[Scoupe] Ogrzewanie

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Mam problem z ogrzewaniem poprostu cos slabo dmucha cieplym powietrzem niby jest cieple ale nie bardzo
nie wiem gdzie najpierw zaczac szukac przyczyny i jak sprawdzic co nawala - moze ktos mi pomoc od czego zaczac

Trzeba zacząć od układu chłodzenia silnika. Drożność nagrzewnicy, stopień niezamarzalności płynu chłodzącego itp. Kwestia jeszcze warunków zewnętrznych i użytkowania auta względem Twojego stwierdzenia, że wnętrze jest niedogrzane.

ja bym sprawdził termostat....
odpal auto jak jest zimne i zobacz ile czasu potrzeba zeby wskazówka cieczy podniosła sie w miejsce temp roboczej(w lantrze jest to ok 1/3 calego zakresu wskaznika). jesli auto bedzie stalo w garazu, to nie powinno to zajac wiecej niz 5-10min

Sprawę termostatu całkiem niedawno przerabiałem w swoim Hultaju, wskazówka od temperatury ledwo się podnosiła i tak cały czas ( chyba że stałem dłużej w korku), wtedy też nie szło dogrzać auta wewnątrz. Po wymianie termostatu nastało ciepełko

dzieki za informacje ale chyba musze szukac jednak w nagrzewnicy

termostat dziala ok nagrzewa sie wprawdzie wolno ale warunki byly straszne teraz jak troche mroz odpuscil jest ok i wskazowka dosc szybko idzie do 1/3 dziwi mnie jednak to ze praktycznie tej pozycji nie przekracza i naprawde musze nim sie naciekac by drgnelo minimalnie cos wyzej sprawdze na wszelki wypadek jeszcze czujnik

Ja mam identyczny problem i dałem sobie z tym spokój Zakupiłem matę grzewczą na fotel kierowcy i tym sie dogrzewam. U mnie też leci letniawe powietrze. Termostat sprawdzałem,odwiedziłem parunastu mechaników i wszyscy mówili to samo-nagrzewnica!!! Zapewne ktoś wczesniej używał wody zamiast płynu chłodniczego i drobne kanaliki nagrzewnicy zapchały sie nalotem,rdzą itp.dlatego brak ciepłego nawiewu. dostep dp nagrzewnicy jest BARDZO ciężki,trzeba rozbierać deskę rozdzielczą. Koszt takiego zabiegu przez to jest naprawdę spory. Dlatego trzeba sie uzbroić w ciepłe koce,farelki i przejeździc okres zimowy(w Polsce w miare krótki)

Cytat:
2008-01-07 10:09:47, carl_ldz pisze:
dzieki za informacje ale chyba musze szukac jednak w nagrzewnicy termostat dziala ok nagrzewa sie wprawdzie wolno ale warunki byly straszne teraz jak troche mroz odpuscil jest ok i wskazowka dosc szybko idzie do 1/3 dziwi mnie jednak to ze praktycznie tej pozycji nie przekracza i naprawde musze nim sie naciekac by drgnelo minimalnie cos wyzej sprawdze na wszelki wypadek jeszcze czujnik

1/3 to pozycja wskazówki raczej normalna dla Scoupe. Ja na zimę stosuję sposób na temat którego zdania sa podzielone - Zasłaniam częściowo chłodnice. Daje to tyle że po prostu szybciej dochodzi do swojej temperatury