[ASTRA F i inne] rozrząd, wymiana, kiedy?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Hej.Przejrzałem całą naszą bazę w kontekscie wymiany rozrządu i widzę b różne zdania.Ale w sumie nikt kategorycznie nie stwierdził czy warto wymienic cały rozrząd z wałkami i dodatkowo pompą wody czy może sam pasek itp. Moj Combiak F ma już 219 tys i od poprzedniego własciciela wiem,że roztrząd był robiony po 60 tys ale nawet nie wiem czy całosciowo czy tylko pasek.
Proszę bardziej doświadczonych o komentarz.

[ wiadomość edytowana przez: Forest dnia 2008-05-12 06:05:14 ]

Z tego co wiem to opel zaleca wymiane co 60 tys przynajmniej w vectrach B. Pytanie po co sobie robić 2 razy robote wymieniając raz pasek raz rolki i potem może jeszcze pompe. Jeżeli nie robisz tego sam za każdym razem płacisz u mechanika za to samo. Ja potrzebuje żeby auto jezdziło cały czas w miare bezawaryjnie, a takie kombinowanie to podwójna strata jak dla mnie kiedy padnie auto w trasie. Policz czy to się opłaca nie wiem ile kosztuje całość do twojego auta.

witam. warto jest zainwestowac w kpl. rozrzad łacznie z pompa wody i miec swiety spokój na kolejne 60tys km.

kupujesz nowe auto - robisz rozrząd z pompą wody. Jeżeli masz 16v to bezwarunkowo co 60 tys. Lepiej zapłacić za rozrząd niż za kapitalny