Elantra - jak dostać się do anteny zewnętrznej?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam,

Zastanawiam się nad wymianą odkręcanej ręcznie anteny zewnętrznej - na elektryczną. Czy mocowanie tej anteny znajduje się w bagażniku, czy od strony nadkola? Czy wszystkie przewody są już poprowadzone, czy trzeba byłoby ciągnąć je przez cały samochód?

Elantra 2005.

Pozdrawiam

Niewiem jak w hyundaiach po 2000r ale w starszych przewodow nie zalowali i jest instalacja pod wszystko. U mnie w sonacie mechanizm anteny znajduje sie w bagazniku za tapicerka blotnika. Kazda antena teleskopowa powinna miec rurke spustowa wody ktora musisz wyprowadzic poza auto zeby ci bagaznika nie zalalo. Ja u siebie rurke wypuscilem przez kratke wentylacyjna w dolnej czesci błotnika (jesst ona zakryta zderzakiem)

Ciekawy problem, szczeze mowiac nie spotkalem sie nigdy z odkręcaną recznie antena w Elantrze po 2000r. W teleskopówce wszystko jest, jak w Sonacie

Są i takie i takie Elantry po 2000r. i szczerze mówiąc częściej spotykam stałe anteny niż teleskopowe. Ale w związku z tym, że jednocześnie wychodziły i takie i takie, pewnie zależnie od rynku na który były puszczane, obstawiam, że w takich ze stałą anteną jest instalacja pod teleskopową.
Hyundai chyba nie utrudnia życia i nie oszczędza aż tak bardzo, ale tego się nie dowiesz dopóki tam nie zajrzysz

u was też się te anteny tak głośno wysuwają? bo kto jedzie u mnie pierwszy raz z tyłu to się wystrasza jak za plecami mu coś zaczyna buczeć

U mnie to wysuwa sie w miare cicho ale jak sie chowa to odglos jakbym przerysowal blotnikiem po plocie.

Antena automatyczna

[ wiadomość edytowana przez: karol208 dnia 2007-12-22 21:13:13 ]

[ wiadomość edytowana przez: karol208 dnia 2007-12-22 21:16:39 ]

Próbowałem się dostać do mechanizmu anteny od strony bagażnika. Jest tam małe specjalne nacięcie w tapicerce, ale za małe, żeby nawet rękę włożyć. Nie udało mi się zdjąć całego boku tapicerki. Czy znacie rozmieszczenie kołków (śrób), które należy odkręcić?

takie male naciecie w tapicerce to u mnie tez jest ale sluzy ono do wyprowadzenia raczki awaryjnego otwierania wlewu paliwa.