, czyli koleiny , dziury.
Ja przerabiałem ten temat kupując opony używane i w miare szerokie (225/16). Po około roku doszedłem do następującego rozwiązania. Opony tylko NOWE, i nie za szerokie. Moja Bunia (525i/E34) przód 205, tył 225. Felgi 8 calowe i wulkanizator miał duży problem z założeniem przodu (płakał coś że jak wjade na krawężnik to pójdzie mi opona lub felga. Od wiosny jeżdżę i wszystko jest ok. Przejchałem pół Europy, jeżdżę sporo po polskich drogach i nie mam telepania na koleinach, auto prowadzi się super. Niemcy mogą zakładać opony różne, najczęściej szerokie (ponad 235) ale oni mają drogi!
Pozdrawiam
Grzesiek

Cytat:
aktualnie mam 235/50/17 przód i tył i niemam żadnego problemu)

hehe, zapraszam do warm-mazur. szczególnie polecam podróż Olsztyn-Ostróda, jest tam piękny nowy odcinek z którego wpada się na starą drogę z koleinami głębokości studni. 70-80 km/h i szybciej się nie da, bo fura dostaje autopilota