[Getz] Skrzypiące fotele

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam!
Wiem, że problem jest błachy, ale co mi szkodzi się zapytać
Od kiedy zrobiło chłodniej na dworze, zaczął mi skrzypieć fotel kierowcy (konkretnie oparcie) i trochę w mniejszym stopniu tylna kanapa. To taki dźwięk jaki wydaje zmrożony śnieg gdy się po nim chodzi. Nie wiem czy to gąbka, czy sprężyny ale z czymś takim nigdy wcześniej nie spotkałem się w żadnym innym samochodzie.
Ponieważ auto jest jeszcze na gwarancji to zastanawiam się czy zgłaszać problem, czy to nic nie da (musieli by przecież wymienić fotel), czy podgłośnić radio i czekać do wiosny?
Spotkaliście się z czymś takim?
Pozdrawiam i życzę wszyskiego najlepszego w Nowym Roku!!!

[ wiadomość edytowana przez: kuzak dnia 2008-01-03 08:17:01 ]

[ wiadomość edytowana przez: MacTB dnia 2008-01-03 20:30:37 ]
[ powód edycji: Tytuł wątku brzmiał: [Getz] ]

witam,

to chyba normalny objaw. U mnie trzeszczy fotel pasażera jak jest zimno. Jak miałem auto na gwarancji udało mi się wymienić fotel kierowcy (dokładniej samą jego piankę) z tego samego powodu - trzeszcał choc było lato.

pozdrawiam

U mnie skrzypi czy lato czy zima tak samo. Zaczęło się z pół roku temu i jakoś mi nie przeszkadza
A Twój tytuł wątku wołał o pomstę do Nieba!!

[ wiadomość edytowana przez: MacTB dnia 2008-01-03 20:31:57 ]

u mnie w zimie trzeszczy wszystko co sie da

ale to jest normalne jak na tą porę roku na wiosnę zobacz co i jak

Czyli ten typ tak ma i chyba pozostaje się do tego przyzwyczaić... Oby do wiosny
Pozdrawiam!

ja proponuje głośniej radia słuchać... a wiosna to będzie zbawienna

Skrzypienie jest w pewnym stopniu objawem zużycia (mniejszego lub większego) niektórych ruchomych elementów samochodu, dla przykładu powstanie luzu na sworzniach zawiasów w wielkości około 0,1mm, daje wynik na drugim końcu drzwi około kilku mm. Powstają tarcia i trzeszczenia. Również siadanie uszczelek i w wyniku tego powstawanie luzów. Przesunięcia z czasem rygli i zamków. Czynników powodujących skrzypienie może być wiele. Trzeba nasłuchiwać i sprawdzać skąd dochodzą .

Bolls, w Getzie to jest co innego, nie luzy na elementach ruchomych. Skrzypienie przypomina skrzypienie skórzanej kanapy, dzieje się tak prawdopodobnie w wyniku tarcia obicia fotela o gąbkę którą jest wypełniony...