Ładowanie aku z klemami - czy można ??

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam, czy można ładować akumulator podłączony do instalacji w samochodzie (essi mk7) ? Czy tylko ładować przy zdjętych klemach ?? Pozdrawiam

nie trzeba zdejmować ,pamiętaj max prąd ładowania to 10 % pojemności aku.czyli masz akumulator 60 Ah to ustawiasz na 6 amper

No właśnie mam 62Ah, ale to poprzedni właściciel taki wstawił i mysle ze troche za duzy - alternator nie zdąrzy naładować przez 40 km dziennie Ostatnio ładowałem wyjęty z essiego bo ociepliłem go troche co by nie zmarł no i ładowałem 3A, z tym że wstawić było problem ale z ojcem się udało. Dzieki za info i pozdro

Cytat:
No właśnie mam 62Ah

nie sądze ja mam 60 Ah i jest ok już 3 lata ,ustaw 6 Ah na całą noc ,jak dalej będzie z nim problem to czeka Cię wymiana akumulatora ,no można jeszcze spróbować reanimacji przez wymiane elektrolitu na nowy

Witam
Już był wątek o tym, że ktoś spalił komputer przez prostownik.
Nigdy nie ładuję z podpiętymi klemami.
Spróbuj i napisz czy wszystko ok.
pozdrawiam
Arturek

[ wiadomość edytowana przez: Arturek dnia 2008-01-03 12:31:51 ]

Pewnie,ze mozna,a czemu nie?? Nie mozna podpiac prostownika pod klemy bez aku bo prostownik daje prad polowkowy czy cos tam podobnego.

A co do problemu wsadzania aku to poprostu jelopy w sklepach nie potrafia dobrac aku a i wlasciel nic nie wie na temat swojego auta - do forda masz akumulatory ok 2cm nizsze od standardowych i jest to dosc wazne zwlaszcza w essim bo jest malo miejsca przy wsadzaniu

Cytat:
2008-01-02 21:11:23, kamil76 pisze:
nie sądze ja mam 60 Ah i jest ok już 3 lata ,ustaw 6 Ah na całą noc ,jak dalej będzie z nim problem to czeka Cię wymiana akumulatora ,no można jeszcze spróbować reanimacji przez wymiane elektrolitu na nowy

ja mialem w poprzednim eresku 71Ah/680A, doladowywal bez problemu, do tego krecil rozrusznikiem jak zly bez wzgledu na warunki...... teraz przelorzylem go do nowego i tez jakos roznicy nie widze, aczkolwiek ladowania nie mierzylem itp...

Cytat:
2008-01-02 20:03:47, sebolny pisze:
Witam, czy można ładować akumulator podłączony do instalacji w samochodzie (essi mk7) ? Czy tylko ładować przy zdjętych klemach ?? Pozdrawiam

Można - takie ładowanie nazywamy buforowym i jest jak najlepsze dla akumulatora ...

używa się to podobnie jak ładowanie akumulatora w laptopie ... - czy to coś szkodzi ??

a jeśli chodzi o pojemność akumulatora to wszystko zależy od alternatora - w większości przypadków alternatory montowane w esach miały zapas mocy i dlatego wkładając 70 Ah aku jesteśmy w stanie go mieć doładowanego ...
A i mamy rano dobre odpalanie ...

[ wiadomość edytowana przez: bzikol dnia 2008-01-03 15:52:11 ]